Πώς η πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού γίνεται πραγματικότητα

Πώς η πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού γίνεται πραγματικότητα

Όταν συζητήθηκε για πρώτη φορά, οι περισσότεροι δεν έδωσαν μεγάλη σημασία. Στην πολιτική όμως όλα θέλουν το χρόνο τους κάτι που ισχύει ακόμα περισσότερο σε ό,τι έχει να κάνει με τις διεργασίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η επιστολή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων την περασμένη εβδομάδα ουσιαστικά αποτέλεσε την αφετηρία  για την καθιέρωση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Μια επιστολή στην οποία η ευρωπαία αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι στις 17 Μαρτίου θα υιοθετηθεί  νομοθετική πρόταση για ένα «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό», υπογραμμίζοντας ότι οι σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Το περιθώριο αυτό των 90 ημερών μάλιστα δεν ήταν διόλου τυχαίο. Είναι ένα διάστημα, το οποίο συμπίπτει με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, από την οποία θέλουν να επωφεληθούν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά η χώρα μας. Γι' αυτό και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δημοσιοποίησε συγκεκριμένη ημερομηνία, στα μέσα Μαΐου.

Η  αλήθεια είναι ότι η ιδέα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ακούστηκε για πρώτη φορά από το στόμα του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από περίπου πέντε μήνες. Μια ιδέα που δεν ήταν απλώς σε επίπεδο εντυπωσιασμού αλλά έκρυβε και ουσία κάτι που είχε τονίσει ο ίδιος αναφερόμενος στην πρόθεση της Ελλάδας να μοιραστεί τη σχετική τεχνογνωσία με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.

“… Στην Ελλάδα έχουμε ήδη ετοιμάσει το μοντέλο ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τις αεροπορικές, θαλάσσιες και σιδηροδρομικές μετακινήσεις, το οποίο μοιραστήκαμε με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. Έχω δεσμευτεί να μοιραστώ αυτή την τεχνολογία και τεχνογνωσία με όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο τέλος Ιανουαρίου σε άρθρο του που είχε δημοσιευτεί ταυτόχρονα στα αγγλικά στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv και στα γερμανικά στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές πρόκειται για δικαίωση της πολύμηνης προσπάθειας του έλληνα πρωθυπουργού, κάτι που πλέον αντιλαμβάνεται σχεδόν το σύνολο της ΕΕ. Το πιστοποιητικό ήταν μία  σχεδόν απαγορευμένη λέξη για τους Ευρωπαίους μέχρι πριν από μερικές μέρες, όμως η ίδια η ζωή για μία ακόμα φορά δίνει πλέον τη λύση.

Μετά τη λήξη των εργασιών της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής διεφάνη η αλλαγή πλεύσης της ΕΕ. Μετά το τέλος της πρώτης μέρας των εργασιών, η επικεφαλής της Koμισιόν δήλωσε πως- αν και δεν υπάρχει ακόμη ομοφωνία σχετικά με το είδος των πιστοποιητικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για τη δημιουργία μιας «πύλης για διαλειτουργικότητα μεταξύ των εθνών».

Τότε η Φον Ντερ Λαινεν είχε εκτιμήσει ότι σε τρεις μήνες η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί, τονίζοντας ότι στα ψηφιακά πιστοποιητικά θα αναγράφονται ο τύπος του εμβολίου και τα εντελώς απαραίτητα στοιχεία με αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων. Στην ίδια κατεύθυνση εμφανίστηκε εκείνο το βράδυ και η Γερμανίδα καγκελάριος  ανακοινώνοντας ότι  «όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», προσθέτοντας ότι θα είναι διαθέσιμα μέχρι το καλοκαίρι. 

Είναι σαφές ότι για την Ελλάδα το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί ουσιαστικά όρο επιβίωσης, με την τουριστική περίοδο να βρίσκεται μπροστά και την οικονομία της χώρας να είναι εξαιρετικά ταλαιπωρημένη από τον κορονοϊό. Γι' αυτό άλλωστε και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δημοσιοποίησε συγκεκριμένη ημερομηνία ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού. «Έχοντας υπόψη αυτά τα πρωτόκολλα, φιλοδοξούμε να ανοίξουμε έως τις 14 Μαΐου. Μέχρι τότε, θα καταργήσουμε σταδιακά τους περιορισμούς καθώς το επιτρέπουν οι υγειονομικοί παράγοντες», ανέφερε ο κ.Θεοχάρης. 

Μέχρι και την τελευταία στιγμή πολλοί από τους ευρωπαίους εταίρους, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, δεν έβλεπαν με καλό μάτι την πρόταση Μητσοτάκη.

Στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, για ακόμη φορά, ότι το πιστοποιητικό δε θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα.

Φαίνεται ότι τόσο αυτή η τοποθέτηση, όσο κυρίως ο χρόνος που μεσολάβησε από την αρχική κατάθεση της πρότασης, έκανε πολλούς από τους ηγέτες να το ξανασκεφτούν με το χρόνο μάλιστα μέχρι το καλοκαίρι να μετράει αντίστροφα.