Πότε ανοίγουν σχολεία, εστίαση, τουρισμός - Μήνυμα Μητσοτάκη τις επόμενες ημέρες

Πότε ανοίγουν σχολεία, εστίαση, τουρισμός - Μήνυμα Μητσοτάκη τις επόμενες ημέρες

Σαφές χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα μιας σειράς δραστηριοτήτων επεξεργάζεται η κυβέρνηση, το οποίο δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός τις αμέσως επόμενες ημέρες, μαζί με την απόφαση να μην επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για εορτασμό του Πάσχα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση κάνει λόγο για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Μαΐου, της εστίασης στις 8 Μαΐου, των δημοτικών και γυμνασίων στις 10 Μαΐου και του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Από εκεί και πέρα πιθανότατα την Παρασκευή ή το αργότερο τη Μεγάλη Δευτέρα θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για μικρές δόσεις «ελευθερίας» εξαιτίας της πασχαλινής περιόδου. Μεταξύ αυτών εξετάζονται μέτρα, όπως:

- H χαλάρωση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Να ισχύει δηλαδή 22.00 ή 23.00 το βράδυ αντί για τις 21.00 που είναι σήμερα.

- H απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων ολόκληρη την εβδομάδα και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα όπως ισχύει σήμερα.

H αναπροσαρμογή των απαγορευτικών όρων που βρίσκονται σε ισχύ σήμερα αναφορικά με τις συναθροίσεις στα σπίτια. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με όσα έγιναν πέρσι (εννέα ή δέκα άτομα). Οι παραπάνω επιλογές συζητούνται ήδη στο εσωτερικό της κυβέρνησης και αναμένεται η τοποθέτηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων προκειμένου να δημοσιοποιηθούν.

Τα τελευταία 24ωρα στο πρωθυπουργικό γραφείο οι συσκέψεις είναι συνεχείς για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας καθώς παρά την επιθυμία να ανοίξουν οι μετακινήσεις την πασχαλινή περίοδο, η συνεχόμενη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας έχει «κόψει» κάθε τέτοια συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του κ.Μητσοτάκη για το «όχι» στην άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων το Πάσχα  είναι πλέον ειλημμένη, όπως άλλωστε έχει αποκαλύψει εδώ και αρκετές μέρες το Liberal, ενώ είναι πολύ πιθανό τις αμέσως επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει ο ίδιος την απόφαση στους πολίτες. 

Το σενάριο του τηλεοπτικού μηνύματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε την Τετάρτη είτε την Πέμπτη, κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες, χωρίς να έχει κλείσει οριστικά

Το βέβαιο είναι ότι  η κυβέρνηση είτε  μέσω του πρωθυπουργού είτε μέσω του αρμόδιου υπουργού  Νίκου Χαρδαλιά τις επόμενες μέρες και πάντως μέχρι την Παρασκευή θα εξηγήσουν το σκεπτικό της απόφασης να παραμείνουν όλοι εντός των τειχών.

Κλειδί σε αυτή την επιλογή παίζει μία κρίσιμη παράμετρος: Στην περίπτωση που επιτρεπόντουσαν οι μετακινήσεις το Πάσχα, τότε θα έπρεπε όλο το άνοιγμα της δραστηριότητας να πήγαινε τουλάχιστον δύο εβδομάδες πίσω, μια και οι επιστήμονες ήταν υποχρεωμένοι να περιμένουν τον αντίκτυπο του ανοίγματος στα κρούσματα. 

Όπως όλα δείχνουν το Μέγαρο Μαξίμου θυσιάζει την επιχείρηση Πάσχα στο χωριό» για να μπορέσει να υλοποιήσει τις επόμενες κινήσεις του για το άνοιγμα της οικονομίας.