Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019, 14:16

-A +A

Κυρ. Μητσοτάκης για Τουρκία: Είναι καιρός για πράξεις και όχι για λόγια

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019, 14:16
Κυρ. Μητσοτάκης για Τουρκία: Είναι καιρός για πράξεις και όχι για λόγια
-A +A

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην τελευταία του συμμετοχή σε Σύνοδο πριν από τις εθνικές εκλογές, ξεκαθάρισε ότι εφόσον οι προκλήσεις από τουρκικής πλευράς συνεχιστούν θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ελλάδα κατευθύνεται προς τις εθνικές εκλογές μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις. Στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία επιδεικνύει απόλυτη ασέβεια στο διεθνές δίκαιο, καταπατώντας θεμελιώδη δικαιώματα της Κύπρου μέσα στην ΑΟΖ της. Αυτές οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εφόσον συνεχιστούν η ΕΕ πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία. Είναι καιρός για πράξεις και όχι μόνο για λόγια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, έκανε αναφορά και στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα. «Καθώς προχωράμε προς τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή, η Ελλάδα είναι έτοιμη για μία κυβέρνηση που θα υλοποιήσει περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες δουλειές, που θα προχωρήσει στην μείωση φόρων, στην ανάπτυξη. Η ΝΔ είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση και να επαναφέρει πλήρως την αξιοπιστία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές», επεσήμανε.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΕΛΚ πραγματοποιείται την περίοδο που οι διαβουλεύσεις και το παζάρι γύρω από την κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών κορυφώνεται.

«Στηρίζουμε πλήρως την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν. Το ΕΛΚ είναι η μεγαλύτερη ομάδα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκουμε την προεδρία της επιτροπής. Ο κ. Βέμπερ, τον οποίο έχω υποστηρίξει προσωπικά, εξελέγη από το ΕΛΚ ως υποψήφιος από ένα ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο και εξαρτάται από εμάς, από το ΕΛΚ, να καθορίσουμε ποιος είναι ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τετ α τετ με Μέρκελ

Ενδιαφέρον είχε και το τετ α τετ της προέδρου της ΝΔ με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της συνόδου. Μια συνάντηση που εκπέμπει έναν ισχυρό συμβολισμό σε πολλές κατευθύνσεις.

Πρόκειται για μία συνάντηση που μπορεί να ερμηνευθεί και ως μήνυμα στήριξης στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι μόνο από την ισχυρή κυρία της ευρωζώνης όσο και του ΕΛΚ συνολικά, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και την κυπριακή ΑΟΖ. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε στον κ. Αναστασιάδη την αμέριστη στήριξη του και επανέλαβε την ανάγκη η Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, αν η τελευταία εμμείνει στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τον επικεφαλής υποψήφιο του ΕΛΚ για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας του εξέφρασε τη στήριξη του και υπογράμμισε την ανάγκη ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής να προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα