8ος χρόνος, ημέρα 2391η
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022

Μαρόκο: Οι ισλαμιστές του PJD αναδεικνύονται νικητές στις βουλευτικές εκλογές

Οι ισλαμιστές του PJD, επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού τα τελευταία πέντε χρόνια στο Μαρόκο, είναι οι νικητές των βουλευτικών εκλογών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών, την επομένη της διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (PJD) του πρωθυπουργού Αμπντελιλάχ Μπενκιράν έλαβε 125 έδρες, έναντι 102 που απέσπασε ο βασικός του αντίπαλος, το Κόμμα Αυθεντικότητας και Εκσυγχρονισμού (PAM, φιλελεύθεροι) σε σύνολο 395 εδρών του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα επίσημα προσωρινά αποτελέσματα, μετά την καταμέτρηση του συνόλου των ψηφοδελτίων.

Το Ιστικλάλ, το ιστορικό κόμμα της μάχης για την ανεξαρτησία, κατέλαβε την τρίτη θέση με 45 έδρες και ακολουθεί η Εθνική Συγκέντρωση των Ανεξαρτήτων (RNI) στην τέταρτη θέση με 37 έδρες.

Αλλά οκτώ κόμματα μοιράζονται τις υπόλοιπες έδρες, μεταξύ τους η Ομοσπονδία Δημοκρατικής Αριστεράς (FGD) που έλαβε δύο έδρες.

Όλα έδειχναν ότι το PJD θα ήταν ο νικητής των εκλογών, μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων αργά χθες βράδυ και έπειτα από την καταμέτρηση του 90% των ψηφοδελτίων. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 43%, δηλαδή περισσότεροι από 6 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες (σε έναν πληθυσμό 34 εκατομμυρίων), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Το PJD κέρδισε το στοίχημα μιας δεύτερης θητείας στην ηγεσία της κυβέρνησης συνασπισμού για να "συνεχίσει τη μεταρρύθμιση", όπως δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια της αποτελεσματικής και καλά οργανωμένης προεκλογικής του εκστρατείας.

Από χθες βράδυ, ο πρωθυπουργός Μπενκιράν που είναι και γενικός γραμματέας του PJD είχε κάνει λόγο για "μια ημέρα χαράς για τους Μαροκινούς".

Το 2011 το PJD κατήγαγε ιστορική νίκη, μερικούς μήνες μετά την αναγγελία από τον βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ'' μιας συνταγματικής αναθεώρησης ώστε να αποτραπεί εξέγερση του κινήματος της "20ης Φεβρουαρίου", που ήταν η μαροκινή εκδοχή της Αραβικής Άνοιξης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ