Ο Ανδρέας Δρυμιώτης απαντά με στοιχεία για τους θανάτους στον Βαγγέλη Βενιζέλο

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης απαντά με στοιχεία για τους θανάτους στον Βαγγέλη Βενιζέλο

Αν και σήμερα στην Πορτογαλία η θνητότητα είναι πολύ καλύτερη απ' ότι στην Ελλάδα, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι έχουν 3.000 περισσότερους νεκρούς από εμάς, με 200.000 λιγότερο πληθυσμό, απαντά ο Ανδρέας Δρυμιώτης, στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Είχε προηγηθεί η δήλωση Βενιζέλου πως «πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα» και η κριτική του σε κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα για τη διαχείριση της πανδημίας, για να ακολουθήσει άρθρο του Αν.Δρυμιώτη στην «Καθημερινή» ότι τα στοιχεία που επικαλείται ο πρώτος είναι παντελώς αβάσιμα.

Ο Ευ.Βενιζέλος απάντησε μέσω συνέντευξής του στην ΕΡΤ, ενώ η συνέχεια δόθηκε μέσω Facebook και είναι αποκαλυπτική, με τον αρθρογράφο και σύμβουλο επιχειρήσεων να απαντά στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί οι προθέσεις του να ήταν απόλυτα ειλικρινείς, αλλά έδωσαν επιχειρήματα στους αντιεμβολιαστές και τους λαϊκιστές, τυγχάνοντας και εκμετάλλευσης από το ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα στοιχεία που ανέφερα και το διάγραμμα που παρέθεσα προέρχονται από την ίδια πηγή που επικαλείστε: John Hopkins Institute. Άρα δεν έχετε "καλύτερα" στοιχεία. Από τακτ και σεβασμό δεν θέλησα να σας διορθώσω γιατί σε καμία πρόσφατη εβδομάδα οι θάνατοι δεν έφτασαν τους 300 που επικαλεστήκατε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ οι θάνατοι ανά εβδομάδα είναι:29/8-230 ,5/9-229, 12/9 - 264, 19/9-270, 26/9 - 211, 3/10 -209 και 17/10 -234. Το 300 που δηλώσατε είναι κατά 11% προσαυξημένα από την ανώτατη τιμή και 44% από την κατώτατη τιμή. Μάλλον αυτό είναι στατιστικό τέχνασμα για να υπερβάλουμε. Τα απόλυτα νούμερα έχουν τη σημασία τους. Παρά το γεγονός ότι σήμερα στην Πορτογαλία η θνητότητα είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι έχουν 3.000 περισσότερους νεκρούς από εμάς με 200.000 λιγότερο πληθυσμό. Το γεγονός ότι η Ελλάδα πήγε εξαιρετικά καλά στην αρχή της πανδημίας όταν και οι πολίτες συμμορφώθηκαν στους περιορισμούς δεν μπορεί να αγνοηθεί εξετάζοντας μόνο την περίοδο που εσείς θέλετε», αναφέρει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος.

Στον διάλογο που ακολουθεί στο Facebook, ο Ευ. Βενιζέλος, απαντά ότι το ζητούμενο είναι πως χρησιμοποιούμε τους αριθμούς, ότι είναι ανιστόρητο να «ψέγετε ειδικά εμένα ότι τροφοδοτώ με τις τοποθετήσεις μου τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της πανδημίας», προσθέτοντας ότι το σημερινό πρόβλημα είναι πως η εμβολιαστική καμπάνια έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί.

«Το ζήτημα είναι πώς χρησιμοποιούμε τους αριθμούς. Υποστηρίζετε ότι μπορούμε  να αγνοούμε τους αριθμούς  που δείχνουν σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση της τρέχουσας φάσης της πανδημίας, επειδή μπορούμε στατιστικά  να αθροίσουμε τα δεδομένα της τρέχουσας φάσης με αυτά της αρχικής φάσης  και να εμφανίσουμε για το σύνολο της περιόδου της πανδημίας ικανοποιητικό αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Όμως ταυτοχρόνως δέχεστε ότι υπάρχει στην τρέχουσα φάση σοβαρό πρόβλημα λόγω περιορισμένου ποσοστού εμβολιασμών και θέτετε ως στόχο ποσοστό εμβολιασμένων 90%. Μόνο που η καμπάνια έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί και έχει υποκατασταθεί από την προσδοκία ότι η ανοσία της αγέλης θα επιτευχθεί  μέσω της νόσησης μεγάλου αριθμού ανεμβολίαστων, αλλά και κάποιων εμβολιασμένων που συμπαρασύρονται. Θα συμφωνείτε, είμαι βέβαιος, ότι η στατιστική είναι σοβαρό επιστημονικό εργαλείο που βοηθά στη λήψη ορθών και υπευθύνων πολιτικών αποφάσεων. Δεν μπορεί όμως να λειτουργεί ως πρόσχημα που συγκαλύπτει  αντιφάσεις και  αμηχανίες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος.

Η απάντηση Βενιζέλου τροφοδοτεί νέα απάντηση από τον Αν.Δρυμιώτη. Αφού του επισημαίνει ότι ως πολιτικός που είναι, στρέφει τη συζήτηση εκεί που ο ίδιος θέλει, επιμένει όσον αφορά τους αριθμούς ότι οι 300 θάνατοι την εβδομάδα είναι ένας υπερβολικός αριθμός, γεγονός που δημιουργεί εντυπώσεις, εξηγώντας ότι ποτέ ο ίδιος δεν τον κατηγόρησε για λαϊκιστή, ότι είναι βέβαιος πως οι προθέσεις του ήταν απόλυτα ειλικρινείς, αλλά δυστυχώς έδωσαν επιχειρήματα στους αντιεμβολιαστές και τους λαϊκιστές, καθώς και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύθηκε τη δήλωσή του.

«Σαν πολύ καλός πολιτικός που είστε, στρέφεται τα φώτα εκεί που θέλετε. Σχετικά με τους αριθμούς σας υπέδειξα ότι το 300 που αναφέρατε ήταν υπερβολικό (11% - 44% υπερβολή) και αυτό εδημιούργησε εντυπώσεις. Βεβαίως και συμφωνώ ότι σαν συνταγματολόγος έχετε εκφραστεί ρητά υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Δεν υποστηρίζω πουθενά ότι πρέπει να αγνοούμε τους αριθμούς που δείχνουν ότι σήμερα είμαστε χειρότερα από την Πορτογαλία. Απλά επιμένω ότι αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με την κυβέρνηση, ούτε με την αντιπολίτευση ούτε με την επιστημονική κοινότητα αλλά με την αδιανόητη άρνηση των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των μεγαλυτέρων να εμβολιαστούν. Ποτέ μου δεν σας κατηγόρησα για λαϊκιστή γιατί δεν είστε και ποτέ δεν υπήρξατε. Απλά την δήλωση σας την εκμεταλλεύθηκε ο Σύριζα. Χθες στη Βουλή ο κ. Τσίπρας σας επικαλέστηκε  και σήμερα ο Παντελής Μπουκάλας στο άρθρο του στην Καθημερινή σας επικαλείται. Αυτό ακριβώς προσπάθησα να αναδείξω λόγω ακριβώς του πολιτικούς βάρους που διαθέτετε. Είμαι βέβαιος ότι οι προθέσεις ήταν απόλυτα ειλικρινείς, αλλά δυστυχώς έδωσαν επιχειρήματα στους αντιεμβολιαστές και τους λαϊκιστές. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να εκφράσω την απογοήτευση μου γιατί μας λείπετε από την Ελληνική Βουλή. Ελπίζω και εύχομαι με την αλλαγή ηγεσίας στο Κιναλ να επανέλθετε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Δρυμιώτης.

«Ας πούμε ότι ο δημόσιος διάλογος αποσαφήνισε το ουσιώδες κοινό πεδίο μας που είναι η επιτακτική ανάγκη επέκτασης  των εμβολιασμών», καταλήγει ο Ευ.Βενιζέλος, ευχαριστώντας τον για τα καλά του λόγια, χωρίς να επιμένει άλλο σε νούμερα και στατιστικές γύρω από την πορεία της πανδημίας.