Στηρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στη θάλασσα
Εμ. Μακρόν

Στηρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στη θάλασσα

Σαφές μήνυμα προς την πλευρά της Τουρκίας έστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καταδικάζοντας τις προκλητικές ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο και το μνημόνιο με τη Λιβύη και εκφράζοντας την ανησυχία για την παρουσία τουρκικών πλοίων στη Λιβύη γεγονός που παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη προς την Ελλάδα και την Κύπρο ως προς τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων στη θάλασσα.

Συγκεκριμένα, ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι Γαλλία και Ελλάδα έχουν κοινό γεωπολιτικό όραμα στη Μεσόγειο, σημειώνοντας πως στη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα ασφάλειας.

«Επανεπιβεβαιώνω τη θέση μας» είπε, τονίζοντας ότι «υποστηρίζουμε την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με τον σεβασμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη θάλασσα, καταδικάζοντας με τους εταίρους μας τις προκλήσεις της Τουρκίας. Καταδικάσαμε το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε τουρκικά πλοία στη Λιβύη. Παραβιάζονται οι συμφωνίες του Βερολίνου».

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό αναγνωρίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Στο σημείο αυτό μάλιστα ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα βοηθήσει «με όλους τους τρόπους για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».

«Μαζί θα προωθήσουμε και τις αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσω του νέου σχεδίου επιθυμούμε η ΕΕ να έχει ένα κοινό τρόπο αποτελεσματικής αλληλεγγύης. Να υπάρχουν κοινοί κανονισμοί ασύλου για να μπει σε μία τάξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και την αλλαγή σελίδας που εμφανίζει η Ελλάδα. Μάλιστα ανέφερε ότι «πρέπει να αυξηθούν οι γαλλικές επενδύσεις εταιρειών προς τη χώρα μας.