Άγκυρα: Η Ελλάδα παραβιάζει τα εκπαιδευτικά δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας

Η Ελλάδα παραβιάζει τα εκπαιδευτικά δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας

Συνεχίζει την επίθεση προπαγάνδας σε όλα τα μέτωπα η Τουρκία, χρησιμοποιώντας ως όχημα αυτή τη φορά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα πως «κλείνει συστηματικά τα σχολεία που ανήκουν στην "τουρκική" μειονότητα της Δυτικής Θράκης».

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, αναφέρει: 

«Τα τελευταία 25 χρόνια, η Ελλάδα κλείνει συστηματικά τις δραστηριότητες των δημοτικών σχολείων που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης μέσω «προσωρινής αναστολής» χωρίς να συμβουλευτεί τη μειονότητα, με το πρόσχημα των μέτρων λιτότητας στη χώρα και του ανεπαρκούς αριθμού μαθητών.

Το τελευταίο παράδειγμα αυτού ήταν το κλείσιμο οκτώ ακόμη δημοτικών σχολείων της μειονότητας. Με αυτήν την απόφαση, ο αριθμός των δημοτικών σχολείων της Τουρκικής μειονότητας μειώθηκε από 231 πριν από 25 χρόνια σε 115.

Αυτή η πρακτική της Ελλάδας είναι μέρος της πολιτικής αφομοίωσης και καταπίεσης που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες κατά της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα κράτος μέλος της.

Καλούμε την Ελλάδα να τερματίσει την πολιτική της για παραβίαση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των παιδιών που ανήκουν στη μειονότητα, η οποία είναι ασυμβίβαστη με τις διατάξεις της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, και να ανοίξει εκ νέου τα προαναφερθέντα σχολεία.

Υποστηρίζουμε τις δηλώσεις των οργάνων και οργανώσεων της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης σχετικά με αυτό το ζήτημα. Φέρνουμε το ζήτημα στην προσοχή της διεθνούς κοινότητας και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι πρωτοβουλίες μας ενώπιον των ελληνικών αρχών για την επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης θα συνεχιστούν αποφασιστικά βάσει της αμοιβαιότητας που καθιερώθηκε από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης».