Κυρ. Μητσοτάκης: Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν

Κυρ. Μητσοτάκης: Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν

Σε έξι αλήθειες σχετικά με την εξέλιξη και την αντιμετώπιση της πανδημίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα, μετέφερε τις ευχές του στη Φώφη Γεννημάτα για γρήγορη ανάρρωση. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να προτάσσει την αντιμετώπιση της πανδημίας ως τη μεγάλη υγειονομική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. 

Απαντώντας στα όσα ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρωτολογία του ανέφερε: «Δήθεν η κυβέρνηση, είπατε, έχει σφυρίξει τη λήξη του πολέμου κατά της πανδημίας. Που το είδατε γραμμένο αυτό; Από πού προκύπτει; Η κυβέρνηση προτάσσει την αντιμετώπιση της πανδημίας, εξακολουθούμε να δίνουμε τη μάχη να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, εγώ κάνω τρεις συσκέψεις την εβδομάδα με το υγειονομικό επιτελείο»

«Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση η οποία διατρέχει το σύνολο της πολιτικής σας. Τα πραγματικά δεδομένα αφορούν τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας από την πρώτη στιγμή που αυτή χτύπησε τη χώρα μας» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες της ΕΕ, όσον αφορά τους θανάτους ανά εκατομμύριο από τον κορονοϊό. «Και είναι πάρα πολύ όχι άδικο, είναι λάθος να απομονώνετε τι συμβαίνει στη χώρα για κάποιες εβδομάδες και να μη βλέπετε τη μεγάλη εικόνα. Δεν παρουσιάζουμε καμία υπερβάλλουσα θνητότητα λόγω covid» και ανέφερε η χώρα μας είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον μέσο όρο της Ευρώπης στη θνητότητα από τον κορονοϊό. 

Συμπλήρωσε, ότι όπως δηλώνουν τα νοσοκομεία, όσοι νοσούν βαριά και διασωληνώνονται είναι στην πλειονότητα αναμβολίαστοι. «Η μόνη απάντηση που έχουμε απέναντι στη μάστιγα του κορονοϊού είναι το εμβόλιο» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλή και επισήμανε ότι ο εμβολιασμός ανακουφίζει το Σύστημα Υγείας.

«Όπως δηλώνουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας όσοι νοσούν βαριά, δυστυχώς διασωληνώνονται, πολλοί από αυτούς καταλήγουν, είναι σχεδόν στο σύνολό τους ανεμβολίαστοι» τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Η πραγματικότητα για την οποία δεν επιτρέπεται να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, είναι ότι η μόνη απάντηση που έχουμε απέναντι στη μάστιγα του κορονοϊού είναι το εμβόλιο. Οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν από 13 έως 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλή. Έχουν γίνει παραπάνω από 6,6 δισ. δόσεις σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα οι βλαβερές συνέπειες του covid συνοδεύουν τον ασθενή για πολλά χρόνια ακόμα».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «Ο εμβολιασμός ανακουφίζει το σύστημα υγείας. Κάνατε μία σύγκριση μεταξύ πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύματος. Με τα ποσοστά εμβολιασμού που έχει η χώρα, σε σχέση με το 2ο ή 3ο κύμα, έχουμε σημαντικά λιγότερες νοσηλείες με αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων».

«Όσο για τη δημόσια υγεία, αρκεί να ακουστεί μία πρόσφατη εκτίμηση των επιστημόνων. Αν οι ενήλικοι άνω των 60 είχαν εμβολιαστεί στο 95% αντί του 80% που δυστυχώς είναι σήμερα, οι διασωληνωμένοι αντί για 360 θα ήταν λίγο παραπάνω από 50» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε στοιχεία από την πανδημία. «Το ίδιο ισχύει και για συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας. Χάσαμε τρεις συμπολίτες μας ανεμβολίαστους 28, 30 και 39 ετών. Τι άλλο πρέπει να πούμε για να πείσουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και επιβεβλημένο» είπε και συμπλήρωσε: «Η ίδια η ζωή δείχνει ξεκάθαρα, ποιοι και που κινδυνεύουν. Όσο πιο πολλοί είναι οι εμβολιασμένοι σε μια περιοχή, τόσο λιγότερες οι νοσηλείες και οι απώλειες».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, λέγοντας ότι έχει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχει και περισσότερους αρρώστους και θανάτους. «Η Κρήτη κατάφερε και κάλυψε το χαμένο έδαφος» είπε και συμπλήρωσε «Τα εμβόλια αποδεδειγμένα σώζουν ζωές. Χρέος όλων μας να πείσουμε όσους διστάζουν να κάνουν αυτό το βήμα για το καλό τους και για το καλό των γύρω τους.

Η θέση της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν».  

«Είναι και ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι στα 6,6 εκατομμυρίων συμπολιτών μας που έσπευσαν να εμβολιαστούν. Η Πολιτεία θα συνεχίζει να φροντίζει και τους πολύ λιγότερους που δεν έχουν εμβολιαστεί» ανέφερε στη συνέχεια της απάντησής του ο πρωθυπουργός. «Παντού στον πλανήτη η υγειονομική μάχη υπήρξε εθνική υπόθεση. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω για το τι έγινε στην πατρίδα μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε: «Στην αρχή μας λέγατε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια. Μετά ότι ξεστοκάρονται, οδηγώντας στην υπονόμευση ενός εκ των εμβολίων. Να αφήσω στην άκρη αυτά που λέγατε ότι μπορούν να αντικατασταθούν με εμβόλια Ρωσίας ή Κούβας και ότι υπάρχει κάποιο μαγικό φάρμακο το οποίο εμείς για κάποιο λόγο δεν το δίνουμε στους πολίτες. Ένα από αυτά είναι ένα κτηνιατρικό που ο κ. Πολάκης έλεγε γιατί δεν τον δίνουμε όταν ο CDC έλεγε ότι είναι για αγελάδες και μοσχάρια» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός τόνισε «Το ελληνικό κράτος επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον του δίνοντας πρόσβαση σε όλους σε όποιο εμβόλιο ήθελαν να κάνουν».

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Πορτογαλίας, τόνισε ότι ποτέ δεν υπήρξε προσπάθεια αμφισβήτησης της προσπάθειας εμβολιασμού, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε τη διγλωσσία εντός του κόμματος. Συμπλήρωσε, δε, ότι και το Freedom Pass που αύξησε τους εμβολιασμούς λοιδωρήθηκε. «Για ποιο αρραγές μέτωπο μιλάμε όταν το κάθε «ναι» της κυβέρνησης ακολουθούσε ένα «όχι» της αντιπολίτευσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια εμβολιασμών, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά. 

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός διάβασε μια ανάρτηση γιατρού σε δημόσιο νοσοκομείο και κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να καταθέσει τη δική του πρόταση για την αύξηση των εμβολιασμών.