Ν. Ανδρουλάκης: Η TUI πήρε 3 δισ. ενισχύσεις, αλλά δεν πληρώνει τους Έλληνες ξενοδόχους

Ν. Ανδρουλάκης: Η TUI πήρε 3 δισ. ενισχύσεις, αλλά δεν πληρώνει τους Έλληνες ξενοδόχους
Eurokinissi

Το ζήτημα της οικονομικής ασφυξίας Ελληνικών ξενοδοχειακών μονάδων εξαιτίας της απροθυμίας του τουριστικού κολοσσού TUI να πληρώσει τις υποχρεώσεις της έθεσε ο ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Ανδρουλάκης, η TUI έλαβε 3 δισ. ευρώ ως έκτακτη δανειοδότηση σε δύο δόσεις λόγω πανδημίας από την Γερμανική κυβέρνηση εντός του 2020, εκμεταλλευόμενη το προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις. Ωστόσο, η εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει σε μονομερή αναδρομική αλλαγή των όρων πληρωμών της. Ενώ όφειλε να εξοφλήσει τις ξενοδοχειακές μονάδες έως και δύο μήνες μετά την παροχή των υπηρεσιών, αποφάσισε μονομερώς να μεταθέσει το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών της κατά έξι μήνες, δηλαδή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021, προκαλώντας έτσι οικονομική ασφυξία στα ξενοδοχεία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μη εξόφληση των σχετικών τιμολογίων, και ενώ οι πελάτες έχουν ήδη καταβάλει την αντίστοιχη πλήρη αξία των πακέτων στην εταιρεία, πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί μία μορφή υποχρεωτικού δανεισμού, επιπλέον συνιστά αθέμιτη πρακτική.

Η απαράδεκτη ενέργεια της TUI, σε μια εξαιρετικά δύσκολη τουριστική σεζόν για τη χώρα, όπως τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης, έρχεται να στραγγαλίσει ακόμη περισσότερο τις ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες, μόλις έναν χρόνο μετά την κατάρρευση της Thomas Cook και των ολέθριων οικονομικών συνεπειών που προκάλεσε. 

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Ανδρουλάκης, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφενός εάν η μη έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεων της TUI είναι συμβατή με το ισχύον Ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, αφετέρου με ποιον τρόπο αυτή η συμπεριφορά θα επηρεάσει την κρίση της Επιτροπής ως προς τη φερεγγυότητα της εταιρείας στο αναμενόμενο τρίτο αίτημά της για έγκριση κρατικής ενίσχυσης από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης θέτει το ζήτημα της αναδρομικής και μονομερούς τροποποίησης των συμβάσεων με τα ξενοδοχεία και ρωτά το κατά πόσον η συγκεκριμένη ενέργεια συνιστά αθέμιτη μεταφορά εμπορικού κινδύνου προς τους Έλληνες ξενοδόχους, καθώς και αν προβλέπονται μέτρα προστασίας και βοήθειας των επιχειρήσεων από τέτοιες πρακτικές, εν μέσω πανδημίας.