ΝΔ: Στην αφετηρία για τον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών

ΝΔ: Στην αφετηρία για τον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Χρειάστηκε σχεδόν ένα ολόκληρο 24ωρο και αρκετή εσωκομματική γκρίνια για να δοθεί τελικά στη δημοσιότητα, λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Δευτέρας, το πρώτο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ που αφορά στο 85% των εκλογικών τμημάτων, αλλά δεν συμπεριλαμβάνει σημαντικό αριθμό εκλογικών τμημάτων από το Λεκανοπέδιο.

Και... 42 περίπου ώρες μετά το κλείσιμο και του τελευταίου εκλογικού τμήματος, ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τελικά αποτελέσματα...

Η πρωτιά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με ποσοστό 39,51%, είναι καθαρή σε αυτό, αλλά το εύρος της διαφοράς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που συγκεντρώνει 28,27%, δεν είναι αποσαφηνισμένο και αναμένεται να ξεκαθαρίσει με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.

Το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός από τα υπολειπόμενα τμήματα προέρχεται από την Β' Αθηνών όπου ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά κάνει τους συνεργάτες του να επιμένουν στην εκτίμηση ότι η διαφορά θα είναι μονοψήφια, με το τελικό ποσοστό του κ. Μητσοτάκη να αγγίζει, όπως λένε, το 30%.

Πέρα από τα ίδια τα αποτελέσματα και το εσωκομματικό περιβάλλον που διαμορφώνουν ενόψει του β΄ γύρου, εκείνο που έχει σχολιαστεί πάντως είναι η καθυστέρηση στην ανακοίνωσή τους. Καθυστέρηση που διαπιστώθηκε από όλους, πλην του προεδρεύοντος της ΚΕΦΕ, Γιάννη Τραγάκη, ο οποίος υποστήριξε το βράδυ της Δευτέρας, ότι «δεν καθυστέρησε το αποτέλεσμα»!

Επικαλέστηκε μάλιστα τις… εθνικές εκλογές, «υπενθυμίζοντας, όπως είπε, ότι και σε αυτές τα τελικά αποτελέσματα τα παίρνουμε μετά από δύο-τρεις μέρες»! Και αξιοσημείωτο αν μη τι άλλο είναι και το γεγονός ότι ενώ την Δευτέρα το πρωί είχε επικαλεστεί ως λόγο καθυστέρησης για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το γεγονός ότι οι τοπικές εφορευτικές επιτροπές σε απομακρυσμένες περιοχές δεν είχαν φαξ, το βράδυ της ίδιας ημέρας γνωστοποίησε ότι η πλειοψηφία των εκλογικών τμημάτων, στα οποία δεν έχει γίνει η προβλεπόμενη διασταύρωση, βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο.

Το πρόβλημα με τα fax δεν άφησε ασχολίαστο ο κ. Μητσοτάκης:

 

Με όλα αυτά, τα οποία προκάλεσαν και εσωκομματική μουρμούρα, λίγο έλειψε τελικά να δημιουργήσει η ίδια η ΝΔ αρνητικές εντυπώσεις για μία εκλογική διαδικασία  που όλοι χαρακτήρισαν επιτυχημένη, λόγω της πολύ υψηλής συμμετοχής των πολιτών.

Αφετηρία για την κούρσα του β΄γύρου

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος, που σύμφωνα με τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του κ. Τραγάκη θα γίνει σήμερα, αναμένεται να αποτελέσει την αφετηρία για να ξεκινήσει η κούρσα του β' γύρου που θα αναδείξει τον επόμενο Πρόεδρο της ΝΔ, στις 10 Ιανουαρίου.  Μία κούρσα που από τη φύση της έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνη του πρώτου και που όλα δείχνουν ότι ξεκινά από μία βάση αμφίρροπη.

Το καθαρό, αλλά όχι μη αντιστρέψιμο, προβάδισμα Μεϊμαράκη αντισταθμίζεται αφενός από την δυναμική Μητσοτάκη στην τελική ευθεία των εκλογών και αφετέρου από τις συμμαχίες που ήδη αρχίζουν να διαμορφώνονται ενόψει β' γύρου και βασίζονται σε ένα αίτημα αλλαγής και ανανέωσης που χαρακτήριζε και τις τρεις άλλες υποψηφιότητες.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε και επίσημα την προσωπική του στήριξη στην υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται και αρκετά στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ο τελευταίος δεν έχει ανοίξει πάντως τα χαρτιά του για τον β' γύρο, ενώ κατόπιν συζήτησης και συνεννόησης με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε ότι θα λάβει και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του ο Μάκης Βορίδης. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ξεκαθαρίζουν πάντως με αφορμή αυτές τις διεργασίες ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ «δεν πρόκειται να μπει σε καμία συζήτηση  με κανέναν». «Όποιος θέλει να στηρίξει την υποψηφιότητά του, ας την στηρίξει, δεν θα σταματήσει κανέναν, αλλά καμία στήριξη δεν θα είναι αποτέλεσμα συζήτησης και συναλλαγής», τονίζουν χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνουν ότι πλευρά Μητσοτάκη θα επιμείνει και ενόψει β' γύρου στο κεντρικό σύνθημα «δημιουργική ανανέωση ή συρρίκνωση και στασιμότητα».

Οι εκλογές της 10ης Ιανουαρίου αναμένεται να επαναφέρουν στο προσκήνιο και την πρόταση για debate, την φορά αυτή μεταξύ των δύο τελικών διεκδικητών. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη υποβληθεί πρόταση από τηλεοπτικό σταθμό για διεξαγωγή συζήτησης την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών, την οποία η πλευρά Μητσοτάκη λέει ότι έχει ήδη αποδεχθεί.

Οι πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Μεϊμαράκη αναφέρουν πάντως ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ παραμένει σταθερός στην άποψη που διατύπωνε πριν από τον α' γύρο ενάντια στη διεξαγωγή τηλεμαχίας με αντικείμενο τα εσωκομματικά ζητήματα της ίδιας της ΝΔ.

Από την πλευρά τους υποστηρικτές του κ. Μεϊμαράκη, όπως ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, είναι σαφές από τις πρώτες δηλώσεις τους ότι επιλέγουν να οικοδομήσουν απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη μία επιχειρηματολογία που βασίζεται στον ισχυρισμό ότι η υποψηφιότητά του διαπνέεται από «νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις».

Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης δεν είχε κάνει μέχρι το βράδυ της Δευτέρας δήλωση για το εκλογικό αποτέλεσμα, περιοριζόμενος σε ένα σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το οποίο τόνισε πως «η μαζική συμμετοχή των πολιτών είναι απάντηση στην καταστροφική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» και πως «η ΝΔ είναι δύναμη ευθύνης, προοπτική και ελπίδας».