Κυρ. Μητσοτάκης: «Δημιουργούμε Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δημιουργούμε Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας»

Τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το συνέδριο του ΣΕΒ για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της για το οποίο θα κριθεί στο τέλος της 4ετίας. Παράλληλα σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις θα στηριχθούν, αλλά από τη μεριά τους θα πρέπει να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό.

«Πιστεύουμε στη βιομηχανία και τη μεταποίηση, στη συνεισφορά τους στην εγχώρια οικονομία και σε θέσεις απασχόλησης. Η βιομηχανία έχει καλές θέσεις εργασίας. Τα χρόνια της κρίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις που άντεξαν, έγιναν πολύ καλύτερες. Έχουμε μία βάση επιχειρήσεων στις οποίες μπορούμε να πατήσουμε πια το μεγάλο άλμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η γεωγραφική θέση της χώρας, το ανθρώπινο δυναμικό εντός και εκτός Ελλάδας, επιτρέπει τη χάραξη «δικού μας δρόμου» που δεν μπορεί να παραγνωρίζει δύο βασικά: τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την προστασία περιβάλλοντος, τα δύο θεμέλια στα οποία στηρίζεται οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική. «Αν δεν επενδύσουμε σημαντικά στην τεχνολογία και οικονομία δεν θα λυθεί κλιματική αλλαγή», προσέθεσε.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία που δεν στηρίζεται σε ευκαιριακές συμμαχίες. «Αυτό είναι ξένο στην Ευρώπη, είναι κάτι που πρέπει να το αξιοποιήσουμε και θα το κάνουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Στη συνέχεια τόνισε ότι η κυβέρνηση θα θέσει τα αποτελέσματα των πολιτικών της στην κρίση του λαού στο τέλος τετραετίας και ανακοίνωσε τη σύσταση εθνικού συμβουλίου βιομηχανίας για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έρχονται ήδη από 20ο αιώνα.

«Θέλουμε κερδοφόρες επιχειρήσεις. Η επιχείρηση έχει σκοπό το κέρδος, ωστόσο υπάρχει ευθύνη επιχείρησης απέναντι στην κοινωνία. Η επιχείρηση έχει ευρύτερες ευθύνες στο κοινωνικό σύνολο. Αν χρειάζονται πρόσθετα φορολογικά κίνητρα π.χ. δωρεές, κοινωνική ευθύνη, εμείς ήδη τις ετοιμάζουμε. Μειώνουμε φόρους και έχουμε ακόμα πολλή δουλειά, θα μειώσουμε εντός 2020. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Υπάρχουν, όμως, και υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, κάτι που δεν το είχα πει τόσο προεκλογικά Αφορά τις δικές σας υποχρεώσεις: μέγεθος. Πρέπει να μεγαλώσουν οι επιχειρήσεις. Επίσης Είναι επιβεβλημένο να επενδύσετε σε ανθρώπινο δυναμικό. Μία επένδυση που κοστίζει αλλά πρέπει να γίνει. Είναι υποχρεώσεις που απορρέουν από άλλη κουλτούρα. Το κράτος δεν μπορεί να κάνει πολλά εδώ, θα δώσουμε κίνητρα για συγχωνεύσεις και έρευνα αλλά πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα, δεν έχουμε πολλές επιχειρήσεις που να μπορούν εύκολα να ανταγωνιστούν τις ξένες», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ταυτόχρονα ανέφερε πως θα δοθούν και πρόσθετα φορολογικά κίνητρα για ζητήματα που αφορούν υπεραποσβέσεις. «Πιστεύω ότι έχουμε δυνατότητα συνολικά να δούμε το ζήτημα των υπεραποσβέσεων με μια τολμηρή προσέγγιση και είμαι σίγουρος ότι δεν θα έχουμε τελικά αρνητικές δημοσιονομικές επιπτώσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, δε, ότι αλλάζει η κουλτούρα και στην κοινωνία. «Η χώρα είναι πιο έτοιμη να ακούσει αυτές τις αλλαγές. Όλα είναι μια διαρκής αλλαγή και χρέος μας να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία σε αυτό. Η επόμενη μεγάλη μας έμφαση είναι ο κόσμος της μισθωτής εργασίας. Το τελευταίο που θέλω είναι να χάνουμε ανθρώπους επειδή φόροι και εισφορές κάνουν Ελλάδα μη ανταγωνιστική», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Σε ό,τι αφορά την αναστροφή του brain drain o Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μεγάλη προίκα», τα παιδιά που έφυγαν εξωτερικό και χρειάζονται δύο πράγματα για να επιστρέψουν: μείωση φόρων και εισφορών και κάτι άυλο, την πίστη ότι η χώρα γύρισε σελίδα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν θα γυρίσουμε πίσω στο 2007. Δεν θέλουμε ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην κατανάλωση, η αισιοδοξία πρέπει να μεταφράζεται σε επενδύσεις. Εμείς δίνουμε τα εργαλεία, όμως η απόφαση για επενδύσεις είναι μία απόφαση επιχειρηματική και εκεί αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στο κομμάτι της αισιοδοξίας», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Με αφορμή τις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης τον αμέσως επόμενο μήνα να έρθει στη Βουλή συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει το δικαίωμα στην απεργία, ωστόσο δεν θα μπορούν στο εξής οι λίγοι συστηματικά να ταλαιπωρούν τους πολλούς.

Όσον αφορά τα πανεπιστήμια ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωσή τους. «Μακάρι να είχαμε αλλάξει και το άρθρο 16. Δεν τα καταφέραμε, όχι με δική μας ευθύνη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως στόχος είναι να έρθουν πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας.