Προβληματισμός για τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων και την σύγχυση των πολιτών

Προβληματισμός για τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων και την σύγχυση των πολιτών

Προβληματισμό προκαλούν οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων και το γεγονός ότι εμφανίζονται να μην «ακούνε» την κοινωνία την ώρα που και μεταξύ τους εμφανίζονται διαφωνίες ως προς τα μέτρα που λαμβάνονται σε συνδυασμό με την εμφανή κόπωση των πολιτών που επί της ουσίας τα καθιστούν ανενεργά και κατ' επέκταση μη αποδοτικά ως προς την αντιμετώπιση της διασποράς.

Χωρίς σε καμία περίπτωση να αμφισβητείται η «επιστημοσύνη» καθώς και η επίμονη προσπάθεια που καταβάλλουν επί σειρά μηνών στον αγώνα που δίδεται για τη διαχείριση της πανδημίας ο προβληματισμός αυτός καταγράφεται σύμφωνα με πληροφορίες.

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ενόχληση τους για το πώς οι επιστήμονες δείχνουν να μην λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους την κόπωση των πολιτών και την ανάγκη για χαλάρωση μετά από την πολύμηνη ταλαιπωρία των αυστηρών περιοριστικών μέτρων καθώς και ότι προχωράνε στην εισήγηση μέτρων με μοναδικό γνώμονα τους αριθμούς και τα προγνωστικά μοντέλα.

Η εικόνα αυτή που υπάρχει σχεδόν έναν μήνα στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώθηκε και από τα όσα αποφασίστηκαν στην συνεδρίαση της Τετάρτης. Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για  εισηγήσεις με έντονο το χαρακτήρα της αντίφασης.

Για παράδειγμα η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων τις καθημερινές και η απελευθέρωση τους ΜΟΝΟ το Σαββατοκύριακο είναι μία από αυτές.

Από τα κυβερνητικά στελέχη  δεν περνά απαρατήρητο και το γεγονός ότι αρκετά από τα μέλη της επιτροπής επιλέγουν να τοποθετηθούν δημόσια σε σημαντικά ζητήματα, συχνά μάλιστα προκαλώντας σύγχυση στην κοινωνία, σε μία συγκυρία όπου οι πολίτες ζητούν υπεύθυνη και ψύχραιμη ενημέρωση. Η αρχή αυτών των τοποθετήσεων έγινε λίγο πριν από την επιβολή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται ουσιαστικά ακόμα εν ισχύ. Τότε ήταν, που μετά από αυστηρές συστάσεις του Μεγάρου Μάξιμου, μειώθηκαν για ένα διάστημα οι δημόσιες εμφανίσεις των επιστημόνων. Απαγορευτικό που κράτησε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν τίθεται θέμα  “ανασχηματισμού” της επιτροπής, δηλαδή αντικατάστασης επιστημόνων με άλλους, διότι αυτό θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε.

Αντιθέτως φαίνεται να διατυπώνονται απόψεις για  προσθήκη νέων μελών που θα είναι εξειδικευμένα σε τομείς με άμεση σχέση στο σήμερα. Για παράδειγμα εξετάζεται να συμπεριληφθούν  ψυχολόγοι και οικονομολόγοι, οι οποίοι λείπουν από την σημερινή σύνθεση. Παρότι ακόμα όλα αυτά είναι σε επίπεδο σκέψεων, είναι σαφές ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις όποιες προσαρμογές.