8ος χρόνος, ημέρα 2433η
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022

Οικονόμου: Η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για τα καύσιμα

Οικονόμου: Η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για τα καύσιμα

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιεί κάθε νέα δυνατότητα για τη στήριξη των αδύναμων με στόχο την αντιμετώπιση της ακρίβειας, χωρίς να «τιναχθεί στον αέρα» η δημοσιονομική σταθερότητα και η πορεία της οικονομίας, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στην αγορά των καυσίμων.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, έχουν μπει «στο μικροσκόπιο» της κυβέρνησης, όπως έγινε και με την ενέργεια, που παρατηρήθηκαν πολλές στρεβλώσεις, μέτρα για να μην υπάρχουν οι απότομες διακυμάνσεις. «Γίνονται έλεγχοι σε όλο το φάσμα της αγοράς, και θα αξιοποιηθεί οτιδήποτε δημοσιονομικός πόρος υπάρχει» σημείωσε.

Για τις τιμές των προϊόντων ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «οι έλεγχοι είναι συνεχείς, και οι παραβάσεις τιμωρούνται με αυστηρότατες κυρώσεις. Οι κυρώσεις με νομοθετική μας παρέμβαση από εδώ και πέρα θα δημοσιοποιούνται, ώστε ο καταναλωτής να ξέρει ποια επιχείρηση βάζει πλάτη, στηρίζει, απορροφά μέρος του κόστους, και ποιοι λίγοι προσπαθούν πονηρά να αισχροκερδήσουν και πάνω στο κύμα των αυξήσεων να προσθέσουν επιπλέον δυσκολίες».

Η πίεση στους πιο αδύναμους συνεχίζεται, αναγνώρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και γι' αυτό η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αξιοποιεί κάθε νέα δυνατότητα, «χωρίς όμως να τινάξουμε στον αέρα τη δημοσιονομική σταθερότητα και την πορεία της οικονομίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε στο πλευρό πολιτών όσο διαρκεί η κρίση με μέτρα αποτελεσματικά, εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας στην ενέργεια, κάναμε αποφασιστικές παρεμβάσεις. Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η πλατφόρμα για να παίρνει ο κόσμος στους τραπεζικούς λογαριασμούς του την επιστροφή χρημάτων για χρεώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες σε όσους έχουν μέχρι 45.000 ευρώ εισόδημα και με τον καινούργιο τρόπο τιμολόγησης από τον Ιούλιο και μετά θα πληρώνουμε όλοι από 70% μέχρι 90% λιγότερες αυξήσεις. Ταυτόχρονα τρέχει το πρόγραμμα ενίσχυσης στα καύσιμα, έχουμε μειωμένο ΕΝΦΙΑ και αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι στην πρωτοφανή κρίση που αντιμετωπίζει ο κόσμος μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο «εμφανίζεται να έχει λύσεις για όλους και για όλα». «Με ένα άρθρο και ένα νόμο θα λύσει όλα τα ζητήματα», δήλωσε, ωστόσο, εξήγησε, τα μέτρα που προτείνει o κ. Τσίπρας θα τίναζαν τον προϋπολογισμό στον αέρα προκαλώντας νέους φόρους όπως στην περίοδο της πρωθυπουργίας του.

Για την τουρκική προκλητικότητα

Η παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου μας κοντά στην Αλεξανδρούπολη ήταν μια ακραία προκλητική ενέργεια, η οποία έτυχε της πολύ αυστηρής αντιμετώπισης από το Υπουργείο εξωτερικών, την αντίδραση του κ. Δένδια. Υπήρξε αντίδραση και από το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α., πολύ καταδικαστική για όσους μπορούν να διαβάσουν το ύφος, τον τρόπο και πίσω από τα γράμματα. Αντανακλά τη νευρικότητα και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία με βάση τα όσα έχει πετύχει η ελληνική εξωτερική πολιτική, τα τελευταία δύο χρόνια, τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση της εξωτερικής πολιτικής, διεθνώς, σε όλα τα πεδία, με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, την ενδυνάμωση της αποτρεπτικής δυνατότητας και ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με την προμήθεια των Rafale, τη συμφωνία για τις φρεγάτες, τις συμφωνίες με τη Γαλλία και κυρίως με την απολύτως επιτυχημένη παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.

Όπως είπε, η χώρα μας είναι πλέον ένας πολύ ισχυρός παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και η φωνή της ακούγεται δυνατά παντού ενώ οι δυνατότητές της να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις είναι πολύ αναβαθμισμένες και διπλωματικά και επιχειρησιακά. «Υπάρχει πολλή νευρικότητα στην απέναντι πλευρά, έχει στεναχωρηθεί πολύ ο τουρκικός Τύπος, ο Ερντογάν, η τουρκική πολιτική ηγεσία από τις συνεχόμενες επιτυχίες της χώρας και από την παρουσία του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α» σημείωσε.

Αναφερόμενος στη δήλωση του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο «να λαμβάνετε πάντοτε υπόψη σας τι σημαίνει για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και για τη σταθερότητα μιας ταραγμένης γειτονιάς, όταν παίρνετε τις αποφάσεις για τα εξοπλιστικά, πως κάποιοι κάνουν υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά», ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι τα μηνύματα έχουν φτάσει.