ΓΔ: 910,21 -1,21 (-0,13 %)

Τζίρος: 93,24 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 910,21 -1,21 (-0,13 %)

Τζίρος: 93,24 εκατ. €   RT

Ν. Βούτσης: Σοβαρή εξέλιξη το θέμα της Αμμοχώστου

Ν. Βούτσης: Σοβαρή εξέλιξη το θέμα της Αμμοχώστου

Σοβαρή εξέλιξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Βούτσης το θέμα που έχει προκύψει από χθες για την Αμμόχωστο εκ μέρους της Τουρκίας τονίζοντας πως «στις συζητήσεις που γίνονται στο διακοινοτικό διάλογο στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρχε πάντοτε η πρόβλεψη για να διαμορφωθεί μία κοινή επιτροπή για το θέμα της Αμμοχώστου, με όλες τις εγγυήσεις, που αυτό το άνοιγμα θα έφερνε την Αμμόχωστο σε μια κανονικότητα».

«Αν ήταν αποτέλεσμα της ωρίμανσης των συζητήσεων, τότε θα ήταν θετικό. Δυστυχώς, αυτό που γίνεται τώρα, από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας δημιουργεί περαιτέρω όρους για αποφυγή της απευκταίας διχοτόμησης και όχι μιας επίλυσης», συμπλήρωσε.

«Υπάρχει μία πολιτική από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, που βάζει σε κίνδυνο την περιοχή. Η αποφυγή ενός τυχαίου επεισοδίου πιστεύω ότι μπορεί να προληφθεί και υπάρχει η εμπειρία για κάτι τέτοιο», τόνισε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο News 24/7 ο κ. Βούτσης.

Με αυτή την έννοια το άνοιγμα της Αμμοχώστου σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα θετικό βήμα. Οδηγεί σε σκέψεις διχοτόμησης και όχι επίλυσης», προειδοποίησε ο κ. Βούτσης. Εξέφρασε, μάλιστα, την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο διχοτόμησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αναγνώριση συνόρων στην Κύπρο, θα ήταν μια ολέθρια συνέπεια για όλους. Για τον κυπριακό λαό, τον ελληνικό λαό και τους τουρκικό λαό».

«Θα πρέπει να δημιουργηθούν οι όροι για επανέναρξη των συζητήσεων. Αυτή η εξέλιξη απομακρύνει εκ των πραγμάτων τη διαπραγμάτευση και τη λύση, ωστόσο φέρνει την αναγκαιότητα για λύση», πρόσθεσε, ενώ στην αντιμετώπιση του θέματος από Ελλάδα, Κύπρο και ΕΕ, ειδικότερα, παρατήρησε: «Η αποφασιστικότητα της κυπριακής και ελληνικής πλευράς και προς ώρας της ΕΕ με τις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες στη Σύνοδο Κορυφής -να το τονίσουμε ότι είναι αποφάσεις και δεν είναι απλώς εισηγήσεις- αυτή η αντιμετώπιση με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπ'' όψιν».

Στα άλλα θέματα, και για τις εκλογές συγκεκριμένα, ο Ν. Βούτσης τόνισε: «Είναι μια διαφορετική εκλογή από κάθε άποψη. Βεβαίως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών διαμορφώνει ένα πρόκριμα και ένα κλίμα. Μέσα σε αυτό το κλίμα κινούμαστε. Συζητώντας για το πρόγραμμα, όχι μόνο το οικονομικό αλλά σε όλες του τις εκφάνσεις, υπάρχει ένα προοδευτικό πρόκριμα, υπάρχει μια υπεραξία την οποίαν οι πολίτες θα συνυπολογίσουν και δεν μιλάω για το παρελθόν, να πουν "μπράβο" που βγάλαμε την Ελλάδα από τα μνημόνια. Για την ελπίδα και την προσδοκία ψηφίζει ο κόσμος, δεν ψηφίζει επειδή τα πήγες καλά».

Εν κατακλείδι, «ο αγώνας που δίνουμε τώρα είναι ο αγώνας της νίκης και ο αγώνας της διαμόρφωσης ενός πολύ ισχυρού πόλου της χώρας. Νομίζω ότι τα αποτελέσματα στις 7 Ιουλίου θα προβληματίσουν θετικά και τη χώρα και την Ευρώπη. Πιστεύω ότι πράγματι γυρνάει αυτό το αποτέλεσμα και ότι είναι θέμα στις 2,5 εβδομάδες να πείσουμε με το πρόγραμμά μας», τόνισε ο κ. Βούτσης.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης είχε εκφράσει την υπερηφάνεια του γιατί «επί της θητείας μου ανοίξαμε και το θέμα της Κύπρου και τις γερμανικές αποζημιώσεις».

Φωτογραφία intime news