Απάντηση ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: Παράδοξο να υποδεικνύει η Τουρκία τον σεβασμό στα μειονοτικά δικαιώματα

Παράδοξο να υποδεικνύει η Τουρκία τον σεβασμό στα μειονοτικά δικαιώματα

Παράδοξο, «αν όχι αστείο» χαρακτηρίζει το γεγονός να υποδεικνύει η Τουρκία στην Ελλάδα την ανάγκη σεβασμού στα μειονοτικά δικαιώματα, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε σημερινή επίθεση προπαγάνδας του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι η χώρα μας «κλείνει συστηματικά τα σχολεία που ανήκουν στην "τουρκική" μειονότητα της Δυτικής Θράκης».

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι η ιστορία θα παραμείνει για πάντα ο πλέον αντικειμενικός μάρτυρας για τον συστηματικό τρόπο εξάλειψης από την Τουρκία όλων των μειονοτήτων στην επικράτειά της κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα.

Όσον αφορά τις εκπαιδευτικές επιλογές της ελληνικής πολιτείας, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι αυτές γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες, πάντοτε με αποκλειστικό γνώμονα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το συμφέρον των μαθητών.

Ειδικότερα για τη μουσουλμανική μειονότητα, σημειώνει ότι στην περιοχή λειτουργούν 115 μειονοτικά δημοτικά σχολεία, εντός των οποίων η παρεχόμενη διδασκαλία διασφαλίζει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα των μαθητών και προσθέτει καταληκτικά: «Παρεμπιπτόντως, στην Κωνσταντινούπολη το 1955 υπήρχαν 54 ελληνικά δημοτικά σχολεία, ενώ σήμερα μόνο 3. Γνωρίζει άραγε η τουρκική ηγεσία γιατί;».