Κυρ. Μητσοτάκης σε FT: Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ θα αλλάξουν

Κυρ. Μητσοτάκης σε FT: Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ θα αλλάξουν

Την πεποίθησή του ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει τους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα στον απόηχο της πανδημίας του κορονοϊού, δίνοντας στις κυβερνήσεις περισσότερα περιθώρια για επενδύσεις, εξέφρασε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Θα υπάρξει αλλαγή στο πλαίσιο και δεν πρόκειται να λειτουργήσει εναντίον μας. Οποιαδήποτε βελτίωση θα λειτουργήσει υπέρ μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τους FT οι χώρες του Νότου της ΕΕ πιέζουν για μεγαλύτερη ευελιξία στους κανόνες, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να επενδύουν, αλλά η συζήτηση δεν θα ξεκινήσει σοβαρά έως ότου μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού αναλάβει καθήκοντα στη Γερμανία. Μια συμφωνία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και θα ακολουθηθεί από νομοθεσία που θα θεσπίζει τυχόν τροποποιήσεις.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ανέφερε ότι είναι βέβαιος ότι «η συμφωνία θα αλλάξει, θα ενσωματώσει τα διδάγματα της πανδημίας και της κρίσης της ευρωζώνης». Πρόσθεσε, δε, ότι το υψηλό χρέος της Ελλάδας δεν είναι ανησυχητικό και ότι η χώρα δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. «Οι επενδυτές φαίνεται να αισθάνονται άνετα με την πολιτική κατάσταση - είμαστε μια σταθερή μονοκομματική κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία και μεγάλη πιθανότητα να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές». Ένα ερώτημα που συζητείται έντονα είναι εάν οι κανόνες για τις δαπάνες της ΕΕ θα μπορούσαν να επαναταξινομήσουν ορισμένους τύπους κρατικών δαπανών ως επενδύσεις προς όφελος ολόκληρης της ΕΕ. Μάλιστα πρότεινε ότι πρέπει να υπάρχουν περισσότερα περιθώρια για τις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας αλλά και αυτές που αφορούν τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

«Δεν θα ήθελα να δαπανήσω περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, αλλά πρέπει να το κάνουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τους FT. «Μετανάστευση, ποιος πληρώνει για τι. . . είναι ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα», συμπλήρωσε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι ασυνήθιστο ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Ελλάδας να προέρχεται από την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ. Εάν η Ελλάδα δεχόταν επίθεση από την Τουρκία, δεν θα μπορούσε να επικαλεστεί τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του άρθρου 5 της συμμαχίας. «Έτσι χρειαζόμαστε μια διαφορετική εγγύηση ασφάλειας και ξεκαθαρίσαμε ότι η Ευρώπη πρέπει να μας προσφέρει αυτήν την εγγύηση ασφάλειας», πρόσθεσε. 

Οι FT επισημαίνουν ότι η Ελλάδα υπέγραψε αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, το οποίο περιλαμβάνει την αγορά τριών φρεγατών γαλλικής κατασκευής και 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.  Στο πλαίσιο της «στρατηγικής συνεργασίας», η Γαλλία δεσμεύεται να στηρίξει την Ελλάδα εάν οι εντάσεις επανεμφανιστούν με την Τουρκία. 

Οι συνθήκες της ΕΕ περιέχουν μια «υποχρέωση βοήθειας» για τα κράτη μέλη σε περίπτωση επίθεσης σε ένα από αυτά, μια πιο χαλαρή εγγύηση από το ΝΑΤΟ. Μητσοτάκης είπε: «Την κάναμε πολύ πιο σταθερή με τη συμμαχία με τους Γάλλους. . . αυτή η συμμαχία είναι πιθανώς το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη ομάδα πρόθυμων χωρών που, στο πλαίσιο της έννοιας της στρατηγικής αυτονομίας, θα περιλάμβαναν επίσης μια πολύ ισχυρότερη ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας σε επίπεδο ΕΕ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρουν οι FT, πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει «επιθετική αποτροπή» κατά της Ρωσίας σχετικά με τις στρατιωτικές απειλές της κατά της Ουκρανίας, διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της ως παράγοντα εξωτερικής πολιτικής. Ο Μητσοτάκης είπε ότι είναι απίθανο η ΕΕ να είναι έτοιμη να αναπτύξει στρατεύματα για να ενισχύσει την ουκρανική ασφάλεια, αλλά πρέπει να «διερευνήσει επιλογές» για πρόσθετες κυρώσεις κατά της Μόσχας υπό το φως της νέας συγκέντρωσης στρατιωτικού υλικού και στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα. «Κάποια στιγμή, αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι, οι απειλές μας πρέπει να είναι αξιόπιστες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.