Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018, 14:30
Τελευταία ενημέρωση: 15:09

-A +A

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ήταν ώριμη η στιγμή για να συνεργαστώ με την κυβέρνηση

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018, 14:30
Τελευταία ενημέρωση: 15:09
Μ. Ξενογιαννακοπούλου:  Ήταν ώριμη η στιγμή για να συνεργαστώ με την κυβέρνηση
-A +A

Στην ανάληψη του υπουργικού χαρτοφυλακίου της Διοικητικής Ανασυγκρότησης στον τελευταίο ανασχηματισμό αναφέρθηκε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υποστηρίζοντας ότι η στιγμή ήταν ώριμη για να συνεργαστεί με τη σημερινή κυβέρνηση. 

«Για μένα, ήταν ώριμη η στιγμή, τώρα που υπάρχει η αλλαγή, η πρώτη μεταμνημονιακή κυβέρνηση, που γυρίζει σελίδα η χώρα. Ήταν πολύ μεγάλη πρόκληση και τιμή να συμμετέχω σε αυτή την συλλογική προσπάθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Στη συνέχεια, τόνισε: «Βρήκα μία πολύ σημαντική δουλειά που έχει ήδη γίνει ... έχει ξεκινήσει μία μακροπρόθεσμη στρατηγική διοικητικής ανασυγκρότησης».

«Η παραγωγική και κοινωνική στρατηγική ανασυγκρότησης της χώρας δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την αντίστοιχη στήριξη μίας αναβαθμισμένης δημόσιας διοίκησης, η ανασυγκρότηση της χώρας πρέπει να είναι και θεσμική και διοικητική και παραγωγική και κοινωνική. Δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία και θεσμική λειτουργία χωρίς ανεξάρτητη, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση», όπως τόνισε.

Αναφερόμενη στους επικριτές αυτής της προσπάθειας, η ίδια σημείωσε ότι «αυτοί που μιλούν περί κρατισμού κάνουν κριτική από την πλευρά του νεοφιλελευθερισμού, της λογικής ότι δεν χρειάζεται καν δημόσια διοίκηση, και την κάνουν συνήθως μέσα από μία απαξίωση.

Η δημόσια διοίκηση είχε και προβλήματα και παθογένειες, όπως και πολλοί παραγωγικοί τομείς, προβλήματα αξιοκρατίας, γραφειοκρατίας, αποτελεσματικότητας, εκσυγχρονισμού. Δεν μπορεί ο στρατηγικός σχεδιασμός των επόμενων βημάτων της χώρας να γίνει με όρους του ''60, του ''70, του ''80. Αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο το να απαξιώνουμε συστηματικά και με πρόθεση την δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους λειτουργούς».

Αναφερόμενη στην επιλογή της να συμμετάσχει στην κυβέρνηση που έχει ως κορμό της ένα κόμμα της Αριστεράς, η κ. Ξενογιαννακοπούλου θύμισε ότι «το 2012 είχα αποχωρήσει και παραιτηθεί από υπουργός Εξωτερικών, διαφωνώντας με το δεύτερο μνημόνιο. Επέλεξα συνειδητά να αποστασιοποιηθώ από την ενεργό πολιτική επί έξι χρόνια. Είχα τις απόψεις μου, στήριζα την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής, την αναγκαιότητα συσπείρωσης των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, αριστερών, σοσιαλιστικών, δημοκρατικών, οικολογικών».

«Δεν έχει σημασία απλώς ότι πάμε σε μία νέα ημέρα, σημασία έχει τι πρόσημο θα δώσουμε. Θα είναι προοδευτικό σε αυτό το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας; Θα έχει αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα; Ή θα είναι ένα πισωγύρισμα σε μία υπερσυντηρητική δεξιά αντίληψη και σε ένα νεοφιλελευθερισμό νέου τύπου;

«Είναι σαφές ότι οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό γίνονται με βάση την ψήφο του λαού. Ήταν μία συγκυρία όπου υπήρχε ανάγκη για νέα, ριζοσπαστική, προοδευτική πρόταση στην χώρα. Επικυρώθηκε δύο φορές με την ψήφο του ελληνικού λαού, δεν μπορούμε στην Δημοκρατία να μιλάμε για ρεσάλτο», σχολίασε εξάλλου η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά. 

Τόνισε ότι «υπάρχουν και πολλές άλλες δυνάμεις, προοδευτικές, ριζοσπαστικές, που προβληματίζονται, που τις ενδιαφέρει να υπάρχει συζήτηση, διάλογος, μία προσέγγιση».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου εκτίμησε ότι «υπάρχει μεγάλο περιθώριο σύγκλισης και διαλόγου, κατ'' αρχήν σε κοινωνικό επίπεδο. Ήδη πολύ μεγάλο κομμάτι στον εκλογικό χώρο έχει ήδη μετακινηθεί και πιστεύει σε μία τέτοια διαδικασία, σαφώς υπάρχουν και δυνάμεις που πρεσβεύουν κάτι τέτοιο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνεται πολιτικός διάλογος, πολλές φορές ο δημόσιος λόγος εξαντλείται σε ατάκες και πόλωση από την Κεντροαριστερά, αντικυβερνητισμού προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να γίνει στην βάση ιδεών, αξιών, πολιτικής, κυρίως με πρόγραμμα για το μέλλον».

«Δεν γίνονται όλα εύκολα από την μία ημέρα στην άλλη ... αλλά είμαστε μετά το μνημόνιο, η χώρα γυρίζει σελίδα, εκ των πραγμάτων ανακτά μεγαλύτερο εύρος πολιτικών ελιγμών και περιθωρίων. Σταδιακά θα αρχίσει να διαμορφώνεται ένα ευρύτερο πλαίσιο και στις Βρυξέλλες, αυτά τα πράγματα αλληλοσχετίζονται.

Φωτογραφία intime news

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα