Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016, 15:11

-A +A

Μ. Βαρβιτσιώτης: Να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεχόμαστε επενδύσεις

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016, 15:11
-A +A

Τα θετικά οφέλη της «Διακήρυξης των Αθηνών», που υπέγραψε ως υπουργός Ναυτιλίας μαζί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα όχι μόνο της Εθνικής αλλά και της Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας, ανέδειξε χθες κατά την εκδήλωση της ΕΕΝΜΑ (Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων) ο Βουλευτής Β'' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας που τιμήθηκε με το βραβείο της «Προσωπικότητας της χρονιάς» για τη γενικότερη συνεισφορά του στον κλάδο της ναυτιλίας, επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική προσφορά του Λιμενικού Σώματος και το πολυεπίπεδο έργο που επιτελεί στη ναυτιλία.

Αναφερόμενος στη «Διακήρυξη των Αθηνών» τόνισε ότι αποτελεί το midterm-review της Ναυτιλιακής Πολιτικής για το 2020. «Τι διαπιστώσαμε ότι έλειπε όταν αναλάβαμε την Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Έλειπε μία διακήρυξη που να προστατεύει την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας και να ανοίγει περιθώρια για προγράμματα και χρηματοδοτήσεις των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων. Και αυτό το πετύχαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Η Διακήρυξη των Αθηνών θέτει ως κεντρική αρχή της ΕΕ την ανταγωνιστικότητά της σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο μεταξύ κρατών μελών. Κορωνίδα της Διακήρυξης είναι να πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη από τη Ναυτιλία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι να την ωθήσουμε να μεταναστεύσει σε άλλα κράτη. Και είναι γνωστό ότι δε θα μεταναστεύσει από τον Πειραιά στο Ρότερνταμ, αλλά προς τη Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι, σε χώρες που δίνεται μεγαλύτερη ευχέρεια για δραστηριότητα και κίνητρα μετεγκατάστασης. Γι'' αυτό και η Ευρώπη πρέπει να θωρακισθεί. Και η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να εντάξει την Διακήρυξη των Αθηνών στην άμυνα που οφείλει να κτίσει για την αντίκρουση των επιχειρημάτων και των επιθέσεων προς το φορολογικό καθεστώς της ελληνικής ναυτιλίας», σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης, έκανε αναφορά στο Μνημόνιο που υπεγράφη το καλοκαίρι από τη Κυβέρνηση, «στο οποίο», όπως σημείωσε, «υπάρχουν διατάξεις που ανοίγουν το παράθυρο για φορολογία στη ναυτιλία. Ήδη έχουν μπει στο στόχαστρο διατάξεις που προστάτευαν την ανταγωνιστικότητα στο γιότινγκ, αλλά και άλλες διατάξεις στα ρυμουλκά, πλοία λιμένων και άλλες κατηγορίες.

Η Διακήρυξη των Αθηνών περιέχει ρητή αναφορά για τη Νησιωτικότητα και μπορεί να αποτελέσει, επίσης, πρόσθετη άμυνα στις επιθέσεις που δεχόμαστε», τόνισε.

Επιπρόσθετα, ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. "Τουλάχιστον να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεχόμαστε ξένους επενδυτές, ότι δεχόμαστε επενδύσεις που έχουν να κάνουν με την τόνωση της ναυπηγοεπισκευής και τις υποδομές στο λιμάνι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε την Ένωση και τον Πρόεδρό της κ. Σημαντώνη «γιατί κατάφεραν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να καταστήσουν την Ένωση πρωτοπόρα, όντας πάντοτε ένα βήμα μπροστά στις προτάσεις που έχει».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα