Ο κύβος ερρίφθη, τη Δευτέρα η πρόταση μομφής για Πολάκη

Ο κύβος ερρίφθη, τη Δευτέρα η πρόταση μομφής για Πολάκη

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Όταν το πρωί της Μεγάλης Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε στους στενούς του συνεργάτες την απόφασή για κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του Παύλου Πολάκη, ήταν φανερό ότι για τον πρόεδρο της ΝΔ το συγκεκριμένο θέμα ήταν ζήτημα ηθικής και άρα είχε απόλυτη προτεραιότητα ανάμεσα στις υπόλοιπες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα.

Σύμφωνα λοιπόν με καλά πληροφορημένη πηγή ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνάει άμεσα από την πρόθεση στην πράξη και δηλώνει σε συνομιλητές του πως δεν προτίθεται να χάσει χρόνο σχετικά με το πότε θα καταθέσει την πρόταση μομφής, στέλνοντας μήνυμα ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο πρόεδρος της ΝΔ αμέσως μόλις η βουλή ανοίξει τις εργασίες της από τις πασχαλινές διακοπές θα προχωρήσει στην κοινοβουλευτική διαδικασία, την οποία έχει ήδη προαναγγείλει. Αυτό σημαίνει ότι την προσεχή Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει την κίνηση και άρα πιθανότατα το επόμενο Σαββατοκύριακο θα συζητηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης, στην οποία θα μετατρέψει την πρόταση μομφής ο Αλέξης Τσίπρας.

“Ο κ. Τσίπρας έχει προφανώς χάσει κάθε επαφή με το κοινό αίσθημα. Διότι μόνο έτσι εξηγείται ότι δεν κατάλαβε καν το πόσο απάνθρωπη φάνηκε σε όλους τους Έλληνες η επίθεση του κ. Πολάκη στο Στέλιο Κυμπουρόπουλο” τόνιζε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, μετά την επιλογή του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην πλήρη κάλυψη του υπουργού του. Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός μετατρέποντας την πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης για όλη την κυβέρνησή του, επί της ουσίας καθιστά όλους τους υπουργούς του όμοιους του κ. Πολάκη. Είναι σαν να λέει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι “αυτό που έκανε ο Πολάκης, θα μπορούσε να το κάνει οποιοσδήποτε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και γι αυτό πρέπει όλοι να τον στηρίξουν”. Με αυτά τα λόγια συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη περιέγραψε το σκεπτικό πίσω από την συγκεκριμένη κοινοβουλευτική επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η περίοδος πάντως που αρχίζει μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα του Πάσχα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει ένα κεντρικό χαρακτηριστικό. Την αποστολή του μηνύματος ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις (κυρίως οι ευρωπαικές εκλογές) έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα και απαιτούν απόλυτη εγρήγορση από την ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει πως η ΝΔ πρέπει να είναι έτοιμη για την προσφυγή και σε εθνικές κάλπες, όποτε και αν αυτό συμβεί, γιαυτό και στο τέλος της εβδομάδας προχωρά σε δύο κινήσεις με έντονο προεκλογικό “χρώμα”, που μπορεί πρωτίστως να έχουν ορίζοντα ευρωπαϊκών και περιφερειακών καλπών, σε δεύτερο επίπεδο όμως έχουν και χρώμα εθνικών εκλογών:

- Το πρωί του Σαββάτου ο κ. Μητσοτάκης συγκαλεί το ανώτερο κομματικό όργανο της ΝΔ, την πολιτική της επιτροπή. Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει την αναγκαιότητα πολιτικής αλλαγής στη χώρα, θα παρουσιάσει τα κεντρικά διλήμματα των επερχόμενων αναμετρήσεων και θα καλέσει σε συστράτευση και ετοιμότητα, ασκώντας παράλληλα κριτική στον κ. Τσίπρα για τους χειρισμούς και στο θέμα Πολάκη.

-Την επόμενη μέρα, Κυριακή ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί στην Καβάλα και Δράμα, ενώ την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται επίσκεψη και στη Χαλκίδα.

Την ώρα λοιπόν που τα σενάρια θέλουν τον πρωθυπουργό να μην έχει αποκλείσει τον εκλογικό αιφνιδιασμό αναλόγως του αποτελέσματος της ευρωκάλπης, οι επόμενες 25 μέρες προμηνύονται “καυτές”.