Παραινέσεις υπουργών και στελεχών στον Θ. Κιτσάκο «να χαμηλώσει τους τόνους»...

Παραινέσεις υπουργών και στελεχών στον Θ. Κιτσάκο «να χαμηλώσει τους τόνους»...

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σε «μασάζ» προς τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκο έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες, υπουργοί και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να τον πείσουν να πάψει να τοποθετείται δημόσια για την υπόθεση της ELFE και το ρόλο του Μ. Πετσίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, την εβδομάδα που πέρασε, και ενώ ο κ. Κιτσάκος αποκάλυπτε στο liberal.gr ότι «ο Πετσίτης λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίμου», πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία υπουργών και κομματικών στελεχών της Κουμουνδούρου, κατ' ιδίαν συναντήσεις μαζί του.

Σε αυτές, λέγεται ότι του μεταφέρθηκε η ενόχληση του Μαξίμου για τη μέχρι τώρα στάση του, του διαμηνύθηκε ότι όσο εκείνος μιλά δημόσια, τόσο θα διευκολύνει το έργο της ΝΔ, ενώ του επισημάνθηκε με νόημα ότι οι δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης, μπορεί να βλάψουν την δική του υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Σημειωτέον ότι ακόμη ο ανακριτής δεν έχει καλέσει τον κ. Κιτσάκο σε απολογία.

Σύμφωνα ωστόσο ακόμη και με κυβερνητικά στελέχη, είναι αμφίβολο κατά πόσο η τακτική του “μασάζ” θα αποδώσει καρπούς, πολλώ δε μάλλον όταν ο Θ. Κιτσάκος φέρεται να ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά -ίσως και σύντομα- όπως υπονόησε πρόσφατα ο ίδιος, μιλώντας για ασύμμετρες απειλές κατά της ζωής του, ακόμη και μέσα στη Βουλή.
Στη πράξη, τέτοιες πρωτοβουλίες δείχνουν την αγωνία της κυβέρνησης για τη τροπή που έχει προσλάβει η υπόθεση Πετσίτη σε συνδυασμό με αυτή της ΕLFΕ.

Οι διαδοχικές αποκαλύψεις για τη δραστηριότητα Πετσίτη, με τελευταία ότι εμφανιζόταν στη ΔΕΠΑ ως εκπρόσωπος όχι μόνο «υπηρεσιών του Μαξίμου», αλλά και εταιρείας του Λαυρεντιάδη, διαμορφώνουν ένα ολοένα πιο ασταθές έδαφος για το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι το θέμα εξελίσσεται σε βραδυφλεγή βόμβα, για αυτό και επικρατεί εκκωφαντική... σιωπή, παρά τις οχλήσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, που επιμένει πως πρόκειται για κορυφαίο σκάνδαλο και ερωτά για τον ακριβή ρόλο του συμμαθητή και φίλου του Νίκου Παππά.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν ο Μ. Πετσίτης, παραμένει εξαφανισμένος, και αποφεύγει όχι μόνο να μιλήσει, αλλά και να προχωρήσει στην οποιαδήποτε νομική ενέργεια για την υπεράσπισή του σχετικά με όλα όσα του καταμαρτυρούνται τις τελευταίες ημέρες. Στο περιβάλλον αυτό, οργιάζουν τα τελευταία 24ωρα οι φήμες ότι ο άνθρωπος που χάρη στη γνωριμία του με το Ν. Παπά αύξησε εντυπωσιακά τον τραπεζικό του λογαριασμό και ανέβασε κατακόρυφα το status της ζωής του, βρίσκεται εκτός Ελλάδος, πιθανότατα σε ένα ασφαλές περιβάλλον στη Κύπρο.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αποκαλύψεις σχετικά με την εμπλοκή Πετσίτη και την υπόθεση ΔΕΠΑ-ΕΛΦΕ. Ο Μ. Πετσίτης φέρεται να έχει εμπλακεί σε πάμπολλες επιχειρηματικές συνεργασίες, από επιχειρήσεις εστίασης στο Κολωνάκι και εταιρεία που επεδίωκε έργα ανάπλασης στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, έως εκπρόσωπος offshore εταιρείας του ομίλου Λαυρεντιάδη, ο Θ. Κιτσάκος έχει δηλώσει στο Liberal ότι ο πρώτος εμφανίζονταν ως «εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίμου», η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει το κορόιδο, και την Παρασκευή 21η Δεκεμβρίου όλα αυτά θα μονοπωλήσουν την πολιτική επικαιρότητα κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή.

Ενδιαφέρον έχει όμως και η από εδώ και πέρα στάση του υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκη, τον οποίο ο κ. Κιτσάκος έχει καλέσει να εκθέσει δημοσίως τους λόγους που οδήγησαν στην αντικατάσταση τόσο του ίδιου, όσο και των υπολοίπων μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με όσα έχει αφήσει να εννοηθεί ο τελευταίος, οι λόγοι της καρατόμησής του συνδέονται μεταξύ άλλων με την απόφαση του να προχωρήσει σε ποινικές δικαστικές ενέργειες κατά της ELFE, και σε αναγκαστική διαχείριση της ELFE, για την οποία ο κ. Σταθάκης του είχε πει «κάνε λίγο υπομονή», πάντα κατά τα λεγόμενά του. Ακόμη και σήμερα πάντως η διοίκηση της ΔΕΠΑ δεν έχει προχωρήσει σε αναγκαστική διαχείριση της ELFE, δείγμα ότι η εντολή «διατήρηση εν λειτουργία πάση θυσία, και βλέπουμε», παραμένει σε ισχύ.

Το τρίγωνο Μαξίμου-Πετσίτης-Λαυρεντιάδης, μαζί με το θέμα της πολιτικής κάλυψης που είχε η υπόθεση της ELFE θα κυριαρχήσουν την επόμενη Παρασκευή στη Βουλή, όπως και το ερώτημα, αφού η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχει στα χέρια της υλικό στο οποίο αναφέρονται ρητά παρεμβάσεις από πολιτικά πρόσωπα, γιατί δεν έχει διαβιβάσει το σχετικό φάκελο στη Βουλή; Τουλάχιστον αυτό προβλέπεται από τη κείμενη νομοθεσία.