Black Box: Τον Ιούλιο αλλαγές στο Μαξίμου, τον Σεπτέμβριο τα σπουδαία!

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον ανασχηματισμό να μετατίθεται για Σεπτέμβριο. Ο Πρόεδρος θα πάει και στους Ολυμπιακούς, οπότε οι σημαντικές εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται μετά την επιστροφή του στην Αθήνα! Αφήστε δε που παραδοσιακά οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να ταράζουν τα μπάνια του λαού. Αλλαγές θα γίνουν τον Ιούλιο! Θα αφορούν το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου. Stop.

---

Πολύ καλά τα μηνύματα από την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank. Η αγορά, πάντως, περιμένει να μάθει για εκείνες τις ασυνήθιστες συναλλαγές…

----

Οι αντιρρήσεις που λέγεται πως είχε ο John Paulson για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank είναι γνωστές. Μην το δέσετε όμως κόμπο ότι ο μεγαλοεπενδυτής δεν θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ. Η στήλη θα στοιχημάτιζε για το αντίθετο.

Με αυτά και εκείνα, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι εξαιρετικά υψηλό, με αποτέλεσμα να σπεύδουν να μπουν τώρα στην αφορά προκειμένου να διασφαλίσουν συμμετοχή στην ΑΜΚ. Άλλωστε, με τη δέσμευση της Alpha Bank πως όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι, εφόσον το επιθυμούν θα λάβουν το αναλογικό μερίδιο από τις νέες μετοχές, τα περιθώρια για όσους αποφασίσουν να μείνουν εκτός και να διεκδικήσουν πακέτο, ως νέοι μέτοχοι, είτε στην αύξηση είτε μετά, θα είναι πολύ στενά.

---

Μια ερώτηση κρίσεως: Όταν ο Ολλανδός αγόραζε ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, υπήρξαν ξένοι επενδυτές ή τράπεζες που είχαν την ίδια ιδέα με αυτόν;

---

Πρώην στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ δημιουργεί «θέματα», προφανώς επηρεασμένος από την κακή στροφή στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Θύελλα μικρής έντασης που θα ξεχαστεί γρήγορα.

---

Η στήλη ακούει καλά λόγια από την αγορά για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο (από 1/8/2021) του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη. Και αυτό παρότι η επενδυτική και τραπεζική πιάτσα δε χρωστά καλές κουβέντες για πολλούς. Ο Δ. Πολίτης είναι, όμως, έμπειρο στέλεχος της αγοράς με πολύχρονη καριέρα σε επενδυτικές και εμπορικές τράπεζες του εξωτερικού. Κι αυτό του δίνει πόντους καθώς δε βλέπουμε συχνά επιτυχημένα στελέχη προερχόμενα από το εξωτερικό, να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ έχει περάσει από το Ιnvestment Banking της HSBC, από τον τομέα διαχείρισης περιουσίας πελατών ιδιαίτερα υψηλής οικονομικής επιφάνειας της Credit Suisse και της EFG Bank AG, επικεφαλής Ελλάδας στην Credit Commercial de France, κ.α Είναι δουλειές που του έχουν ανοίξει πόρτες σε διεθνείς θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, και αυτό αποτελεί από μόνο του ένα πλεονέκτημα. Τώρα αν θα αποδειχθεί ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση αυτό μόνο το μέλλον θα το δείξει. Αντικειμενικά, όμως, πρόκειται για μια καλή επιλογή εκ μέρους του νέου Υπερταμείου.

---

Στην ΑΔΜΗΕ ο κύκλος εργασιών στο α’ τρίμηνο έπεσε 3,5%, τα λειτουργικά αποτελέσματα μειώθηκαν 7,6% και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 21,4%. Και όλα αυτά με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή. Πίσω από αυτή την υστέρηση υπάρχουν αυξημένες αποσβέσεις κατά 3,8 εκατ. ευρώ ενώ οι αμοιβές προσωπικού αυξήθηκαν 8% αλλαγής λογιστικού χειρισμού της πρόβλεψης για τις μη ληφθείσες άδειες προσωπικού που έλαβε χώρα από το β’ τρίμηνο του 2020. Εντωμεταξύ τα χρηματιστηριακά έξοδα διπλασιάστηκαν στα 55 χιλ. ευρώ από 26 χιλ. ευρώ πέρυσι.

---

Συνελεύσεων συνέχεια και σήμερα η αγορά περιμένει να ακούσει νέα από τη Foulris,  με το ενδιαφέρον να εστιάζεται όχι μόνο στους εμπορικούς βραχίονες του Ομίλου αλλά και στη δραστηριότητα στα ακίνητα. Ο όμιλος επέδειξε σοβαρές αντοχές στην κρίση, κέρδισε το στοίχημα των ηλεκτρονικών πωλήσεων και τα νέα concept καταστημάτων τρέχουν. 

Από την άλλη η σημερινή συνέλευση της Inform Lycos αναμένεται να δώσει σημαντικές ειδήσεις. Όπως ακούει η στήλη, με έμφαση στην περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας του ομίλου στο ψηφιακό κομμάτι, όπου ήδη έχει ανακοινώσει εξαγορές. Θα θυμάστε τα σχετικά ρεπορτάζ του Liberal Markets που ανέφεραν πως θα δούμε κι άλλες τέτοιες εξαγορές. Αντίστοιχα και τα νέα από τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία θα κινούνται με θετικό πρόσημο δείχνοντας τη μετεξέλιξη του Ομίλου σε σημαντικό παίκτη στον νέο ψηφιακό κόσμο με όπλο το Cloud. 

Τέλος, η Quest μετά το deal της Cardlink εισέπραξε τίμημα 15πλάσιο της αρχικής επένδυσης - απόδοση 1.400%(!), σε 7 χρόνια, με μέση ετήσια απόδοση 200%, πουλωντας τη στη γαλλική  Worldline έναντι 93 εκατ. ευρώ, εγγραφοντας λογιστικά κέρδη περίπου 87 εκατ. ευρώ. 

Χρήματα που όλοι περιμένουν τι θα γίνουν… 

---

Κινητικότητα στη Βαρβαρέσος, με τη διοίκηση της εταιρείας να αναζητά κεφάλαια. Όπως μαθαίνει η στήλη, η εισηγμένη σε συνεργασία με την Ambrosia Capital είναι σε διερευνητικές επαφές και συζητήσεις με funds στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τη χρηματοδότησή της. Ενδιαφέρον υπάρχει, ωστόσο δεν έχει κλείσει κάποιο deal.H εταιρεία έχει πληγεί από την πανδημική κρίση με τον κύκλο εργασιών της να καταγράφει πτώση έως 30% το 2020, και τις εξαγωγές στην ουσία να κρατούν όρθια την εισηγμένη, καθώς αποτελούν το 93% των συνολικών της πωλήσεων. Η εταιρεία παραμένει ζημιογόνα, ωστόσο επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα. Στις 30 Ιουνίου πραγματοποιείται η Τακτική Γενική Συνέλευση της εισηγμένης.

---

Στροφή στην ηλεκτρική ενέργεια και ανάπτυξη του δικτύου της είναι οι στρατηγικοί στόχοι της ΕΛΙΝΟΙΛ για φέτος. Η εισηγμένη ξεκινά την ενδυνάμωση της θέσης της στις αγορές ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της «Blue Fuel», της νέας εταιρείας που δημιουργήθηκε για την είσοδο στην αγορά LNG και CNG. Σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις για την πορεία της εισηγμένης το 2021 αναμένεται σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα και από το 2022 ουσιαστική ανάκαμψη των πωλήσεων. Στην ουσία η εταιρεία μετασχηματίζεται σε ενεργειακό όμιλο, με έτος έναρξης της μετάβασης το 2021.

----

Επανέρχεται σταδιακά ο κύκλος εργασιών στα προ πανδημίας επίπεδα για τη Γενική Εμπορίου, ωστόσο η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ρευστότητας της, το οποίο όμως δεν είναι επιτακτικό. Η εισηγμένη για να ενισχύσει τη ρευστότητά της και το κεφάλαιο κίνησης προέβη στη λήψη νέου βραχυπρόθεσμου δανείου  ύψουε 1 εκατ.ευρώ και επίσης άλλο 1 εκατ.ευρώ από το υφιστάμενο όριο ενεργής σύμβασης χρηματοδότησης σε αλληλόχρεο λογαριασμό. Τέλος, εισέπραξε 500 χιλ. ευρώ από το Υποπρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.