8ος χρόνος, ημέρα 2433η
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022

Η συμμαχία του Νότου και η διεθνοποίηση της τουρκικής παραβατικότητας

Η συμμαχία του Νότου και η διεθνοποίηση της τουρκικής παραβατικότητας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια ενίσχυσης της λεγόμενης συμμαχίας του Μεσογειακού Νότου, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δείπνο Ντράγκι Μητσοτάκη στο Παλάτζο Γκίτζι το βράδυ της Τετάρτης ήταν ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Μια συμμαχία που ήδη εκφράζεται σε όλες τις Συνόδους Κορυφής των τελευταίων μηνών.

Ο συντονισμός των δυνάμεων Ελλάδας Ιταλίας τόσο στο ενεργειακό όσο και στο ευαίσθητο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων αποδεικνύει τη δυναμική που αναπτύσσει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία που περιλαμβάνει και την Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Ειδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μάριο Ντράγκι εκτός από την πρόταση για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο έχουν ήδη συμφωνήσει και για κάτι εξίσου σημαντικό. Τη χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας, κάτι που θεωρείται προαπαιτούμενο για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου χώρου για παροχές στους πολίτες. Ένα θέμα στο οποίο ταυτίζονται και οι υπόλοιπες χώρες του Μεσογειακού Νότου.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τη διαρκή επικοινωνία και επαφή με τις άλλες χώρες του Νότου, μια και η χρονική συγκυρία την οποία διανύουμε είναι σημαντική για τα ελληνικά συμφέροντα. Η αντιμετώπιση από τη μία της ενεργειακής κρίσης και της τουρκικού αναθεωρητισμού από την άλλη κάνουν επιτακτική την ανάγκη για ουσιαστικές συμμαχίες από ελληνικής πλευράς, κάτι που φαίνεται ότι έχει συντελεστεί ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες.

Εκτός όμως από το καθαρά ευρωπαϊκό πεδίο η Ελλάδα θα χρειαστεί και στους κόλπους του ΝΑΤΟ τη στήριξη της συμμαχίας του Νότου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Μητσοτάκης συζήτησε με τον κ.Ντράγκι το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας σε σχέση με τη βορειοατλαντική συμμαχία και την επικείμενη σύνοδο της Μαδρίτης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλιστα ζήτησε την ιταλική στήριξη, στην περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου στην ισπανική πρωτεύουσα ανεβάσει τους τόνους.