Κυβέρνησαν, αλλά παραμένουν κόμμα διαμαρτυρίας

Κυβέρνησαν, αλλά παραμένουν κόμμα διαμαρτυρίας

Του Γιάννη Σιδέρη

Και μόνο η κύρια αιτία της σημερινής συνάντησης του Πρωθυπουργού με τους Πολιτικούς Αρχηγούς καταδεικνύει τη θεσμική υστέρηση της χώρας.

Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων μπορούσε να το είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Φευ παρίστανε ότι ασχολείτο, αλλά κατ΄ ουσίαν το κλωθογύριζε για να περνάει ο καιρός και να αποφύγει τη θεσμοθέτησή του. Απλούστατος και μη ομολογητέος λόγος, ότι το πρόσκαιρο πελατειακό του σώμα δεν επεκτεινόταν πέραν των γεωγραφικών συνόρων της χώρας, άρα έκρινε ότι δεν είχε λαμβάνειν ψηφαλάκια από τους αποδήμους. Ενδεχομένως θα μπορούσε να πει κανείς, ότι και η ΝΔ για τους αντιθέτους λόγους το προωθεί, επειδή ως ιστορική παράταξη έχει κοινό στους απόδημους, άρα έχει λαμβάνειν.

Όμως το βασικό κριτήριο για μια σύγχρονη δημοκρατία είναι ότι όλες οι χώρες έχουν ενσωματώσει την ψήφο των αποδήμων στην εκλογική τους διαδικασία, εκτός της Μάλτας και του Λιχτενστάιν. Οπότε υπάρχει έτοιμο διεθνές manual, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική.

Αρχικά με το που εξέφρασε την πρόθεσή της η κυβέρνηση είχε δημιουργηθεί δικαιολογημένη σύγχυση. Συνέβαλαν σε αυτή και ενεργά επιφανή στελέχη της ομογένειας που ζητούσαν να ψηφίζουν «όλοι οι Έλληνες εξ αίματος»! Ήτοι περίπου… πέντε εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτό θα κατέληγε σε «γελοιογραφία» της εκλογικής συμμετοχής. Κάποιος ηλικιωμένος ή κάποιος δεύτερης και τρίτης γενιάς, που δεν μιλάει καν ελληνικά, θα παρενέβαινε εκλογικά συνδιαμορφώνοντας τη δική μας τύχη. Σε αυτό και ο γράφων είχε εκφράσει εντονότατη αντίθεση.

Η διευκρίνιση όμως δόθηκε, έστω και καθυστερημένα, από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο. Αφορά στην διευκόλυνση των Ελλήνων που ήδη είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και οι οποίοι θα διαθέτουν και ΑΦΜ, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν. Αριθμητικά, όπως είπε ο υπουργός, αφορά περί τους 350 χιλιάδες πολίτες. Οπότε το όλο θέμα τίθεται σε άλλη, λελογισμένη, βάση όσον αφορά το θεσμικό επίπεδο, ενώ σε επίπεδο εκλογικού αποτελέσματος δεν θα είναι καταλυτική η παρέμβασή τους.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί διαδοχικά με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στην συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα θα υπάρξει διάλογος… κωφών. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηρίσει τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού ως επικοινωνιακό σόου. Απορρίπτει το κυβερνητικό σχέδιο, γιατί στοχεύει, λέει, στη νόθευση εκλογικού αποτελέσματος. Η ουσία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός αποβλέπει στον ωφελιμισμό να αποκλείσει ένα σώμα ψηφοφόρων που το θεωρεί ψηφοθηρικά αντιπαραγωγικό, αφετέρου επιλέγει να αντισταθεί σε ένα αιχμιακό νομοσχέδιο, για να δείξει ότι έτσι ασκεί δυναμική δομική αντιπολίτευση.

Πιο διαλλακτική αναμένεται η Φώφη Γεννηματά. Το ΚΙΝΑΛ προκρίνει το δικαίωμα ψήφου για τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου, την εκπροσώπηση των αποδήμων και την ισοτιμία της ψήφου με την προσμέτρησή της στο τελικό αποτέλεσμα. Παράλληλα ο Γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης δήλωσε «Είμαστε ανοιχτοί ως προς τις λεπτομέρειες εφαρμογής της ψήφου των αποδήμων».

Ή επιφυλακτική συμφωνία του ΚΙΝΑΛ μπορεί να έχει και ωφελιμιστική διάσταση αφού έχει ψηφοφόρους στο εξωτερικό, αλλά νομίζουμε ότι η στάση του εκκινεί από την σωρευμένη θεσμική κυβερνητική του πείρα.

Ούτως ή άλλως οι σημερινές συναντήσεις θα αποβούν αναποτελεσματικές αφού για την αλλαγή του νόμου απαιτούνται 200 ψήφοι και δεν υπάρχουν, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ διαθέτουν 101 στους 300. Ωστόσο τις εντυπώσεις - και οι εντυπώσεις παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα – μάλλον θα τις κερδίσει η κυβέρνηση. Ενας ομογενής που έχει τη δυνατότητα να έρθει να ψηφίσει δικαιούται να το κάνει και να προσμετρηθεί κανονικά η ψήφος του, ενώ εκείνος που για οικονομικούς, επαγγελματικούς ή οικογενειακούς λόγους αδυνατεί, του απαγορεύεται δι' απαιτήσεως ΣΥΡΙΖΑ, και αν ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του η ψήφος του δεν θα έχει την ίδια ισοτιμία με του ομογενή που θα προσέλθει οίκαδε.

Η στάση επί του εκλογικού των αποδήμων διαχωρίζει τα κόμματα που έχουν status κυβερνησιμότητας από τα κόμματα διαμαρτυρίας, όπως επιμένει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν συνειδητοποιεί ότι αυτό θα προσμετρηθεί στα επιβαρυντικά στοιχεία κατά την προσπάθειά του να επανακάμψει.