Γιατί το Μαξίμου κλείνει τα σενάρια περί ανασχηματισμού

Γιατί το Μαξίμου κλείνει τα σενάρια περί ανασχηματισμού

Η έγκριση του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και η έναρξη εισροής πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία από τον επόμενο, όπως όλα δείχνουν, μήνα, αλλάζει εν μέρει και τον όποιο σχεδιασμό του πρωθυπουργού για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, δεδομένου ότι οι εξελίξεις θα πρέπει να τρέξουν πολύ γρήγορα το αμέσως προσεχές διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να εξετάσει τις όποιες αλλαγές αφού κλείσει ένας πρώτος κύκλος, προς το τέλος του έτους.

Οι πληροφορίες δείχνουν ότι στην παρούσα φάση κρίνει ικανοποιητική την απόδοση του κυβερνητικού σχήματος, στο οποίο οι τελευταίες αλλαγές έγιναν στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, αν και εξακολουθούν να παρατηρούνται ορισμένες «δυσαρμονίες» που όμως δύναται, κατ' εκτίμηση και των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου, να «διορθωθούν» όταν κριθεί απαραίτητο, χωρίς να αποκλείονται αλλαγές από τον Σεπτέμβριο όπως χαρακτηριστικά αποκάλυψε το liberal.gr.

Το θέμα του ανασχηματισμού συνδέεται άμεσα με τους πρώτους πόρους που αναμένονται από την Ευρώπη τον επόμενο μήνα και τη διαχείρισή τους. Μια αλλαγή και μάλιστα δομική θα δημιουργήσει συνθήκες που θα προκαλούσαν καθυστερήσεις στην ταχύτητα που απαιτείται αυτή τη φορά και η οποία συνδέεται με την έλευση των κοινοτικών χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Άλλωστε, η όποια εξέλιξη αναφορικά με το ταμείο συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν ώστε οι πόροι να καταλήξουν με βάση το σχέδιο που έχει καταρτιστεί και εγκριθεί.

Οι πληροφορίες αναφορικά με τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό έρχονται να βάλουν και ένα τέλος στο φαινόμενο των υπουργών, υφυπουργών αλλά και γενικών γραμματέων που έχουν «κατεβάσει τα μολύβια». Ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάθε φορά που τα σενάρια περί ανασχηματισμού φουντώνουν και πολλοί «βλέπουν» στις όποιες επικείμενες αλλαγές το πρόσωπό τους.

Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με την… θερινή ραστώνη που πλήττει τη χώρα ανεξαρτήτως οικονομικών και πολιτικών καταστάσεων, ειδικά στον τομέα του Δημοσίου και του κρατικού μηχανισμού γενικότερα, δύνανται να εξελιχθούν σε ανασταλτικό παράγοντα σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Ειδικά στην έναρξη της εφαρμογής του σχεδίου ανάταξης και ανάκαμψης της χώρας

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει και μια τελευταία ευκαιρία σε ορισμένους υπουργούς κι υφυπουργούς να δείξουν πως έχουν τη δυνατότητα και κυρίως τη διάθεση να «τρέξουν» το έργο που τους έχει ανατεθεί.

Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποίο το Ταμείο Ανάκαμψης εμπλέκει ουσιαστικά το σύνολο του κυβερνητικού σχήματος και δεν υπάρχουν δικαιολογίες για ολιγωρίες και αμφίσημες λογικές.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η όποια απόφαση αφορά σε παράταση ζωής της σημερινής κυβέρνησης διαμορφώνει εκ νέου το πολιτικό σκηνικό, αφού στην περίπτωση αυτή θα αρχίσουν πάλι οι συζητήσεις περί πρόωρων εκλογών.

Κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας διατηρούν στο προσκήνιο υποστηρίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζυγίσει τις εξελίξεις και θα επιχειρήσει να αιφνιδιάσει πριν προχωρήσει στην κατάρτιση και ψήφιση του προϋπολογισμού του 2022.

Σημειώνεται ότι αναφορικά με το θέμα των πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός έχει εμφανιστεί να το διαψεύδει παραπέμποντας στο τέλος της συνταγματικής θητείας των κυβερνήσεών του αν και οι όποιες αποφάσεις συνδέονται άμεσα με τις εξελίξεις που θα λαμβάνουν χώρα το επόμενο διάστημα.

Όπως και να έχει το Μέγαρο Μαξίμου κινείται στη λογική του διμέτωπου αγώνα που έχει στόχο αφενός τη διαχείριση της πανδημίας και κυρίως την βέλτιστη δυνατή απόδοση στο σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού και του χτισίματος του τείχους ανοσίας αφετέρου στη δημιουργία των βάσεων για την ανάταξη της χώρας και την αλλαγή σελίδας.

Με βάση αυτών λαμβάνονται και οι τελικές αποφάσεις είτε πρόκειται για ανασχηματισμό είτε για οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο.