Η απουσία Γεννηματά, πέραν του ΚΙΝΑΛ, επηρεάζει την κεντρική πολιτική σκηνή

Η απουσία Γεννηματά, πέραν του ΚΙΝΑΛ, επηρεάζει την κεντρική πολιτική σκηνή

Άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων άλλα δε Ειμαρμένη κελεύει και ανατρέπει τα σχέδιά τους. Η Φώφη Γεννηματά ενώ είχε προγραμματίσει να βρεθεί σε εκδήλωση οργάνωσης στη Νέα Ιωνία, βρέθηκε στον Ευαγγελισμό, καθώς υποτροπίασε η υγεία της.

Σύμφωνα με το νοσοκομείο «η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εισήχθη εκτάκτως με συμπτώματα ατελούς ειλεού. Μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου» - η «βασική νόσος» την οποία η ίδια έχει κατονομάσει δημοσίως και γενναίως, είναι ο καρκίνος.

Με δήλωσή της η κα Γεννηματά έκανε γνωστή τη νέα περιπέτειά της, όπως και την απόσυρσή της από τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ, καθώς όπως ανέφερε η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της την υποχρεώνει να μη συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία. Την ίδια ώρα σε επικοινωνία με τους συνεργάτες της εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα κερδίσει και αυτή τη μάχη.

Φυσικά πέραν των αυτονόητων ευχών όλων, συνυποψηφίων και πολιτικών αντιπάλων, η ασθένεια της προέδρου του ΚΙΝΑΛ δημιουργεί ραγδαία ανατροπή του εσωκομματικού σκηνικού, και μακροπρόθεσμα επηρεάζει την κεντρική πολιτική σκηνή.

Ως την ώρα που γράφονταν αυτές δεν υπήρχαν πολιτικές εξελίξεις ως προς την εκλογική διαδικασία. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε στα σόσιαλ μήντια ότι αναστέλλει την προεκλογική του δραστηριότητα, ενώ ο Αντρέας Λοβέρδος πήγε μεν σε προγραμματισμένη εκδήλωση υποστηρικτών του για να μην «στήσει» τον κόσμο, αλλά δεν πραγματοποίησε ομιλία. Από την πλευρά του ο Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει τις σημερινές και αυριανές του ομιλίες.

Είναι δεδομένο ότι όταν η κα Γεννηματά εξέλθει νικήτρια και από αυτή τη περιπέτεια της υγείας της, δεν θα μπει στη βάσανο μιας εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας. Εξ αυτού, στελέχη του ΚΙΝΑΛ, μετά το πρώτο πάγωμα , εκτιμούσαν ότι ο εκλογές ενδέχεται να αναβληθούν για ένα διάστημα από σεβασμό στην περιπέτεια της Προέδρου.

Τα ίδια στελέχη προβληματίζονταν όμως και για την συσπείρωση και προσέλευση των ψηφοφόρων στην εσωκομματική διαδικασία, στην περίπτωση που θα έμεναν μόνο οι τρεις πλέον υποψήφιοι, οι Ανδρουλάκης, Καστανίδης, Λοβέρδος, εάν δεν εμφανιζόταν τέταρτος που θα απηχούσε το κλίμα Γεννηματά.

Αυτοί οι προβληματισμοί συνδέονταν με το αυτονόητο γεγονός ότι οι υποψήφιοι για την προεδρία ενός κόμματος πρέπει να απηχούν σφαιρικά τις εσωκομματικές τάσεις, ώστε να προσελκύσουν στην εκλογική διαδικασία συνολικά το φάσμα των εσωκομματικών ρευμάτων. Διαφορετικά θα γίνει διαμάχη κυρίως των δύο, Ανδρουλάκη και Λοβέρδου (τους αναφέρουμε πάντα κατά αλφαβητική σειρά).

Στο νέο σκηνικό το ένα ερώτημα που προκύπτει είναι σε ποιον από τους υποψηφίους, και σε τι ποσοστό, θα διοχετευθούν οι εν δυνάμει ψηφοφόροι της κας Γεννηματά. Το κύριο ερώτημα όμως είναι αν θα έχουν το ενδιαφέρον να προσέλθουν να ψηφίσουν.

Η απουσία Γεννηματά επιδρά όχι μόνο στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ αλλά μακροπρόθεσμα και στο πολιτικό σκηνικό, στο μέτρο που θα αναζητηθούν μετεκλογικές συνεργασίες για την ανάδειξη κυβέρνησης.

Και δεν αναφερόμαστε σε συνεργασίες μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής. Αυτές είναι χαμένες από χέρι, και ίπτανται στις (κατευθυνόμενες προς το «εκκλησίασμα») ονειρώξεις του ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει αίσθηση προοπτικής. Αναφερόμαστε στη μετέπειτα εκλογή της ενισχυμένης, που παρόλο ενισχυμένη, είναι παράλληλα και αρκούντως ασθενής, και δεν επιτρέπει τον άνετο σχηματισμό κυβέρνησης από το πρώτο κόμμα.

Η χθεσινή ημέρα μάλλον ήταν «τέλος εποχής» για την Φώφη όσον αφορά την πολιτική αρχηγία, ενώ ανοίγει μια νέα εποχή για το ΚΙΝΑΛ αλλά και για το πολιτικό σκηνικό, που είναι νωρίς να προσδιοριστεί. Ειδικά στον τομέα των συνεργασιών.