Η επανεκλογή Τσίπρα στη σκιά του «χρήσιμου ηλίθιου»

Η επανεκλογή Τσίπρα στη σκιά του «χρήσιμου ηλίθιου»

Τις τελευταίες μέρες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε καμιά αμφιβολία για την μεγάλη του ανησυχία εν όψει των εθνικών εκλογών εκεί που, δυστυχώς γι αυτόν, θα έχει και αντιπάλους. Η φράση του «δεν είναι ο Κουτσούμπας και ο Ανδρουλάκης οι αντίπαλοί μας» δεν έπεισε κανέναν, καθώς συνοδεύτηκε από μια ομοβροντία επιθέσεων προς τον Νίκο Ανδρουλάκη και το «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ». «Τι σχέση έχει το σημερινό ΚΙΝΑΛ με τον Ανδρέα Παπανδρέου;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μη διστάζοντας να αναθεωρήσει την ιστορία της Αριστεράς, και της χώρας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον στόχο της προσωπικής του επανεκλογής.

Δεν χρειαζόταν βέβαια να περιμένουμε τις εμφανίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να μάθουμε την προεκλογική «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε φροντίσει γι αυτό, ως συνήθως, ο «κομματικός» αρθρογράφος της «Αυγής» αναφερόμενος στον Πρόεδρο του «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ»: «Χρήσιμος ηλίθιος είναι γι’ αυτούς. Αμορτισέρ που το προορίζουν να απορροφά τα τραντάγματα από τις λακκούβες της πολιτικής Μητσοτάκη και να κλείνει τον δρόμο προς τον ΣΥΡΙΖΑ…» έγραψε ο Καρτερός. Η φράση αυτή, όπως και οι δηλώσεις του Τσίπρα, είναι μια σαφής προειδοποίηση για το τι θα επακολουθήσει αν ο Ανδρουλάκης δεν αποφασίσει να γίνει «ο χρήσιμος ηλίθιος» της «προοδευτικής συνεργασίας» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της (σημερινής) αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για το μέλλον του. Ξέρει ότι η «θριαμβευτική επανεκλογή του» δεν θα ρίξει στάχτη στα μάτια κανενός, ακόμα και μεταξύ των μελών της προεδρικής του ομάδας, ούτε και θα διακόψει επί της ουσίας το σερί των διαδοχικών ηττών που αναμένεται να συνεχιστεί. Διαπιστώνει ότι το κόμμα του αδυνατεί να επωφεληθεί δημοσκοπικά από τις όποιες κυβερνητικές απώλειες. Βλέπει, αντίθετα, ότι υπάρχουν διαρροές προς το «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» το οποίο σταθεροποιείται σε «ενοχλητικά» ποσοστά και καταλαβαίνει ότι στενεύει ο δρόμος προς το Κέντρο, έστω και με το πρόσχημα της Κεντροαριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας συνειδητοποιεί πλέον ότι τα πράγματα, ακόμα και με την απλή αναλογική, κάθε άλλο παρά απλά θα είναι για τον ίδιο.

Σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή για τη χώρα μας, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, το πολιτικό σύστημα δεν χρειάζεται μίζερες δυνάμεις που αλληλοεξοντώνονται διεκδικώντας το παρελθόν αλλά δυνάμεις αποφασισμένες να βάλουν τη δική τους πολιτική και ιδεολογική σφραγίδα στο μέλλον. Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και προγραμματικές συγκλίσεις μακριά από τις σειρήνες του λαϊκισμού, χρειάζεται εμπνευσμένους ηγέτες αφοσιωμένους στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την Ευρωπαϊκή της προοπτική. Ας μην ψάχνουν οι κατ’ επάγγελμα αριστεροί καθοδηγητές να βρουν «χρήσιμους ηλίθιους» για να τους φορτώσουν τις συνεχείς αποτυχίες τους.

* Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου είναι εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού metarithmisi.gr