Ο Τσίπρας τρέμει τις εκλογές

Ο Τσίπρας τρέμει τις εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει εκλογές. Γνωρίζει πως θα τις χάσει, μέχρι και ο εκ των υποστηρικτών του καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, Νίκος Μαραντζίδης του έστειλε το σχετικό… μήνυμα. Επιχειρεί να τις ξορκίσει με συνεχείς αναφορές στα περί ετοιμότητας του ιδίου και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα προσκλητήρια για προοδευτική διακυβέρνηση. Μια νέα εκλογική ήττα, ή μάλλον δύο νέες, θα προκαλέσουν πλήγμα και στον ίδιο και στο κόμμα του ανοίγοντας πληγές που προς το παρόν έχουν κρυφτεί κάτω από το χαλί της επαναστατικής γυμναστικής.

Δύο χρόνια μετά την ήττα της 19ης Ιουλίου στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει τίποτα. Οι στροφές στην κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία χάθηκαν στον μονόδρομο της έντασης, του σκληρού ροκ και της προσπάθειας να χρησιμοποιηθεί η πανδημία ως το νέο κύμα αγανάκτησης των πολιτών πάνω στο οποία θα πατήσει η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση για να επανέλθει στις καρέκλες της εξουσίας.

Καμία αυτοκριτική και καμία αλλαγή σε νοοτροπίες και ιδεοληψίες, καθιστούν δύσκολη την όποια ανάκαμψη και κυρίως την όποια επαφή με την πλειοψηφία των πολιτών, οι οποίοι στις δημοσκοπήσεις ακόμη και στις περιπτώσεις που επικρίνουν την κυβέρνηση, χαρακτηρίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση χειρότερη και την τακτική της από ανεπαρκή έως και επικίνδυνη για την πορεία της χώρας και την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων αλλά και αυτές μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, παγιωμένες επί δύο συναπτά έτη (περίπου 5 αν υπολογιστούν και τα προ των εκλογών δεδομένα) δείχνουν πως οι αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα περί νίκης σε ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες απέχουν της πραγματικότητας.

Ακόμη και η απέλπιδα αναφορά του σε μια νίκη με μια ψήφο διαφορά δείχνουν ότι η πραγματικότητα είναι πως επικρατεί ένας φόβος και μια αγωνία στην ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου

Άλλωστε και ο εκ των υποστηρικτών του καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης σε πρόσφατη συνέντευξή του ήταν κατηγορηματικός δηλώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Κάτι που φυσικά υποστηρίζουν στην πλειοψηφία τους και τα στελέχη του κόμματος που ναι μεν αποφεύγουν να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας στην παρούσα φάση, αναμένουν όμως τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και προετοιμάζονται είτε για την επόμενη ημέρα μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είτε για το συνέδριο που έχει εξαγγελθεί από την επομένη της 7ης Ιουλίου του 2019 αλλά ποτέ δεν ήρθε…

Η δε ρητορική του Αλέξη Τσίπρα τους τελευταίους μήνες έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους του. Η προσπάθειά του να ξορκίσει με κάθε τρόπο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών χαρακτηριστική. Είτε μιλώντας για αυτές είτε δηλώνοντας πως θα ήταν απρέπεια να γίνουν εν μέσω της πανδημίας δείχνει πως αυτό που υποστηρίζει περί νίκης και αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό είναι αυτό που τελικά τρέμει.

Μια νέα ήττα σε διάστημα δύο ετών, ή μάλλον μια διπλή ήττα εξ αιτίας της απλής αναλογικής που ο ίδιος έφερε στο εκλογικό σύστημα, θα προκαλούσε ζημιά στον ίδιο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο και αν αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μοναδικό διεκδικητή της αρχηγίας και όσο και αν θα του δινόταν δυνατότητα για εσωτερικές εκκαθαρίσεις λαμβάνοντας ένα καλό ποσοστό, τα προβλήματα θα είναι μεγάλα.

Η ρήξη, οι εσωκομματικές έριδες και οι τάσεις θα απασχολούν το κόμμα του για καιρό και ο ίδιος θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να απολογείται. Κάτι που αποφεύγει διαρκώς τα τελευταία δύο χρόνια.

Το προσκλητήριο προς το ΚΙΝΑΛ, ίδιο με αυτό που απέστειλε και κατά την προγραμματική συνδιάσκεψη, η αγωνία να κτιστεί ένα αντιΝΔ κίνημα, η αναφορά στη μία ψήφο με την οποία θέλει να κερδίσει στις εκλογές συγκλίνουν ακριβώς στο άγχος που προκαλεί το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Ακόμη και η κραυγή αγωνίας που εξέπεμψε σημειώνοντας πως «δεν θα είναι αιφνιδιασμός» μια τέτοια κίνηση διότι «την περιμένουμε»

Τα όσα είπε και στη νέα χθεσινή του συνέντευξη και τα όσα θα πει και σήμερα στη Θεσσαλονίκη, έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν τους φόβους αυτούς.

«Νομίζω ο κ. Μητσοτάκης, δεν έβγαλε ποτέ από το μυαλό του τις πρόωρες κάλπες, παρά το γεγονός ότι, όπως σωστά λέτε, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας. Εγώ όσο θυμάμαι τα πολιτικά πράγματα δε θυμάμαι άλλη φορά μια κυβέρνηση να εκλέγεται, και μάλιστα με μια διαφορά 8 μονάδων όπως αυτή του εκλογικού αποτελέσματος, και από την επόμενη μέρα στη δημόσια συζήτηση να είναι πότε θα γίνουν οι πρόωρες εκλογές» ήταν η σχετική αποστροφή στη συνέντευξή του.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα οι πρόωρες εκλογές συνδέονται με τις εξελίξεις στην οικονομία αλλά και την αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Τα ίδια είχε αναφέρει και τον Ιούνιο μιλώντας στο Star όταν δήλωνε ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης ζυγίζει την πιθανότητα να πάει σε εκλογές, γιατί γνωρίζει ότι η πολιτική του θα παράξει πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια. Με την πανδημία ναγκάστηκε να εφαρμόσει μία πολιτική επιδοματική έξω από το πρόγραμμά του. Τώρα αρχίζει να εφαρμόζει την πολιτική του, με τον πτωχευτικό, το εργασιακό, το ασφαλιστικό, τώρα αρχίζει να καταλαβαίνει και ο μέσος πολίτης τι σημαίνει κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τώρα μπαίνουμε στην πολιτική κανονικότητα».

Αλλά και τον Φεβρουάριου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha υποστήριζε πως: «Πιστεύω ότι έχει αρχίσει η φθορά και η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Και όταν αρχίζει αυτή η φθορά δεν έχει νόημα να ρίχνει όλο το βάρος στην επικοινωνιακή πολιτική όσο υπεροπλία και να έχει. Δεν μπορούν να κρυφτούν στην εποχή μας πια οι ειδήσεις».

«Εάν ο κ. Μητσοτάκης ακούσει τις εισηγήσεις για προσφυγή σε εκλογές μέσα στην πανδημία, τότε θα υποστεί μεγάλο εκλογικό σοκ. Γιατί εκεί θα λειτουργήσει η ύβρις και η νέμεση. αν φυγομαχήσει θα υποστεί δεινή πολιτική ήττα και θα υπάρξει και ανατροπή στις δημοσκοπήσεις» συμπλήρωνε καθορίζοντας και το αφήγημα ως προς τις ερωτήσεις γιατί δεν ζητά ο ίδιος εκλογές.