8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον Γ. Μπαλάφα, επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές στην Τρίπολη

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπό την προεδρία του υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα και τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Υποδομών Γιώργου Δέδε, του προέδρου του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, δημάρχων από τις πληγείσες περιοχές και υπηρεσιακών παραγόντων, όπου ενημερώθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί μετά τις ζημιές από τη θεομηνία.

Ο κ. Μπαλάφας σε σύντομη δήλωσή του ανέφερε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες και επισήμανε ότι στην περιοχή βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ήδη έχει γίνει η οριοθέτηση της περιοχής που επλήγη από τη θεομηνία.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενημέρωσε κατά τη σύσκεψη πως οι δημόσιες υποδομές έχουν τεράστια προβλήματα. Υπάρχουν βλάβες στο περιφερειακό οδικό δίκτυο και η προσέγγιση των αγροτικών καλλιεργειών δεν είναι εφικτή και πρόσθεσε ότι έχουμε αποκαταστήσει αρκετές από τις βλάβες, αλλά οι ζημιές είναι τεράστιες.

Ο Πέτρος Τατούλης υπογράμμισε πως με τις σημερινές συνθήκες, δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική παραγωγή και αυτό, όπως είπε, «δεν το λέω για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά για ουσιαστικούς».

Επιπλέον, ο υφυπουργός τόνισε ότι «οριοθετήθηκε η πληγείσα περιοχή, διότι αυτό είναι απαραίτητο» και πρόσθεσε ότι εξετάζονται οικονομικά μέτρα στήριξης των κατοίκων, για ρυθμίσεις δανείων και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αυτή την ώρα αναχώρησε και επιθεωρεί πληγείσες περιοχές στην Τρίπολη, το ρέμα του Αγίου Νικολάου και την περιοχή κοντά στο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια θα επισκεφθεί χωριά του Κορυθίου και της Τεγέας που υπέστησαν ζημιές καθώς και τον κάμπο της Τεγέας.

Κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις πληγείσες περιοχές

Παράλληλα, πληγείσες περιοχής της Αρκαδίας επισκέφθηκε σήμερα το πρωί, κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με επικεφαλής τους βουλευτές Γιάννη Μανιάτη και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Το κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συναντήθηκε με πληγέντες αγρότες και κατοίκους των περιοχών της Τεγέας και του Κορυθίου, όπου περιέγραφαν με δάκρυα στα μάτια το μέγεθος των ζημιών και ζητούσαν άμεση βοήθεια.

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης σε δηλώσεις του, σημείωσε ότι η κατάσταση είναι τραγική και υπογράμμισε, ότι για τους αγρότες η απουσία εισοδήματος δεν τους επιτρέπει να αγοράσουν λιπάσματα και εφόδια για την επόμενη παραγωγή.

Επιπλέον ζήτησε να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και πρόσθεσε πως με την ολοκλήρωση των επισκέψεων στα χωριά που επλήγησαν, θα ακολουθήσει σύσκεψη, έτσι ώστε να οριστικοποιηθούν οι τελικές προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η θεομηνία στην Αρκαδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ