Διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 500.000 δικαιούχους
Κυρ. Μητσοτάκης:

Διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 500.000 δικαιούχους

Ετήσιο κέρδος 228 ευρώ για τον μισθωτό των 1.000 ευρώ και 456 ευρώ για όποιον αμείβεται με 2.000 ευρώ θα έχουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα από την σωρευτική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%. Ανάλογη είναι η κλιμάκωση και τα οφέλη για τις επιχειρήσεις. 

Συνολικά η νέα αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών ωφελεί σχεδόν 2 εκατομμύρια εργαζόμενους, όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τα μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. 

Αναφορικά με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυτό διπλασιάζεται στον Οκτώβριο και μάλιστα αφορά 500.000 πολίτες. «Σε αυτούς εντάσσονται για πρώτη φορά άστεγοι συμπολίτες μας αλλά και γυναίκες θύματα βίας που ζουν σήμερα σε ξενώνες φιλοξενίας. Ισως είναι συμβολικό ότι ψηφίζεται σήμερα που είναι η παγκόσμια ημέρα εξάλειψης βίας κατά γυναικών και καλύπτουμε αυτό το κενό. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Είναι μηχανισμός στήριξης πιο αδύναμων που δοκιμάζονται. Θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατοχυρώθηκε συνταγματικά από την κυβέρνηση της ΝΔ και τώρα διπλασιάζουμε το επίδομα του Δεκεμβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η αύξηση των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι μία από τις παρεμβάσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Η άλλη, εξίσου σημαντική, αφορά την ελάφρυνση των βαρών στην μισθωτή εργασία. «Σωρευτικά οι εισφορές μειώνονται κατά 3,9%. Η κίνηση ωφελεί σχεδόν 2 εκατ. εργαζόμενους, με το ετήσιο κέρδος για τον μισθωτό των 1000 ευρώ να ανέρχεται στα 228 ευρώ, και για τον μισθωτό των 2.000 ευρώ στα 456 ευρώ.

Στην πράξη διευκολύνονται περισσότεροι από 800.000 ασφαλισμένοι και διευθετείται για 1,5 εκατ. εργαζόμενους η πολύπλοκη διαδικασία υπολογισμού εισφορών.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης συνεχίζεται, καθώς «ακολουθούν σύντομα στη Βουλή ένα εξαιρετικά κρίσιμο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο τις επόμενες εβδομάδες και τέλος θα ακολουθήσει, θα έχει κατατεθεί στις επιτροπές και θα ψηφιστεί μετά τις γιορτές, το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις» το οποίο, «θα φέρει περισσότερη διαφάνεια αλλά κυρίως ταχύτητα, όχι μόνο στην εκτέλεση έργων αλλά και στους διαγωνισμούς προμηθειών του ελληνικού δημοσίου».

Να σημειωθεί ότι ειδική μνεία έκανε στην παρουσίαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας του σχεδίου Ανάκαμψης. «Όπως έχω δεσμευτεί, λίγο πριν κατατεθεί το οριστικό σχέδιο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έρθει και στην εθνική αντιπροσωπεία να συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων», προσέθεσε.