Νίκος Φίλης: Δεν θέλουμε κόμμα star system – Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν είναι ελκυστικός

Νίκος Φίλης: Δεν θέλουμε κόμμα star system – Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν είναι ελκυστικός

Βγαίνει μπροστά ο Φίλης στο εσωκομματικό πεδίο και καταθέτει την αντίθεσή του στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τη βάση, υποστηρίζοντας πως η διαδικασία οδηγεί στη δημιουργία κόμματος star system. Τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σήμερα ελκυστικό κόμμα και μιλά για γενικότερη κρίση των πολιτικών κομμάτων αλλά και για πιέσεις από ένα σύστημα προκειμένου να δημιουργηθούν αρχηγικά κόμματα.

Παραπέμποντας στο συνέδριο όπου θα συζητηθούν όλες οι προτάσεις ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ δημοσιοποίησε ουσιαστικά την αντίθεσή που κατέθεσε και κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και τάχθηκε ανοιχτά κατά της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα.

Προκάλεσε όμως εντύπωση η σχετική του αναφορά αφού έκανε λόγο για «μια πίεση από το σύστημα να δημιουργηθούν αρχηγικά κόμματα» χωρίς να διευκρινίζει τις ακριβώς εννοεί και από που αυτή προέρχεται. « Όταν ψηφίζουν 300- 400.000 σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να εκλέξουν αρχηγό, είναι η εκχώρηση μιας εντολής χωρίς να υπάρχει από εκεί και πέρα ένας έλεγχος» τόνισε για να προσθέσεις πως «Σε αυτή την τάση που είναι ισχυρή σήμερα, προσπαθούν να σπρώξουν και τον ΣΥΡΙΖΑ. Να γίνει ένα κόμμα συστημικής μετάλλαξης»

Μιλώντας στον πληθυντικό σημείωσε με έμφαση ότι «Δεν συμφωνούμε. Πιστεύω ότι θα κουβεντιάσουμε και αυτές τις προτάσεις στο Συνέδριο μας και θα βρούμε κάποια λύση η οποία θα συνδυάζει τη δημοκρατική λειτουργία και τον αριστερό χαρακτήρα του κόμματος»

Αναφορικά με την ψηφοφορία για την εκλογή αρχηγού και Κεντρική Επιτροπής από τη βάση σημείωσε ότι «Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, 60.000 σήμερα, θα ψηφίζουν επί αγνώστων ανθρώπων και με βάση ποια κριτήρια» προσθέτοντας πως «Εδώ θα γίνει ένα Star system, θα ψηφίσουν για την Κεντρική Επιτροπή τον Φίλη για παράδειγμα που είναι πιο γνωστός, ή κάποιον που θα κάνει προεκλογική εκστρατεία από τα Μέσα και όχι έναν ικανό άνθρωπο ο οποίος βοηθάει με την καθημερινή πρακτική του και με τις ιδέες του σε κάποια συνοικία της Αθήνας για να εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή».

«Εμείς» συνέχισε στον πληθυντικό «δεν θέλουμε ένα κόμμα – star system, αστεριών λαμπερών ή λιγότερο λαμπερών, θέλουμε ένα κόμμα το οποίο να οργανώνεται στη βάση μιας ισότιμης συμμετοχής των μελών, που σημαίνει να γνωρίζει ο ένας τον άλλον και να επιλέγει. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

«Σε αυτό τον δρόμο βρισκόμαστε, έγιναν προτάσεις και από τον Αλέξη Τσίπρα, έχουμε και άλλες απόψεις, θεωρούμε ότι ένα κόμμα δημοκρατικό, σημαίνει ένα κόμμα που δεν θα είναι αρχηγικό. Θα λειτουργεί με τρόπο ισότιμο για όλα τα μέλη του και θα προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή των ανθρώπων. Όχι, την ανάθεση και την ανάδειξη ζητημάτων σε άλλους. Θα τα δούμε όλα αυτά στο συνέδριό μας, ανοιχτό, δημοκρατικό με τις διαφορές μας, δεν φοβόμαστε τις διαφορές μας. Αντιθέτως, είναι η δύναμή μας, γιατί οι διαφορετικές απόψεις καταλήγουν σε συνθέσεις και ενδυναμώνουν το κόμμα» κατέληξε.

Εν συνεχεία μίλησε για «κρίση του κομματικού φαινομένου» και τονίζοντας πως «Το θέμα είναι ποια πολιτικά κόμματα; Τα αρχηγικά πολιτικά κόμματα, της ψηφιακής λειτουργίας που δεν λαμβάνουν υπόψιν τους την καθημερινή παρέμβαση και λειτουργία των μελών, είναι κόμματα της μετά - Δημοκρατίας, τα οποία είναι εύκολο να τα διαχειριστούν και να τα προσεταιριστούν διάφορες δυνάμεις οικονομικών συμφερόντων και αλλότριων πολιτικών στοχεύσεων»

Ζητώντας και αυτός εκλογές αναφέρθηκε στους στόχους του συνεδρίου και στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός προγράμματος που θα αποτελέσει τη βάση Προοδευτικής Διακυβέρνησης, ενόψει των εκλογών θέτοντας θέμα «ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη» που όμως για να καταστεί εφικτό αυτό πρέπει να υπάρξει «ένα κόμμα ελκυστικό, που θα εμπνέει δεν θα καθοδηγεί με την παραδοσιακή έννοια, όχι να υποδαυλίζει. Δεν έχουμε τέτοια αντίληψη εμείς. Να εμπνέει με τις προτάσεις του και με την καθημερινή λειτουργία του και δράση»

Για να αναρωτηθεί αν «Είναι αυτό το πράγμα σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ;» και να απαντήσει ο ίδιος πως «Σε μεγάλο βαθμό όχι, αλλά αυτό αφορά όλα τα πολιτικά κόμματα, είμαστε σε μια κρίση των πολιτικών κομμάτων. Και η απάντηση σε αυτή την κρίση είναι η δυνατότητα του κόμματος να λειτουργεί με δημοκρατικό τρόπο και το σημαντικότερο να έχει συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις που είναι δυνατόν να τις συνδιαμορφώνει με τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας»

Ο Νίκος Φίλης εμφανίσθηκε να καταθέτει μια πολιτική πλατφόρμα που θα αποτυπωθεί και στο επικείμενο συνέδριο. Επί της ουσίας όμως αμφισβήτησε την πρόταση Τσίπρα και τη σημασία της και εμφανίσθηκε ως εκπρόσωπος μια τάσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρά σε ανάλογες παρεμβάσεις ασκώντας κριτική για την πορεία του κόμματος μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται πως οι εξελίξεις στην πορεία προς το συνέδριο αλλά και μέσα από αυτό θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να ζητά εκλογές και να δηλώνει έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.