Προανακριτική προς Άρειο Πάγο: Να επανεξεταστεί το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων

Προανακριτική προς Άρειο Πάγο: Να επανεξεταστεί το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων

Επιστολή στον Άρειο Πάγο αναμένεται να επιδώσουν τα μέλη της προανακριτικής Επιτροπής, ζητώντας να κριθεί το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων. Η πρόταση προβλέπει ο Άρειος Πάγος να καταγράψει τα πραγματικά περιστατικά, τις απόψεις και όλες τις προτάσεις και εν τέλει να κρίνει το καθεστώς των μαρτύρων. Στην ίδια αναφορά τίθεται θέμα εξασφάλισης της κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων αλλά και η μη αποστολή όλων των εγγράφων από την Ελ. Τουλουπάκη

Συγκεκριμένα, η πρόταση, που υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, προβλέπει ο Άρειος Πάγος να καταγράψει τα πραγματικά περιστατικά, τις απόψεις και όλες τις προτάσεις και εν τέλει να κρίνει το καθεστώς των μαρτύρων. Επίσης, θα γνωστοποιηθεί στον Άρειο Πάγο η στάση και η καθυστέρηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς αναφορικά με τα αιτήματα (αποστολή κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας) της Επιτροπής.

Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να μεταβεί στον Άρειο Πάγο, λέγοντας ότι «εμείς πήγαμε, ας πάνε οι άλλοι δεύτεροι και καταϊδρωμένοι»! 

Πιο αναλυτικά, ο εισηγητής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι «η απόφαση που στήριξαν όλα τα κόμματα της Επιτροπής πλην του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εξετάσθηκαν από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

«Δεν έχουμε τον απαιτούμενο από τον νόμο σεβασμό να μας αποστέλλονται τα έγγραφα που ζητάμε. Οι μάρτυρες αρνήθηκαν να προσέλθουν. Με υπαιτιότητα της Εισαγγελίας Διαφθοράς έχουν διαρρεύσει ονόματα. Θέλουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες με τους ίδιους όρους που εξετάσθηκαν οι μάρτυρες στον Άρειο Πάγο» σημείωσε προσθέτοντας ότι «θέλουμε να έχουμε όλα τα έγγραφα που ζητούμε».

«Η πρότασή μας» συνέχισε «είναι  να καταγραφούν τα πραγματικά περιστατικά, όλες οι απόψεις και όλες οι προτάσεις οι σημερινές και να απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να κρίνει το καθεστώς των μαρτύρων. Επίσης να γνωστοποιηθεί στον Άρειο Πάγο η στάση και η καθυστέρηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς αναφορικά με τα αιτήματα (αποστολή κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας) της Επιτροπής».

Από την πλευρά του ο Σπ. Λάππας τόνισε πως «έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Προτείνω να αναστοχασθούμε. Εμείς προτείνουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες όπως μας λέει η ΓΑΔΑ. Οι μάρτυρες να είναι σε ένα δωμάτιο και εμείς σε διπλανό και να υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης. Πρέπει να προστατευθούν οι μάρτυρες. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού». 

Και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε: «Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τον σκοπό μας που είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Και αυτό θα γίνει με όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος. Όποιοι έχουν να εισφέρουν σε αυτή την υπόθεση πρέπει να καταθέσουν όπως ο νόμος ορίζει. Η πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ απαντήθηκε από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τέλος με τις πολιτικές σκοπιμότητες. Η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες εισαγγελέως. Υπάρχει άρα προηγούμενο. Οι μάρτυρες έχουν εξετασθεί από τον κ.Σοφουλάκη. Επιπροσθέτως επαναλαμβάνω το ερώτημά μας. Γιατί δεν έρχονται στην Επιτροπή τα έγγραφα που έχουμε ζητήσει από την κα Τουλουπάκη; Είναι νόμιμο να μην τα στέλνει; Ποιος αρνείται τελικά να λάμψει η αλήθεια; Να τοποθετηθούν όλοι οι Εισηγητές επ αυτού». 

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι ο Περισσός προτείνει την ανάκληση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων. «Η Επιτροπή μας πρέπει να κάνει αίτημα άρσης του καθεστώτος προστασίας και να εξετασθούν κανονικά οι μάρτυρες. Και βεβαίως ο καθένας παίρνει τώρα ξεκάθαρα την ευθύνη των πράξεών του», είπε.