Η ψυχρολουσία Ερντογάν στις ΗΠΑ και η επιφυλακή στην Αθήνα για νέες προκλήσεις

Η ψυχρολουσία Ερντογάν στις ΗΠΑ και η επιφυλακή στην Αθήνα για νέες προκλήσεις

Χωρίς να πέσει στις επικοινωνιακές «παγίδες» της Άγκυρας που μιλούσε ακόμα και για προκαθορισμένη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στην Αμερική έθεσε το πλαίσιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και κυρίως έστειλε το μήνυμα ότι η Αθήνα δεν ετεροκαθορίζεται. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Τουρκία παρά το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν του έδωσε πολλές φορές αφορμή. Ακόμα και όταν ο τούρκος Πρόεδρος έδωσε την εντύπωση ότι το τετ α τετ είχε κλειστεί, η ελληνική πλευρά έδειξε να μη "τσιμπάει". Αντιθέτως, δήλωσε ανοιχτή στο κρατηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας αλλά χωρίς να  προσφέρει στην Τουρκία την εικόνα ότι θα κάνει τα πάντα για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση που "είδε" ο κ. Ερντογάν. 

Τελικώς ο τούρκος πρόεδρος έφυγε από τις ΗΠΑ χωρίς να δει ούτε τον κ.Μητσοτάκη αλλά ούτε και τον κ. Μπάιντεν, κάτι που φαίνεται να μην μπορεί να το... χωνέψει. 

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα, όπως φάνηκε από την παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη, δηλώνει  έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Είναι φανερό πλέον ότι ουδείς αποκλείει την πιθανότητα η Άγκυρα να συνεχίσει το  μπαράζ προκλητικών ενεργειών το επόμενο διάστημα μετά και το άδειασμα του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν.

Ενδιαφέρον έχει να δούμε πως θα αντιμετωπίσει η γειτονική χώρα την άσκηση «Παρμενίων» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει μία εβδομάδα.

Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη και ασφαλώς η ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ έδειξε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει  να θωρακιστεί διπλωματικά, αξιοποιώντας τις επαφές που έγιναν στη Νέα Υόρκη.  Όπως φάνηκε από την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη οδηγός των ελληνικών κινήσεων είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας, κάτι που  η Τουρκία δεν αποδέχεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και πως δεν επιθυμεί επαναφορά στο σκηνικό του καλοκαιριού του 2020, θέτει και ένα σαφές πλαίσιο για συζητήσεις με την Τουρκία, όπως αυτό κωδικοποιήθηκε στις παρεμβάσεις του από τη Νέα Υόρκη το τελευταίο 48ωρο.

«Η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις της με τους γείτονές της και με την Τουρκία. Όμως, είμαστε αντιμέτωποι με το παράνομο casus belli», επεσήμανε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Ουσιαστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί την  οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, έχοντας ως προηγούμενο τις συμφωνίες που έκανε η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

«Έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. Αυτό είναι το ισχυρότερο πειστήριο πως τέτοιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν, εάν συμφωνήσουμε ότι γνώμονας της λύσης της μόνης διαφοράς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στον ΟΗΕ.

Η επόμενη πάντως κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα για την Ελλάδα θα παιχτεί το βράδυ της Δευτέρας, όταν ο κ.Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δείπνο με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι. Αφορμή θα είναι η τελετή εγκαινίων ειδικής έκθεσης στο Λούβρο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Εκεί οι δύο άνδρες αναμένεται να στείλουν εκ νέου μηνύματα στην Άγκυρα, με τον Ταγίπ Ερντογάν πλέον μετά το γύρισμα της πλάτης από τον Αμερικανό πρόεδρο, να στρέφεται στον Βλάντιμιρ Πούτιν. Οι δυο τους άλλωστε θα συναντηθούν στο Σότσι την ερχόμενη εβδομάδα.