Γιατί δεν χρειάζεται πρόταση μομφής

Γιατί δεν χρειάζεται πρόταση μομφής

Του Σάκη Μουμτζή

Για έναν απλό λόγο. Γιατί θα χαρίσει μιαν εύκολη νίκη στον Α. Τσίπρα. Η πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 151 ψήφους για να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνεπώς είναι αντιπαραγωγική. Και όπως συμβαίνει πάντα, οι προτάσεις μομφής συσπειρώνουν την συμπολίτευση. Της δίνουν ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα.

«Μα, με την πρόταση μομφής θα δείξουμε για μιαν ακόμα φορά την υποκρισία και την γελοιότητα του Π. Καμμένου», είναι το επιχείρημα που ακούω από φίλους νεοδημοκράτες. Κατ΄αρχήν, το 37% δεν ασχολείται με το 1,5%. Η Μπαρτσελόνα δεν ασχολείται με τον Απόλλωνα Άνω Ρεματιάς. Καθαρά πράγματα. Επίσης το τι είναι ο Π. Καμμένος και ό,τι έχει απομείνει από τους ΑΝΕΛ, είναι γνωστό σε όλο το Πανελλήνιο. Δεν χρειάζεται πρόταση μομφής για να το καταλάβουμε.

Είθισται, η πρόταση μομφής να υποβάλλεται για να δηλωθεί η αντίθεση της αντιπολίτευσης στην κεντρική πολιτική της κυβέρνησης, με αιχμή ένα καυτό θέμα. Είναι μια πολιτική κίνηση υψηλού συμβολισμού, που απευθύνεται και προς το εσωτερικό του κόμματος που την υποβάλλει, καθώς τα μέλη και τα στελέχη ζητούν μια δυναμική απάντηση απέναντι σε μια κατάσταση φθοράς και σήψης. «Κάντε κάτι», λένε προς την ηγεσία τους.

Αυτό όμως που θα επιλέξει να πράξει η ηγεσία, δεν μπορεί να δυναμώνει την κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν μπορεί να της χαρίζει άκοπες νίκες. Στην πολιτική δεν χωρούν οι συναισθηματικές αντιδράσεις. Δεν συγχωρούνται κινήσεις που γίνονται απλώς για να γίνουν, ενώ συγχρόνως ενδυναμώνουν τον αντίπαλο. Μετά την Μεταπολίτευση καμιά πρόταση μομφής δεν υπερψηφίστηκε. Τυχαίο;

Αυτήν την στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε φάση οργανωτικής κατάρρευσης και στον προθάλαμο μιας μεγάλης εκλογικής ήττας. Η συγκέντρωση—τραγωδία της Θεσσαλονίκης αυτό μαρτυρά. Με πανελλήνια κινητοποίηση δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν ούτε 2.500 οπαδούς τους. Πούλμαν υπήρχαν, κόσμος που να τα γεμίσει δεν υπήρχε.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της ήττας, μια πρόταση μομφής θα δώσει ανάσες στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο Π.Καμμένος είναι «τελειωμένος» και το ξέρει. Θα μείνει αρχηγός σε ένα κόμμα χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα. Και με τους «τελειωμένους», κανένας δεν πρέπει να ασχολείται. Τους προσπερνά.

Το γεγονός πως ο Α. Τσίπρας επιθυμεί να κατατεθεί πρόταση μομφής - γιατί τον βολεύει - φαίνεται και από τις συνεχείς προκλήσεις του προς τον Κυρ. Μητσοτάκη να την καταθέσει. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κανέναν λόγο να παρασυρθεί και να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο παιχνίδι εντυπώσεων από το οποίο θα βγει χαμένη.

Αν θέλει ο Τσίπρας να μετρήσει τις δυνάμεις του, ας ζητήσει αυτός ψήφο εμπιστοσύνης. Γιατί να ζητεί η Νέα Δημοκρατία τους 151 ψήφους και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ; Άλλωστε, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, με διαμορφωμένο το πολιτικό κλίμα, δεν χρειάζονται κινήσεις που δίνουν πόντους στον Α.Τσίπρα.

Η Νέα Δημοκρατία ας πορευθεί με μετριοπάθεια και σοβαρό λόγο, όπως αρμόζει σε ένα μεγάλο, φιλελεύθερο κόμμα, και ας αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να βουλιάζει μέσα στην λάσπη, στην πόλωση και στην εσωκομματική γκρίνια.

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ας μην δώσει το φιλί της ζωής στον πεθαμένο.