ΓΔ: 897,55 5,86 (0,66 %)

Τζίρος: 86,12 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 897,55 5,86 (0,66 %)

Τζίρος: 86,12 εκατ. €   RT

Με δέσμη 7 παρεμβάσεων ο Μητσοτάκης απέναντι στη λάσπη

Με δέσμη 7 παρεμβάσεων ο Μητσοτάκης απέναντι στη λάσπη

Τις δύο εντελώς διαφορετικές πολιτικές κοσμοθεωρίες ανέδειξε η συζήτηση στη Βουλή για την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.

Στην πρώτη περίπτωση ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν το ελληνικό #metοo καταθέτοντας δέσμη μέτρων και πρωτοβουλιών απέναντι στη λάσπη, που πρόκειται να μπουν υπό την ομπρέλα ενός εθνικού σχεδίου, στο οποίο θα εμπλακούν και πολλά υπουργεία.

Αναστολή παραγραφής σεξουαλικών αδικημάτων μέχρι την ενηλικίωση των θυμάτων, δημιουργία διαδικτυακής πύλης όπου θα υποβάλλονται οι καταγγελίες για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και ειδικό μητρώο για επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους, είναι μεταξύ των όσων εξήγγειλε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Στη δεύτερη περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην αναπαραγωγή υπαινιγμών ακόμα και για διάπραξη κολάσιμων ποινικών αδικημάτων, παρείχε πλήρη κάλυψη στον Παύλο Πολάκη, δικαιολόγησε τις χυδαίες αναρτήσεις που ταυτίζουν μια ολόκληρη παράταξη με τους παιδεραστές, υποστηρίζοντας ότι και κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει ακραίες τοποθετήσεις από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Στον αντίποδα ο πρωθυπουργός, μακριά από την παραπάνω επιχειρηματολογία, ανέπτυξε μια σειρά από πρωτοβουλίες που στόχο έχουν τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων του παρελθόντος και του παρόντος, κυριως όμως την αποτροπή εγκλημα΄των στο μέλλον, μέσα από σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. 

Αναλυτικά, οι πρωτοβουλίες που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός:

Πρώτον: Αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας προς την κατεύθυνση της αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Ειδικότερα για τους ανήλικους θα προβλεφθεί ότι η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, με νέα ηλικιακά όρια. Ενώ συγκεκριμένες υποθέσεις θα εκδικάζονται πια κατά προτεραιότητα.
 

Δεύτερον: Εγκαινιάζεται μία κεντρική διαδικτυακή πύλη, metoo.gov.gr, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και όλες οι πολιτικές μας γύρω από αυτό το θέμα. Η καινοτομία είναι ότι στη συγκεκριμένη πύλη θα μπορούν να υποβάλλονται και καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο.

Τρίτον: Θεσπίζεται ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και με εφήβους. Σε αυτό, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, θα εγγράφονται προπονητές και εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις ή σε προσφυγικές δομές και γενικά όποιος δουλεύει με παιδιά. Το Μητρώο θα λειτουργεί σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, την ΕΛ.ΑΣ. και τις αστυνομικές αρχές.

Τέταρτον: Συγκροτείται κεντρική δομή στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αξιολόγηση αλλά κυρίως και για την εξωδικαστική επίλυση αυτής της κατηγορίας. Ενώ σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του ILO, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης.

Πέμπτον: Σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, θεσπίζονται υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τις τηρούν. Δίνοντας ένα σχετικό παράδειγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις λεγόμενες πολιτικές «open door» που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες. Με βάση αυτές όταν ένας υφιστάμενος μπαίνει στο γραφείο ενός προϊσταμένου, η πόρτα πρέπει να είναι ανοιχτή για λόγους ευνόητους. Δεν είναι δύσκολες παρεμβάσεις αυτές.

Έκτον: Θεσπίζεται η δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Διότι, όπως είπε, σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη. Οι παρεμβάσεις δεν θα αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Θα επεκταθεί και στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών του ΕΣΥ, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθιερώνοντας ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Έβδομον: Επεκτείνεται από τον Σεπτέμβριο σε όλα τα σχολεία το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά. Γιατί, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ο σεβασμός, όχι μόνο στο άλλο φύλο αλλά και στη διαφορετικότητα, πρέπει να διδάσκεται από νωρίς.