Κ. Χατζηδάκης: «Η πρώτη γυναίκα ΠτΔ δείχνει το πνεύμα συναίνεσης του πρωθυπουργού»

Κ. Χατζηδάκης: «Η πρώτη γυναίκα ΠτΔ δείχνει το πνεύμα συναίνεσης του πρωθυπουργού»

«Η εκλογή της κας Σακελλαροπούλου θα μείνει στην ιστορία γιατί είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος» δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης, χαρακτηρίζοντας επίσης ως ιστορική την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει μια συναινετική πρόταση για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, παρόλο που είχε την πλειοψηφία στη Βουλή.

«Η απόφαση του πρωθυπουργού θα μείνει ως παράδειγμα μιας νέας ευρωπαϊκής αντίληψης για τα πολιτικά πράγματα» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να προσθέσει:.«Η κα Σακελλαροπούλου είναι μια ανώτατη δικαστικός με ανεπίληπτη διαδρομή, η οποία προτάθηκε για τους λόγους που έχει εξηγήσει ο πρωθυπουργός. Από εκεί και πέρα είναι αλήθεια ότι δεν έχει τη διεθνή πείρα που θα μπορούσε να έχει κάποιος από τους πολιτικούς, αλλά και όλοι οι πολιτικοί δεν έχουν κι αυτοί πείρα στην εξωτερική πολιτική. Επίσης, είναι εξίσου αλήθεια ότι η εξωτερική πολιτική ασκείται βασικά από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό Εξωτερικών».

Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε πως «πάντοτε οι εκάστοτε Πρόεδροι της Δημοκρατίας συνεννοούνται, ο καθένας με τον τρόπο του, και είναι και θεσμική τους υποχρέωση με τον πρωθυπουργό και το Υπουργείο Εξωτερικών στην εκπροσώπηση της χώρας διεθνώς».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως το απόθεμα των στύλων του ΔΕΔΔΗΕ είναι εξαιρετικά περιορισμένο και γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν επείγουσες αποφάσεις, με ταχύτητα και φυσικά και με διαφάνεια, από το ΔΣ του Διαχειριστή.

«Όταν μιλούσα για την τραγική οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο κ  Χατζηδάκης, «μεταξύ άλλων αναφερόμουν και τους στύλους. Τότε έβγαιναν διάφοροι και έλεγαν ότι "ο Χατζηδάκης θέλει να απαξιώσει τη ΔΕΗ". Όλα αυτά έχουν βέβαια πέσει στο κενό γιατί ακριβώς επειδή η αγορά αισθάνεται ότι έχουμε ένα σοβαρό σχέδιο για τη ΔΕΗ, η μετοχή της έχει υπερτριπλασιαστεί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ως δια μαγείας έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα προβλήματα».

«Η Ιταλία στηρίζει τον East Med ως έργο PCI στην Ε.Ε.»

Μιλώντας στον ρ/σ ALPHA, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «υπάρχει επίσημη δέσμευση της Ιταλίας στην Ε.Ε. για τον αγωγό αυτό, όταν χαρακτηρίστηκε ως Project of Common Interest (PCI) και δεν συμφώνησε απλώς η Ιταλία ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., αλλά ως κράτος που την αφορά ο αγωγός. Επίσης, η Ιταλία έχει συμφωνήσει για τη χρηματοδότηση των πρώτων μελετών αυτού του αγωγού από τον κοινοτικό προϋπολογισμό».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη διάψευση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας για το θέμα των κοινών γεωτρήσεων Τουρκίας-Ιταλίας. «Εκείνο το οποίο πρέπει να γνωρίζεται είναι ότι ακριβώς επειδή η Ιταλία είναι και μέλος της Ε.Ε. και μεγάλη χώρα και γείτονάς μας επιχειρούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις μαζί τους. Και γι’ αυτό το λόγο μαζί με την Ιταλία συμμετέχουμε στο East Med Gas Forum».

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι χωρίς αυτούς ο East Med δεν γίνεται «είναι πέρα από την εποχή, πέρα από το διεθνές δίκαιο».