7ος χρόνος, ημέρα 2222η
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021

Οικονόμου: Ούτε lockdown θα γίνει ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει

Οικονόμου: Ούτε lockdown θα γίνει ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει

Στις ανησυχίες για το ενδεχόμενο lockdown και τη λήψη μέτρων της κυβέρνησης αναφορικά με την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων που αφορούν στη συμπεριφορά όλων των πολιτών όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Επιπλέον ο Γ. Οικονόμου υπογράμμισε τη στρατηγική της κυβέρνησης προκειμένου εκτός από το να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες, να μείνουν ανοιχτές και πλήρως λειτουργικές η κοινωνία, η οικονομία και η εκπαίδευση, α

Όπως είπε, η Κυβέρνηση έχει χαράξει μια στρατηγική για την ανάσχεση της πανδημίας, με στόχο να παραμείνουν ανοικτές και πλήρως λειτουργικές η κοινωνία, η εκπαίδευση και η οικονομία, να ελεγχθεί κατά το μάλλον η διασπορά του ιού και να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες. «Απώλειες που θα ήταν σαφώς λιγότερες εάν είχε μεγιστοποιηθεί το ποσοστό εμβολιασμού», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι συνεχίζουμε χωρίς την προοπτική lockdown στον ορίζοντα, λέγοντας χαρακτηριστικά «ούτε lockdown θα γίνει ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει», ενώ αναφέρθηκε και στην προσθήκη από σήμερα στη μάχη κατά του κορονοϊού των μονοκλωνικών φαρμάκων, που όπως είπε θα χορηγούνται με τα πρωτόκολλα σε νοσοκομειακό περιβάλλον τονίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον εμβολιασμό.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες που εξαπολύει η αξιωματική αντιπολίτευση για τον τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να εύχεται να γίνει lockdown, ενώ δεν έχει κάτι ουσιαστικό και συγκεκριμένο να προτείνει.

Όπως είπε, ο κ. Τσίπρας εκτός από το να μεταχειρίζεται αφορισμούς, εκτός από το να προσθέτει κοινοτοπίες, θα πρέπει να προτείνει εφαρμόσιμες λύσεις, τονίζοντας ότι όλο τον καιρό απαντά με την πρακτική των προσλήψεων - μα έχουν γίνει προσλήψεις. «Επιμένει μέσα από το δικό του πρίσμα. Δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο αλλά σε θέση μάχης για να περιορίσουμε τις απώλειες», ανέφερε.

Επεσήμανε ακόμη πως συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων και αναφέρθηκε στην επιστολή του πρωθυπουργού στην κ. Φον ντερ Λάιεν με την οποία ζητεί να αποτελεί ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση απαραίτητη προϋπόθεση για ασφαλείς μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ευρωπαίους πολίτες άνω των 60 ετών».

Όπως είπε και ο πρωθυπουργός πρόκειται για πρωτοβουλία που θα βοηθήσει τα συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα ένα ισχυρό, χειμερινό κύμα νοσηλειών, ενώ θα συμβάλει στο να τεθούν υπό έλεγχο ο ιός και η πανδημία, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε νέους οριζόντιους περιορισμούς που θα έθεταν σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών μας και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

Για την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Αναφορικά με το δημοσίευμα του Bloomberg ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται σε εννεάμηνη ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού και τη μετέπειτα χορήγηση τρίτης δόσης για τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Oικονόμου ξεκαθάρισε ότι το όριο που επιθυμεί η Ελλάδα είναι αυτό που εφαρμόζουμε και στη χώρα μας.

Από δω και πέρα, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι αντικείμενο συζήτησης που έχει και την επιστημονική του διάσταση, πάνω σε αυτές βασίστηκε η κυβέρνηση για να πάρει τη σχετική πρωτοβουλία, και είμαστε βέβαιοι ότι κάπως έτσι θα κινηθεί και η συζήτηση στο Συμβούλιο Κορυφής.

Δεν γίνεται αναστολή των χειρουργείων


«Δεν υπάρχει οδηγία της κυβέρνησης για αναστολή των χειρουργείων σε κανένα ποσοστό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ειδικά στην Αττική δεν υπάρχει χειρουργείο που να έχει αναβληθεί και που να είναι άμεση ανάγκη να πραγματοποιηθεί, ενώ υπάρχει πάντα δυνατότητα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη να κρατηθεί το ΕΣΥ όρθιο, το οποίο ενισχύεται συνεχώς με κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές και με ιδιώτες γιατρούς.

Τα έξι εμβληματικά σιδηροδρομικά έργα

Μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη δρομολόγηση των διαδικασιών για έξι εμβληματικά σιδηροδρομικά έργα, λέγοντας: «Μείζονος αναπτυξιακής σημασίας είναι το γεγονός ότι εγκρίθηκαν ήδη από το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ τα τεύχη πρόσκλησης για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στο διαγωνισμό για έξι εμβληματικά σιδηροδρομικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ που σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τον σιδηρόδρομο.

Τα έργα θα συνδέσουν με ταχύτητα και ασφάλεια μεγάλα λιμάνια της χώρας μας, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Λαύριο και Ραφήνα με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, αλλάζει ο χάρτης των μεταφορών, αναβαθμίζουμε την εμπορική και στρατηγική εμβέλεια των λιμανιών μας, διευκολύνουμε τη σύνδεση της χώρας μας με την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ενισχύουμε το διεθνή της ρόλο.

Ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας

Ο κ. Οικονόμου έκανε στη συνέχεια αναφορά στην ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας με 280 νέα οχήματα καθώς όπως είπε η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πάταξη της εγκληματικότητας, την τόνωση της ασφάλειας και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, καθώς και στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, έναντι ενδεχόμενης οργανωμένης απόπειρας παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Αναφερόμενος στις νέες επιθέσεις του Ρουβίκωνα σε σπίτια 2 ακόμη υπουργών της κυβέρνησης, τόνισε ότι η καταδίκη μας είναι αυτονόητη αλλά προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση το γεγονός ότι ενώ από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουμε επιθέσεις του Ρουβίκωνα σε 6 Υπουργούς της Κυβέρνησης δεν έχουμε ακούσει ακόμα μια λέξη καταδίκης ή αποδοκιμασίας από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Ηχηρό μήνυμα για την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Ο κ. Οικονόμου έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή του με αναφορά στην Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Τόνισε ότι «η κυβέρνηση προωθεί σταθερά σειρά μέτρων και δράσεων για την ουσιαστική καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή για την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Για το σκοπό αυτό λειτουργούν ήδη 43 συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που παρέχουν στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής και εργασιακής υποστήριξης.

  • Λειτουργούν, επίσης, 19 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών.
  • Λειτουργεί παράλληλα και η Γραμμή SOS 15900 που απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας και είναι πανελλαδικής εμβέλειας, και είναι ενεργή 24 ώρες το 24ωρο για όλο το χρόνο.

Σημειώνεται ακόμη ότι πρόσφατα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ως αρμόδιος κρατικός φορέας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ξεκίνησαν εδώ και μερικές ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με κεντρικό μήνυμα «Λέξεις μαχαίρια».

Αδιαπραγμάτευτη αρχή μας, αλλά και βασικό στοιχείο του αξιακού μας κώδικα είναι να επιδιώκουμε μια κοινωνία ανοιχτή. Χωρίς προκαταλήψεις, αδικίες και διακρίσεις. Μια κοινωνία χωρίς ίχνος ανοχής στην έμφυλη βία».