Οι διωκτικές αρχές χτυπούν το παράνομο ρωσικό χρήμα - Το σκοτεινό διαδίκτυο και η HYDRA

Οι διωκτικές αρχές χτυπούν το παράνομο ρωσικό χρήμα - Το σκοτεινό διαδίκτυο και η HYDRA

Μπορεί η HYDRA να αποτελεί μια νεοναζιστική τρομοκρατική οργάνωση στα κόμικς της Marvel, στον χώρο του σκοτεινού διαδικτύου όμως αποτελούσε τη μεγαλύτερη αγορά παράνομων συναλλαγών και ξεπλύματος χρήματος με επίκεντρο τη Ρωσία. ΗΠΑ και Γερμανία σε μια συντονισμένη επιχείρηση έκλεισαν την αγορά αποκόπτοντας παράλληλα τη διακίνηση εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα. Το σκοτεινό διαδίκτυο, γνωστό και ως Darknet ή Darkweb αποτελεί τη μεγαλύτερη παράνομη αγορά όπου όπλα και ναρκωτικά ανταλλάσσουν χέρια με τα κρυπτονομίσματα να αποτελούν το χρήμα που διακινείται. Ξέπλυμα χρήματος εκατοντάδες εκατομμύρια δολαρίων αλλάζουν χέρια. Παράνομες συναλλαγές, αγοραπωλησίες, trafficking και παιδεραστία ζουν μέσα από μια ανεξέλεγκτη και ανώνυμη διαδικασία.

Με τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ να είναι αποφασισμένες να κλείσουν οποιαδήποτε δίοδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διακίνηση χρημάτων από τη Ρωσία ή για ρωσικά συμφέροντα το σκοτεινό διαδίκτυο, που ήδη παρακολουθείται στενά έχει μπει στο στόχαστρο. Το κλείσιμο της Hydra αποτελεί ένα ακόμη βήμα που επιταχύνθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι κοινή επιχείρηση ΗΠΑ και Γερμανίας στέφθηκε με επιτυχία. Η μεγαλύτερη σήμερα παράνομη αγορά του διαδικτύου εξαρθρώθηκε και ο ρωσικής καταγωγής διαχειριστής της συνελήφθη στη Γερμανία όπου είχε στηθεί η βάση της και κατηγορείται μεταξύ άλλων και για συνωμοσία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη την κατάσχεση της Hydra Market (Hydra), την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει ως τη «μεγαλύτερη και μακροβιότερη αγορά darknet στον κόσμο». Μάλιστα υπολογίστηκε πως «Το 2021, η Hydra αντιπροσώπευε περίπου το 80% όλων των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων που σχετίζονται με την αγορά darknet» καθώς και ότι έχουν διακινηθεί από το 2015, περίπου 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα. Την ώρα της κατάσχεσης στη Γερμανία των διακομιστών της Hydra τα πορτοφόλια περιείχαν bitcoin αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων με τους εκπροσώπους του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης να δηλώνουν ότι δεν θα επιτραπεί «στις αγορές του σκοτεινού δικτύου και των κρυπτονομισμάτων να είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για ξέπλυμα χρήματος, παράνομων πωλήσεων και υπηρεσιών hacking».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπό τις διαταγές του οποίου δρα και το FBI αποκάλυψε ότι η Hydra ήταν μια διαδικτυακή παράνομη αγορά που επέτρεπε στους χρήστες κυρίως σε «ρωσόφωνες χώρες να αγοράζουν και να πωλούν παράνομα αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων ναρκωτικών, κλεμμένων οικονομικών πληροφοριών, πλαστών εγγράφων ταυτοποίησης και υπηρεσιών νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται σε κρυπτονομίσματα. Η σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ σε αυτή τη διαδικασία επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στις ανακοινώσεις που έγιναν πέραν του υπουργού Δικαιοσύνης υπήρχαν εκπρόσωποι των εμπλεκομένων αρχών, από το FBI και την DEA μέχρι την IRS - Criminal Investigation.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του FBI επισήμανε το γεγονός της εξάρθρωσης ενός συστήματος που επιτρέπει σε εγκληματίες, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων που δρουν και στον κυβερνοχώρο και που χρησιμοποιούν το σκοτεινό δίκτυο για ξέπλυμα χρήματος και διακίνησή του. Μάλιστα για το ξέπλυμα υπήρχε συγκεκριμένη υπηρεσία που επέτρεπε στους χρήστες να μετατρέπουν τα κρυπτονομίσματα σε άλλα ενώ για το ξέπλυμα, σύμφωνα πάντα με τις αποκαλύψεις από ΗΠΑ και Γερμανία, υπήρχε ειδική αυστηρών... προδιαγραφών υπηρεσία. Η δράση της παράνομης αγοράς στο σκοτεινό διαδίκτυο είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον εδώ και πολύ καιρό.

Μάλιστα από το 2015 και στα πλαίσια των ερευνών που έχουν διεξαχθεί για Ρώσους επιχειρηματίες και ολιγάρχες υπήρχε στενή παρακολούθηση δεδομένου ότι η ρωσική αγορά φαινόταν να αποτελεί τη βασική πηγή των εσόδων των διαχειριστών της. Από τον Ιανουάριο και μετά ο έλεγχος επιταχύνθηκε και διατέθηκαν υπηρεσίες ώστε σε συνεργασία και με τις Γερμανικές αρχές να εξαρθρωθεί το σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες το πελατολόγιο της Hydra ήταν μεγάλο. Κυριαρχούσαν οι ρωσόφωνοι από περιοχές της ρωσικής επικράτειας αλλά και από άλλες χώρες κυρίως της ΕΕ. Οι έρευνες συνεχίζονται ενώ αναμένεται σύντομα να μιλήσουν και οι διακομιστές που έχουν κατασχεθεί.

Η όλη επιχείρηση εντάσσεται και στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη να σταματήσει η ροή χρήματος που αφορά ρωσικά συμφέροντα μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι Ολιγάρχες υφίστανται ήδη ισχυρές πιέσεις με πάγωμα λογαριασμών και δέσμευση ακίνητων περιουσιών, ενώ οργανισμοί και επιχειρήσεις εντάσσονται διαρκώς στις Μαύρες Λίστες των ΗΠΑ και της ΕΕ αλλά και άλλων χωρών όπως η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν των γνωστών Ολιγαρχών και των περιουσιών που έχουν αποκτηθεί από τη διαχείριση του ορυκτού και άλλου πλούτου της Ρωσίας μεγάλο μέρος των χρημάτων που διακινούνται εντός και εκτός της χώρας προέρχεται από παράνομες συναλλαγές που διαχέονται σε όλο το φάσμα των εγκληματικών ενεργειών. Η αποκοπή του καθεστώτος και από αυτό το κομμάτι «εσόδων» και η αδυναμία αξιοποίησης αυτών των συστημάτων αναμένεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τον κλοιό των πιέσεων προς το καθεστώς Πούτιν και τους συνεργάτες του.