Προστατεύστε τα σύνορα και την ασφάλεια της Ελλάδος

Προστατεύστε τα σύνορα και την ασφάλεια της Ελλάδος

«Δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα» έγραψε ο πρωθυπουργός χθες στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. Είναι και παρήγορο και θετικό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αυτήν την δήλωση—προειδοποίηση.

Το ζητούμενο είναι πλέον η εξειδίκευση αυτής της προειδοποίησης. Πώς θα υλοποιηθεί και ποια θα είναι η κλιμάκωση των μέτρων αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστών.

Και το κυριότερο: ποιοι, πότε και πώς θα αποφασίζουν; Eπί του πεδίου ή επί... του Μαξίμου; 

Δεν εξετάζω τις προθέσεις του Ντ.Ερντογάν. Δηλαδή αν προχωρεί σε έναν υβριδικό πόλεμο ή αν θέλει να αλλοιώσει την εθνική και θρησκευτική σύνθεση των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου ή αν επιδιώκει να πιέσει την ΕΕ για να τον βγάλει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί στην Συρία.

Σημασία έχει πως: πρώτον, προσπαθεί να διαχειρισθεί μια διαφαινόμενη στρατιωτική αποτυχία και δεύτερον, να ελέγξει την καινούργια ροή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών από την Συρία.

Και τα δύο προβλήματα είναι υπαρκτά και ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει.

Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα αδυνατεί να δεχτεί νέους μετανάστες. Γνωρίζει μια πρωτοφανή ένταση στην Λέσβο και στην Χίο, όπου οι κάτοικοι, με εξαντλημένες τις αντοχές τους, αντιδρούν με βιαιότητα. Τα είδαμε όλοι.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει πλέον επιλογές. Το μόνο που μπορεί να πράξει—εν όψει της νέας εισβολής παράνομων μεταναστών—είναι να σφραγίσει αποτελεσματικά τα σύνορα της πατρίδος μας.

Πώς θα το πραγματοποιήσει;

Ένα σοβαρό κράτος καθιστά σαφές στους «εισβολείς» πως, σε χρόνο μηδέν, θα τους επαναπροωθήσει στην Τουρκία. Συγχρόνως, απαγορεύει την δράση όλων των ΜΚΟ στα νησιά του Αιγαίου και ας στενοχωρεθούν κάποιοι επώνυμοι που «κονομάνε».  

Ας το αντιληφθούμε πως αυτό το ζήτημα θα το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν νέον αριθμό μεταναστών. Συνεπώς, επειδή το πρόβλημα αφορά την εθνική μας ασφάλεια, έχουμε ως κράτος το δικαίωμα να το λύσουμε με τον δικό μας τρόπο.

Αυτό που χρειάζεται είναι σχέδιο και αποφασιστικότητα.

Νομίζω πως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το μεταναστευτικό δεν μπορεί να το χειρισθεί ένας υπουργός. Εμπλέκονται τουλάχιστον τέσσερα υπουργεία ( Εθνικής Αμύνης, Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής πολιτικής και Εσωτερικών). Ως εκ τούτου, απαιτείται η σύσταση ενός διυπουργικού οργάνου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού που θα παρακολουθεί, σε καθημερινή βάση, την διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος με όρους διαχείρισης κρίσεων.

Εμπειρία υπάρχει. Ας μελετήσουν πώς αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία οι συνέπειες του σεισμού της Αθήνας το 1999 και πώς οργανώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες από το 2000 έως και το 2003.

Ο πρωθυπουργός, με την χθεσινή του, λακωνική δήλωση, φαίνεται πως έχει λάβει τις αποφάσεις του. Φαίνεται πως έχει αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση του απαγορεύεται να αποτύχει στην διαχείριση της νέας μεταναστευτικής απειλής, για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Δεν χωρούν πλέον ψυχοπονιάρικες τσιρίδες. Άλλωστε, το θέαμα των νέων που συνωστίζονται στα Ελληνοτουρκικά σύνορα για να εισέλθουν στην Ελλάδα, δεν δείχνει ανθρώπους αναξιοπαθούντες. Ας τελειώνουμε με όλες τις ανοησίες της τελευταίας πενταετίας που μας ταλαιπωρούν ακόμα.

Ελπίζω, ο πρωθυπουργός να πάει μέχρι τέλους—εφ' όσον χρειαστεί-- την πολιτική της μη ανοχής.

Υ.Γ. Ο πρωθυπουργός ας κάνει αυτό που δεν έκανε ο Τσίπρας. Ας ενημερώσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για την νέα κατάσταση.