«Μοντέλο Πόρου» και για άλλα νησιά - Έρχονται νέα μέτρα

«Μοντέλο Πόρου» και για άλλα νησιά - Έρχονται νέα μέτρα

Δεν θα πρέπει να θεωρούνται «κεραυνός εν αίθρια» τα νέα περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο. Στην κυβέρνηση εδώ και μερικά 24ωρα είχαν φροντίσει να στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και περιορισμός της διασποράς του ιού. Παρόλα αυτά υπήρξαν συγκεκριμένες περιοχές (π.χ. Μύκονος) που δεν υπήρξε ανταπόκριση γι' αυτό και ελήφθη η απόφαση περιορισμού της μουσικής και της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Όπως όλα δείχνουν  η επιλογή αυτή ήταν μόνο η αρχή. Στο μικροσκόπιο ειδικών και κυβέρνησης έχουν μπει άλλες πέντε περιοχές της χώρας, οι οποίες δεν αποκλείεται τα επόμενα 24ωρα να τεθούν υπό περιορισμό.

Πιο συγκεκριμένα υπό έλεγχο βρίσκονται: Η Ιός, η Σαντορίνη, η Πάρος, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Τα νησιά αυτά μαζί με τις δύο μεγάλες πόλεις της Κρήτης δείχνουν μεγάλη αυξητική τάση των κρουσμάτων και στην περίπτωση που δεν καταγραφεί μείωση τότε θα παρθούν μέτρα. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να υιοθετήσει το «μοντέλο του Πόρου», ένα μοντέλο που προέβλεπε περιοριστικά μέτρα συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και είχε εφαρμοστεί το καλοκαίρι του 2020, όταν το νησί είχε «κοκκινίσει» εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 7 το πρωί της επόμενης μέρας.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
  • Απαγόρευση κάθε είδους κοινωνικής συνάθροισης άνω των εννιά ατόμων.
  • Μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι στην εστίαση έως 4 άτομα.

Κάποια από αυτά ή όλα μαζί λοιπόν δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν ξανά εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιβάλλουν. Είτε σε ένα από τα παραπάνω “επίφοβα” νησιά ή όπου άλλου χρειαστεί. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη της πανδημίας σε συνδυασμό με την καλοκαιρινή περίοδο. Η μεγάλη ανησυχία επικεντρώνεται στην  επιστροφή των εκδρομέων τον Δεκαπενταύγουστο, κυρίως μικρότερης ηλικίας. Με βάση μάλιστα τα μοντέλα που επεξεργάζονται οι επιστήμονες είναι εκείνη η περίοδος που αναμένεται η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει στην πίεση των δομών υγείας.

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό του με στόχο τη συμβίωση των πολιτών με τον κορονοϊού για το προσεχές διάστημα.

«Πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι ο ιός δε θα εξαφανιστεί, θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε μαζί τους» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. Βασικό στοίχημα του επόμενου διμήνου είναι η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται σενάρια επέκτασης των τομέων που θα εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εκτός από τους εργαζομένους στις κοινωνικές ομάδες και στους υγειονομικούς που έχει ήδη ανακοινωθεί. Με τον τρόπο αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα αυξηθεί η πίεση στους ανεμβολίαστους να το ξανασκεφτούν.

Στα υπό εξέταση σενάρια περιλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί (στην περίπτωση που δεν ανέβουν τα ήδη υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων στις τάξεις τους), οι στρατιωτικοί, τα σώματα ασφαλείας κ.α. Ειδικά για τους δασκάλους και τους καθηγητές η κυβέρνηση θα περιμένει λίγο ακόμα καθώς δε θέλει να προκαλέσει εντάσεις. Εάν όμως η ροή των εκπαιδευτικών προς τα εμβολιαστικά κέντρα δεν αυξηθεί σημαντικά, τότε είναι βέβαιο ότι η υποχρεωτικότητα θα φτάσει και σε εκείνους.