Οι 60 μέρες που ενδεχομένως κρίνουν το χρόνο των εκλογών

Οι 60 μέρες που ενδεχομένως κρίνουν το χρόνο των εκλογών

Εξήντα μέρες που ενδεχομένως να «κρύβουν» πολλές πολιτικές εξελίξεις έχει να διανύσει η κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας στις αποσκευές του την ευθεία παραίνεση του Τζο Μπάιντεν προς τον Ταγίπ Ερντογάν για σταθερότητα στο Αιγαίο, επέστρεψε από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και αναμένει από τον Τ. Ερντογάν τις επόμενες κινήσεις του. Όλες οι εκτιμήσεις συνηγορούν ότι η Τουρκία, παρά τους φραστικούς «λεονταρισμούς», δεν πρόκειται να προβεί σε κάποια ακραία πρόκληση στο πεδίο κάτι που προοδευτικά θα ρίξει τους τόνους και σε επίπεδο λεκτικών διαξιφισμών. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι όσο θα περνούν οι μέρες ο Τούρκος πρόεδρος θα χαμηλώνει τον πήχη των προκλήσεων, αφού ακόμα και ο αμερικανικός παράγοντας του ζήτησε να «ηρεμήσει». Εκτίμηση που προφανώς και μένει να φανεί στην πράξη. Την ίδια ώρα ο Κυρ. Μητσοτάκης καταστρώνει το δικό του πρόγραμμα που υπό προϋποθέσεις μπορεί και να περιλαμβάνει την εξαγγελία για κάλπες μέσα στον Σεπτέμβριο. Μέχρι πάντως να φτάσουμε εκεί θα πρέπει να «κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι». 

Την ερχόμενη Τρίτη ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στο Στρασβούργο προκειμένου να μιλήσει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, δεν θα πρόκειται για μία ομιλία προσανατολισμένη στο να αντικρούσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Με την παρουσία του ο Κυρ. Μητσοτάκης θα θελήσει να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που έχει η Ελλάδα στην παρούσα χρονική συγκυρία σε όλα τα επίπεδα.

«Ο πρωθυπουργός δεν θα απευθυνθεί στους ευρωβουλευτές ως ο αρχηγός μιας χώρας που θεωρεί τον εαυτό της φτωχό συγγενής της Ευρώπης» αναφέρει στο Liberal συνομιλητής του Κυρ. Μητσοτάκη. Αντιθέτως, θα τονιστεί η μεγάλη προσπάθεια που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία 3 χρόνια στον οικονομικό τομέα και κυρίως στις θετικές προοπτικές της Ελλάδας μετά και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας στα τέλη Αυγούστου. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία  του πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη για θέματα κοινωνικής πολιτικής. Μια διαδικασία όπου κυβερνητικός στόχος είναι να ξεκαθαριστεί ότι η κοινωνική πολιτική δεν αποτελεί προνόμιο της Αριστεράς.

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρηματολογήσει προς αυτή την κατεύθυνση περιγράφοντας μία σειρά μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση όπως για παράδειγμα η πρόσφατη ενίσχυση του προγράμματος για μακροχρόνια άνεργους περίπου 150 εκατ. ευρώ, η κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ κ.λπ. Κάποιοι μάλιστα πίσω από τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία βλέπουν την ανεπίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου που θα καταλήξει στις φθινοπωρινές κάλπες. Μια ερμηνεία μάλλον παρακινδυνευμένη, τουλάχιστον για την ώρα. 

Σε κάθε περίπτωση για τον επόμενο περίπου ενάμιση μήνα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το παραμικρό. Ακόμα και την πιθανότητα στο τέλος αυτής της διαδρομής των σχεδόν πενήντα ημερών ο Κυρ.Μητσοτάκης να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών.