Κυρ. Μητσοτάκης από Κύπρο: Τα γειτονικά κράτη λύνουν τις διαφορές τους με διάλογο

Κυρ. Μητσοτάκης από Κύπρο: Τα γειτονικά κράτη λύνουν τις διαφορές τους με διάλογο

Στον απόηχο των νέων τουρκικών προκλήσεων και παράνομων ενεργειών πραγματοποιούνται στην Κύπρο εργασίες της 8ης Συνόδου Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου. Κατά τη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη γνωρίζει ποιος είναι ο ταραχοποιός στη γειτονιά μας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες αξιολόγησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή από την πλευρά της Τουρκίας και εξετάστηκαν τρόποι αντιμετώπισής τους. Επίσης, συζητήθηκαν οι πρόσφατες παράνομες ενέργειες από την τουρκική πλευρά σε σχέση με το άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Ιδιαίτερα, τονίστηκε η στενή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού όπως σημειώθηκε η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν θίγει μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ΕΕ. Στη συνάντηση εξετάστηκαν, επίσης, οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού μετά την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή και κύρωση της ιστορικής Συμφωνίας για την Οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου. Υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη για τις διμερείς σχέσεις, πολιτικές και οικονομικές, αλλά και για την σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε, επίσης, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Υπήρξε δε σύμπτωση απόψεων για την αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Επιβεβαιώθηκε δε η κοινή αντίληψη όσον αφορά στην επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη, βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου. Διαπιστώθηκε, επίσης, ταύτιση απόψεων όσον αφορά τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη Λιβύη. Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την επιθυμία της να συνεισφέρει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Λιβύη.