Πλήρης στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα - Καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων
Κυρ. Μητσοτάκης - Εμ. Μακρόν

Πλήρης στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα - Καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων

Κοινή είναι η καταδίκη των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμάνουελ Μακρόν μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε την πλήρη στήριξή του προς την Ελλάδα ως προς τη στάση της Τουρκίας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει ότι το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης Άγκυρας είναι άκυρο, ενώ καλωσόρισε την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στήριξη από τη Γαλλία και στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό.

Η συνάντηση στα Ηλύσια Πεδία έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών που ακολούθησε. Στις συζητήσεις κυριάρχησε το θέμα της Τουρκίας και των προβλημάτων ασφάλειας και σταθερότητας που δημιουργεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ συζητήθηκαν και τα θέματα του μεταναστευτικού καθώς οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η αναφορά του Εμ. Μακρόν στην ανάγκη να επενδύσουν και άλλες γαλλικές εταιρείες στην Ελλάδα, όπου η αλλαγή σελίδας στην οικονομία είναι ορατή με απτά αποτελέσματα. Κάτι που τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη στήριξη αυτή και επισημαίνοντας τους ιστορικούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη χθεσινή έκδοση του 15ετούς ομολόγου, το οποίο υπερκαλύφθηκε, με το επιτόκιο να υποχωρεί κάτω από το 2%, δείγμα του κλίματος που διαμορφώνεται στη χώρα.

Παράλληλα, δήλωσε πως η Γαλλία είναι συμπαραστάτης στο ελληνικό αίτημα για χαμηλότερους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα προσβλέπει και στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων

Το θέμα όμως στο οποίο στάθηκαν και οι δύο ηγέτες ήταν αυτό της Τουρκίας. Τα μηνύματα που έστειλαν σαφή, με τον Εμ. Μακρόν να επισημαίνει την πλήρη στήριξη της χώρας του στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στη Θάλασσα. Εκφράζοντας μάλιστα την ανησυχία του για την παρουσία τουρκικών πλοίων στη Λιβύη έκανε λόγο για παραβίαση των συμφωνιών του Βερολίνου. 

«Επανεπιβεβαιώνω τη θέση μας» είπε τονίζοντας ότι «υποστηρίζουμε την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με τον σεβασμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη θάλασσα, καταδικάζοντας με τους εταίρους μας τις προκλήσεις της Τουρκίας. Καταδικάσαμε το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε τουρκικά πλοία στη Λιβύη. Παραβιάζονται οι συμφωνίες του Βερολίνου».

«Το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης είναι άκυρο. Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στη Μεσόγειο είναι το διεθνές δίκαιο», δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και σημειώνοντας πως «η καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας είναι κοινή».

Ως προς το Μεταναστευτικό, ο Εμ Μακρόν αναγνώρισε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Ανακοινώνοντας ότι η χώρα του θα βοηθήσει «με όλους τους τρόπους για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού». «Μαζί θα προωθήσουμε και τις αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσω του νέου σχεδίου επιθυμούμε η ΕΕ να έχει ένα κοινό τρόπο αποτελεσματικής αλληλεγγύης. Να υπάρχουν κοινοί κανονισμοί ασύλου για να μπει σε μία τάξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για συναντίληψη στην αντιμετώπισή του, τονίζοντας πως τρία είναι τα κλειδιά: Η φύλαξη των συνόρων, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία είναι σημαντική, αρκεί να τηρείται και το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης καθώς η διαχείριση δεν μπορεί να περιοριστεί σε εθνικούς χειρισμούς. 

Benoit Tessier/Pool via AP