Η κυβέρνηση ζητάει πίσω τις αποζημιώσεις των εργαζομένων στην ΕΡΤ

Η κυβέρνηση ζητάει πίσω τις αποζημιώσεις των εργαζομένων στην ΕΡΤ

Αναστάτωση επικρατεί στην ΕΡΤ μετά την κυβερνητική απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή Κοινή Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας γίνεται συμψηφισμός των αποζημιώσεων που πήραν, μετά το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, οι εργαζόμενοι που συνέχισαν να δουλεύουν είτε στη ΝΕΡΙΤ, είτε σε οποιαδήποτε δουλειά και οι οποίοι καλούνται τώρα να επιστρέφουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά αναβίωσε τις συμβάσεις της περιόδου 2013-2015, ικανοποιώντας ένα αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ που ζητούσε να καλυφθεί το «κενό που άφησε στον εργασιακό μας βίο και τα δικαιώματα η διετία 2013-2015», απειλώντας με απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 19 Ιουνίου, εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Με την υλοποίηση της απόφασης, όσοι δημοσιογράφοι και υπάλληλοι της ΕΡΤ, δεν προσελήφθησαν και δεν δούλεψαν στην ΝΕΡΙΤ αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη εργασία, εμφανιζόμενοι ως άνεργοι τα δύο χρόνια μέχρι την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, θα εισπράξουν χιλιάδες ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, διάτρητος είναι και ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της αποζημίωσης που καλούνται να επιστρέψουν οι τότε απολυμένοι της ΕΡΤ, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και το 100% του ποσού, ακόμα και όταν η διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης και της εργασίας που είχε την περίοδο 2013-2015 αιτιολογεί την επιστροφή μικρότερου ποσού.

Δυσφορία, όμως επικρατεί κατά της κυβέρνησης και από την πλευρά των εργαζομένων που θα εισπράξουν χρήματα, καθώς και δω ο υπολογισμός επιστροφής των ποσών είναι λανθασμένος, με αποτέλεσμα να μην λάβουν το συνολικό ποσό που δικαιούνται. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στους υπολογισμούς επιδόματα αδείας, κυριακάτικα κ.α.

Όπως είναι φυσικό, οι εργαζόμενοι της δημόσιας τηλεόρασης που συνέχισαν να εργάζονται βρίσκονται σε αναβρασμό μετά το email που τους κοινοποιήθηκε από τη διοίκηση της ΕΡΤ να επιστρέψουν τα χρήματα που είχαν πάρει, όταν έμειναν χωρίς δουλειά και αναγκάστηκαν να εργαστούν για να ζήσουν.