Οι παράγοντες που επέβαλαν την ίδρυση του νέου υπουργείου και η επιλογή Στυλιανίδη - Τουρνά
Κλιματική Κρίση και Πολιτική Προστασία

Οι παράγοντες που επέβαλαν την ίδρυση του νέου υπουργείου και η επιλογή Στυλιανίδη - Τουρνά

Τη σταθερή  βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αντιμετωπιστούν συνολικά με ιεράρχηση, οργάνωση και τους πόρους που απαιτούνται οι μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και της πολιτικής προστασίας, αντικατοπτρίζει η δημιουργία του υπουργείου Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, τα δύο πρόσωπα που θα ηγηθούν του νέου υπουργείου, ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά εκείνα για να ανταποκριθούν στα κρίσιμα χαρτοφυλάκια που αναλαμβάνουν.  

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με τη σύσταση του υπουργείου η Ελλάδα αποδίδει στην κλιματική αλλαγή και στις συνέπειες που έχει στη ζωή των πολιτών τη σημασία και την προσοχή που απαιτείται. Στο πλαίσιο αυτό αποκτά θεσμικά, οργανωτικά και οικονομικά τα απαραίτητα εργαλεία για την αξιολόγηση και την προετοιμασία για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγή. Ταυτόχρονα η πολιτική προστασία αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο ως μηχανισμός αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και διαχείρισης κρίσεων.

Όπως επισημαίνεται, στα χαρακτηριστικά του Χρήστου Στυλιανίδη που βάρυναν στην επιλογή του πρωθυπουργού για την ηγεσία του Υπουργείου, είναι το ότι την περίοδο 2014-2019 ήταν επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική βοήθεια και τη Διαχείριση κρίσεων. Το ίδιο διάστημα ήταν και Συντονιστής της ΕΕ για τον Έμπολα, θέση στην οποία είχε διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από τις θέσεις του αυτές ήταν ο αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων για λογαριασμό της ευρωπαϊκής επιτροπής σε ολόκληρο τον κόσμο και ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, διαχειρίστηκε υγειονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις, σχεδίασε και υλοποίησε επιχειρησιακά προγράμματα πολιτικής προστασίας ενώ
δημιούργησε εργαλεία και κινητοποίησε πόρους για την ανασυγκρότηση περιοχών που επλήγησαν από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι ο «αρχιτέκτονας» του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας. Το rescEU είναι σήμερα το σημαντικότερο ευρωπαϊκό εργαλείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων όπως πανδημίες και έχει μετουσιώσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε πράξη. Συμπεριλήφθηκε, δε, ανάμεσα στα είκοσι μεγαλύτερα επιτεύγματα της πενταετίας της Επιτροπής Γιούνκερ. Η μεγάλη σημασία και χρησιμότητα του rescEU και του αναβαθμισμένου ευρωπαϊκού συστήματος πολιτικής προστασίας αποδείχθηκε και στις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου στην Ελλάδα.

Εμβληματική χαρακτηρίζεται η πρωτοβουλία του για ενίσχυση της «Εκπαίδευσης σε περιοχές κρίσεων» (Education in Emergencies) καθώς οδήγησε, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Επιτρόπου, σε δεκαπλασιασμό του προϋπολογισμού ανθρωπιστικής βοήθειας για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Έπαιξε, επίσης,  καθοριστικό ρόλο στην προώθηση και ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας (Humanitarian andDevelopment Nexus), «κλειδί» για αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και  την ανασυγκρότηση των περιοχών που πλήττονται  από την κλιματική αλλαγή.

Είναι από  τους ιδρυτές του «Ευρωπαϊκού Ιατρικού Σώματος» (European Medical Corps) το οποίο δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην άμεση κινητοποίηση ιατρικών και υγειονομικών μονάδων και ιατρικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εμπειρία, το κύρος και οι διεθνείς επαφές του  μπορούν να οδηγήσουν στην ενεργοποίηση συνολικά της Ευρώπης με αιχμή του δόρατος τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου στην κατεύθυνση μια πιο ουσιαστικής και αποτελεσματικής πολιτικής διαχείρισης της κλιματικής κρίσης και της πολιτικής προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να εγγυηθεί και να αναλάβει Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πρόληψης αλλά και της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης

Ως αναγνώριση του έργου του ο Χρήστος Στυλιανίδης έλαβε σημαντικά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις από κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα. Μεταξύ άλλων, για τη μεγάλη προσφορά του στην αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας τιμήθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας (THW) της Γερμανίας καθώς και από το Γερμανικό κρατίδιο Baden-Wurttemberg. Ανακηρύχθηκε, επίσης, “Global Champion for Education in Emergencies” από τη διεθνή οργάνωση Education Cannot Wait (ECW) και “Political Champion forEducation in Emergencies” από το Malala Foundation. Για την ανθρωπιστική του δράση και τη συνεισφορά του στην συνύπαρξη και συμφιλίωση τιμήθηκε με το «Βραβείο Ειρήνης και Συμφιλίωσης» της ιστορικής πόλης Γκερνίκα της Ισπανίας.

Σε ό,τι αφορά τον Ευάγγελο Τουρνά, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι πρόκειται για ικανότατο Έλληνα αξιωματικός που διετέλεσε ΑΓΕΑ από το 2013 έως το 2015, ενώ έχει μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση, στη διαχείριση εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία και εγνωσμένη ικανότητα.

Γνωρίζει όσο ελάχιστοι τις δυνατότητες, τα χαρακτηριστικά και τις διαδικασίες που αφορούν σε εναέρια μέσα και αυτό τον καθιστά από τους  πλέον κατάλληλους  για να οργανώσει και να συντονίσει τη συνεργασία πυροσβεστικής υπηρεσίας και ενόπλων δυνάμεων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των πυρκαγιών.