Η «ουσιαστική» νίκη Μητσοτάκη, σε ρόλο θεατή ο ΣΥΡΙΖΑ

Η «ουσιαστική» νίκη Μητσοτάκη, σε ρόλο θεατή ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Το να θέτει η εκάστοτε κυβέρνηση την ατζέντα στον πολιτικό καθημερινό διάλογο προφανώς και δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση. Αντιθέτως αυτός θα έπρεπε να είναι ο κανόνας.

Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη παραδοχή ελάχιστες φορές βρήκε εφαρμογή, μια και τα κυβερνητικά σχήματα τις περισσότερες φορές δεν κατάφερναν να την κάνουν πράξη παρά μόνο για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα.

Σχεδόν έξι μήνες μετά την εκλογική διαδικασία του Ιουλίου η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη δείχνει ενδείξεις ουσιαστικής επικράτησης σε σχέση με την αντιπολίτευση, αναφορικά με την μάχη της καθημερινότητας και της επιβολής της ατζέντας στο δημόσιο λόγο. Με άλλα λόγια ότι μέχρι πρότινος έμοιαζε απολύτως φυσιολογικό, παρότι τις περισσότερες φορές δεν έβγαινε στην πράξη , ο κ.Μητσοτάκης μοιάζει να το καταφέρνει μέχρι στιγμής.

Ποιο είναι αυτό; Η εφαρμογή των προεκλογικών του δεσμεύσεων από την μία, μέσα από την προώθηση μέτρων που αποτελούν μέρος του Κυβερνητικού Προγράμματος και από την άλλη την επιβολή της κυβερνητικής ατζέντας ως μοναδικής στο δημόσιο διάλογο. Με τρόπο μεθοδικό, παρά τις όποιες παραφωνίες και τα φάλτσα που παρατηρούνται εντός του κυβερνητικού σχήματος , το Μέγαρο Μαξίμου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει κατορθώσει να περιορίσει τον κ.Τσίπρα σε ρόλο παρατηρητή και σχολιαστή της καθημερινότητας.

Θα πει κάποιος πως η κατάσταση δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική, μια και απέχουμε μόλις έξι μήνες από τις εκλογές του Ιουλίου και ακόμα οι πολίτες δείχνουν ανοχή. Πράγματι, θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος άλλος, αυτό ισχύει όμως δεν είναι λίγες οι φορές που κυβέρνηση μετά τον πρώτο μήνα του μέλιτος αρχίζει τα στραβοπατήματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να βάλει κάτω όλα τα κομμάτια του παζλ και μόνο την τελευταία εβδομάδα για παράδειγμα προχωρά στην υλοποίηση τριών θεμάτων, που αποτέλεσαν κεντρικά ζητήματα του προεκλογικού του προγράμματος :

- Η συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο θα ισοδυναμεί με ένα κάποιο “αντίδοτο” στην ανέχεια για περίπου 800.000 αδύναμους πολίτες.

Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε στην προηγούμενη Βουλή από την Ν.Δ. και συνιστά έμπρακτη απόδειξη, όπως τονίζουν στην κυβέρνηση, ότι υπάρχει πραγματική μέριμνα για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 21, παράγραφος 1 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται στα κοινωνικά δικαιώματα, η Ν.Δ. προτείνει την προσθήκη «Το κράτος μεριμνά για την διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

- Η χορήγηση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, με νέα κριτήρια και άμεσες πληρωμές. Σύμφωνα μάλιστα με την σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών καθορίζεται το ύψος του επιδόματος, οι δικαιούχοι, τα κριτήρια, αλλά και η διαδικασία για τη χορήγησή του με πιο γρήγορες διαδικασίες.

- Νέο πλαίσιο μεταναστευτικής πολιτικής. Η προσαρμογή του ισχύοντος πλαισίου στα νέα δεδομένα με ρυθμιστικό παράγοντα τις αυξημένες ροές αντικατοπτρίζει, όπως επιμένει κυβερνητική πηγή, τη βούληση του κ.Μητσοτάκη να ανεβάσει τις στροφές απέναντι σε ένα θέμα που μπορεί να έχει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ δε δείχνουν σημάδια ανάκαμψης μετά την ήττα του Ιουλίου καθώς η επιλογή του κ.Τσίπρα να ασκήσει “θεσμική” αντιπολίτευση συναντά μέχρι σήμερα εγγενείς δυσκολίες μια και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε φαίνεται να έχει συνηθίσει στο συγκεκριμένο ρόλο, όπως εκτιμούν ορισμένοι. Υπάρχουν ασφαλώς και αυτοί που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι ακόμα στην αρχή της θητείας της και όλα θα κριθούν από τη διάρκεια και όχι από την αφετηρία. Το ποιά από τις δύο απόψεις τελικώς θα έχει το δίκιο με το μέρος της , θα το δούμε όσο η κυβέρνηση θα προχωρά μέσα στην τετραετία της.