Γ. Θωμάς: Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός

Γ. Θωμάς: Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός

Την ερχόμενη Πέμπτη θα παρουσιαστεί το τελικό κείμενο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και θα ακολουθήσει η υποβολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν το τέλος του έτους, δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς από τη Βουλή.

 

Ειδική αναφορά έκανε στην πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028, το χρονοδιάγραμμα της οποίας θα παρουσιαστεί την Δευτέρα, στο πλαίσιο της παρουσίασης του business plan της ΔΕΗ και τόνισε ότι δεν θα είναι «έκθεση ιδεών, αλλά σχέδιο υλοποιήσιμο, με συγκεκριμένα μέτρα και κίνητρα». 

Στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, διαβεβαίωσε ότι τους πρώτους μήνες του 2020 θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, στο οποίο θα προβλέπεται η χρηματοδότηση από τους ίδιους τους φορείς αλλά και  Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών.

Επίσης γνωστοποίησε ότι σχεδιάζονται καινούρια προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για κατοικίες και βιομηχανίες, στο πλαίσιο της δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027.