Η νέα σύνθεση του ΚΑΣ δεν αρέσει στους συνδικαλιστές

Η νέα σύνθεση του ΚΑΣ δεν αρέσει στους συνδικαλιστές

Της Αγγελικής Κώττη

Ένα Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που από τη σύνθεσή του δείχνει πως δεν θα έχει καμία σχέση με τα ΚΑΣ εκείνα των οποίων τα μέλη συμφωνούσαν με ό,τι διέτασσε η πολιτική ηγεσία, συγκρότησε η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη.

Από τα 17 μέλη του ΚΑΣ στη νέα του σύνθεση επανέρχονται εκ του νόμου η νομική σύμβουλος του κράτους στο ΥΠΠΟΑ και οι γενικές διευθύντριες αρχαιοτήτων και αναστήλωσης αρχαίων μνημείων. 

Υπό τον νέο γενικό γραμματέα Γεώργιο Διδασκάλου, θα είναι πολλά μέλη προηγούμενων ΚΑΣ, και ανάμεσά τους ο ακαδημαϊκός και αρχαιολόγος Μιχάλης Τιβέριος, οι έφοροι αρχαιοτήτων Ελένης Μπάνου, Αναστασία Κουμούση, Ολυμπία Βικάτου, ο καθηγητής αρχαιολογίας και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκος Σταμπολίδης, ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ και πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως Μανόλης Κορρές, ο μηχανικός Βλάσσης Κουμούσης, καθηγητής Δομοστατικής του ΕΜΠ και ο αρχιτέκτονας Γεώργιος Πανέτσος, καθηγητής αρχιτεκτονικής και αστικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στα μέλη του ΚΑΣ ανήκουν και οι Μπετίνα Τσιγαρίδα (Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας), Βαρβάρα Παπαδοπούλου (Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας), Ναταλία Πούλου (Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Αικατερίνη Κυπαρίσση- Αποστολίκα (αρχαιολόγος, επίτιμη Διευθύντρια του ΥΠ.ΠΟ.Α που έχει υπηρετήσει ευδοκίμως ως Διευθύντρια Προϊστορικών- Κλασικών Αρχαιοτήτων),   και Ντόρα Γαλάνη(αρχιτέκτονας μηχανικός – πολεοδόμος - χωροτάκτης, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

Τα 17 μέλη, μαζί με τους αναπληρωτές τους, καλούνται να σώσουν τη χαμένη τιμή του ανώτατου γνωμοδοτικού συμβουλίου του κράτους επί αρχαιολογικών θεμάτων. Καλούνται να υψώσουν το ανάστημα που πολλοί έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι έχουν, προστατεύοντας αποτελεσματικά τις αρχαιότητες από κάθε επιβουλή. Και με το τελευταίο εννοούμε και την εργαλειοποίηση των αρχαιοτήτων, που κατά τα τελευταία 4,5 χρόνια ήταν καθεστώς στο υπουργείο Πολιτισμού. 

Θα περίμενε κανείς θετική αντιμετώπιση ως προς τη νέα σύνθεση ενός συμβουλίου που όλα δείχνουν πως δεν θα είναι ένα άβουλο συμβούλιο, αλλά θα κάνει αυτό που κάνουν τα περισσότερα συμβούλια κατά τις τελευταίες δεκαετίες: θα μάχεται σθεναρά υπέρ των αρχαιοτήτων και θα είναι αυστηρό, αλλά δίκαιο. Κι όμως, κάποιοι συνδικαλιστές του υπουργείου έχουν άλλη γνώμη.

Έτσι λοιπόν, με ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού επιτέθηκαν αναίτια σε διακεκριμένο πρώην στέλεχος του υπουργείου, που ως εκ της θέσεώς της μετείχε επί οκτώ χρόνια στις συνεδριάσεις του ΚΑΣ προσφέροντας εκτός από τις αδιαμφισβήτητες επιστημονικές της γνώσεις αμέτρητες προτάσεις, οι οποίες συνήθως υιοθετούνταν.

Το ανώτατο αυτό στέλεχος είχε εξαιρετικά γόνιμη παρουσία στο υπουργείο, και αγάπη για τις αρχαιότητες. Τα τελευταία χρόνια, πέρα από μικροκομματικές πρακτικές, αν και θα μπορούσε να είχε συνταξιοδοτηθεί παρέμενε στη θέση της για να βοηθήσει το υπουργείο. Τελικά, συνταξιοδοτήθηκε και παρέδωσε τη σκυτάλη στις νεότερες γενιές, αλλά δεν σταμάτησε να προσφέρει (δεν αναφέρουμε το όνομά της καθώς δέχεται απαράδεκτο πόλεμο)

Κι όμως, ο Ενιαίος Σύλλογος των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ τα βάζει μαζί της, καταδεικνύοντάς την σε ανακοίνωση σημειώνοντας σχετικά με τη νέα σύνθεση πως με απόφαση της Υπουργού έχει διοριστεί πρόσωπο το οποίο δεν πληροί  τις προϋποθέσεις του νόμου 3028.

 «Πρόκειται για ευθεία παραβίαση του Αρχαιολογικού Νόμου, κάτι που θίγει όχι μόνο το κύρος του Συμβουλίου αλλά σε κάθε περίπτωση και τη νομιμότητα των αποφάσεών του» σημειώνουν. Και, παρότι στερούνται γνώσεως στο συγκεκριμένο θέμα, υπονοούν πως η συγκεκριμένη έχει μόνο μεταπτυχιακό και όχι διδακτορικό δίπλωμα. Αλλά, υπάρχει και Προεδρικό Διάταγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το οποίο ορίζει πως είναι δυνατόν να καταλαμβάνει θέση καθηγητή σε ΑΕΙ μηχανικός που κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα. Πρόνοια που είχε ληφθεί ώστε μηχανικοί παλαιότερης γενιάς να μην αποκλείονται από την καθηγητική βαθμίδα. Μια πρακτική που επεκτάθηκε και στις θέσεις ευθύνης του υπουργείου Πολιτισμού.

Μετά από τη στοχευμένη επίθεση, για λόγους προσωπικής ευθιξίας και παρά τη διάθεση για προσφορά των γνώσεων και της εμπειρίας της, η θιγόμενη επιστήμονας παραιτήθηκε. Σήμερα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η τοποθέτηση του κ. Πανέτσου στη θέση αυτή. Ανεξάρτητα από τις περγαμηνές του κ. Πανέτσου, που είναι πολλές, το γεγονός είναι και θλιβερό και λυπηρό. Δυστυχώς για αυτές, οι σκιές που προσπαθούν να κρυφτούν από πίσω, είναι ευδιάκριτες. Διότι ποιος γνωρίζει όλα τα βιογραφικά των μελών του ΚΑΣ, αν όχι κάποιος… πρώην; Και ποιος πρώην δεν γνωρίζει από πρώτο χέρι πως έχουν υπάρξει μέχρι και γενικοί διευθυντές στο ΥΠΠΟΑ χωρίς διδακτορικό; 

Ο σύλλογος κάνοντας στείρα αντιπολίτευση, συνεχίζει στην ανακοίνωση: «Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι 'επισπεύδει' τις διαδικασίες για το Ελληνικό με συνεδρίαση του ΚΑΣ στις 21 Αυγούστου. Φαίνεται, ότι ήταν τέτοια η 'σπουδή' να φτιαχτεί ένα νέο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απόλυτα ελεγχόμενο από τη νέα πολιτική ηγεσία, ώστε αγνοήθηκε και ο ίδιος ο νόμος. Νόμος τον οποίο η Υπουργός κ. Λ. Μενδώνη γνωρίζει πολύ καλά, καθώς ήταν γενική γραμματέας κατά το χρόνο συγγραφής και ψήφισής του.

Δηλώνουμε, ότι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες του ΥΠΠΟΑ δεν θα αφήσουμε να παραβιαστεί η νομιμότητα. Οποιαδήποτε παρατυπία ή αβλεψία  στη Σύνθεση των Ανώτατων Γνωμοδοτικών οργάνων πρέπει να θεραπευτεί άμεσα προκειμένου η αξιοπιστία και η νομιμότητα των εν λόγω οργάνων και των αποφάσεών τους να είναι δεδομένη.»