«Η Ελλάδα εφαρμόζει δίκαιη μεταναστευτική πολιτική»
Απάντηση Μηταράκη σε δημοσίευμα των NYT

«Η Ελλάδα εφαρμόζει δίκαιη μεταναστευτική πολιτική»

Η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, τόνισε σε δήλωση του ο Ν. Μηταράκης, απαντώντας σε πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times για τη διαχείριση του μεταναστευτικού από τις ελληνικές αρχές. 

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε πως «το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διασώσει, τα τελευταία χρόνια, δεκάδες χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο Πέλαγος και χάρη στις προσπάθειες του, το 2020, είχαμε μόνο ένα θανατηφόρο συμβάν».

«Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει την μεταναστευτική κρίση», επισήμανε ο υπουργός, «και παρά την πανδημία του κορονοϊού, συνεχίζουμε να παράσχουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται. Και σήμερα η χώρα μας φιλοξενεί 160 χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο».

«Την ίδια στιγμή», ανέφερε ο κ. Μηταράκης, «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε σθεναρά τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως προβλέπεται από την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αρνούμαστε κατηγορηματικά ισχυρισμούς που διατυπώνονται για το αντίθετο. Σημειώνουμε ότι η Τουρκική Ακτοφυλακή αναφέρεται ως πηγή».

Συμπληρωματικά, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως «από τις συνεντεύξεις που δημοσιεύονται από πρόσφυγες, οι οποίοι τώρα διαμένουν στην Τουρκία, «δεν προκύπτουν στοιχεία ότι τα πρόσωπα αυτά διατρέχουν κίνδυνο στην Τουρκία και κατά συνέπεια δύνανται να αιτηθούν διεθνούς προστασίας εκεί».

Σημειώνεται πως οι New York Times σε πρόσφατο άρθρο τους ανέφεραν οι ελληνικές αρχές «εγκαταλείπουν πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοικτά, σε βάρκες χωρίς μηχανές ή κουπιά», ενώ έκαναν λόγο για «κρυφή» απέλαση περισσότερων από 1.000 προσφύγων, από τα σύνορα της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες. Οι NYT παρέθεταν τις μαρτυρίες πέντε ατόμων που ισχυρίζονται πως βρέθηκαν σε μία από αυτές τις βάρκες.