Γ. Σταθάκης: Δείχνει τη Δικαιοσύνη για την τροφοδοσία των ELFE του Λαυρεντιάδη

Γ. Σταθάκης: Δείχνει τη Δικαιοσύνη για την τροφοδοσία των ELFE του Λαυρεντιάδη

Του Γιώργου Φιντικάκη

Πίσω από νομικές αποφάσεις καλύπτεται η κυβέρνηση σχετικά με την τροφοδοσία σε αέριο των Ελληνικών Λιπασμάτων (ELFE), συμφερόντων Λαυρεντιάδη, ενώ αφήνει και υπαινιγμούς για τη Δικαιοσύνη.

«Να απευθύνεται αυτή την ερώτηση στο δικαστήριο που με δικές του αποφάσεις επέτρεψε τη συνέχιση της τροφοδοσίας των ELFE», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης ερωτηθείς από τον «Φ», για το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ ακόμη και σήμερα συνεχίζει να πληρώνεται με μεταχρονολογημένες επιταγές.  Είναι μια απάντηση που εκτός από το γεγονός ότι δείχνει πως η κυβέρνηση έχει επιλέξει ως γραμμή να καλύπτεται πίσω από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αφήνει και σαφή υπονοούμενα για το ρόλο της στην υπόθεση μέσω τουλάχιστον δύο δικαστικών αποφάσεων.

Στην ουσία, ο κ. Σταθάκης αναφέρεται σε δύο δικαστικές αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών (Οκτώβριος 2017, Φεβρουάριος 2018), που σε αντίθεση με προηγούμενες αντίθετες, επανέφεραν την υποχρέωση της ΔΕΠΑ να πληρώνεται από την Ελληνικά Λιπάσματα με μεταχρονολογημένες επιταγές

Εκείνο που δεν είπε ωστόσο ο κ. Σταθάκης, είναι ότι οι παραπάνω αποφάσεις εκδόθηκαν όλες με βάση τις συμφωνίες Κιτσάκου από το Ιανουάριο του 2016 για πληρωμή με μεταχρονολογημένες επιταγές, τακτική που σύμφωνα με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ, είχαν την σύμφωνη γνώμη και έγκριση της κυβέρνησης.

Κατηγόρησε ταυτόχρονα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επί δικών της κυβερνήσεων, δημιουργήθηκε το 90% των χρεών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, και προειδοποίησε με αποκαλύψεις στη Βουλή, λέγοντας «θα έχουμε πολλά να πούμε για τα στελέχη της ΝΔ που εμπλέκονται στην υπόθεση». Επέμεινε ότι ουδέποτε τέθηκε προς συζήτηση το θέμα ανταλλαγής ακινήτων της ELFE με χρέος, ενώ χαρακτήρισε άνευ αντικειμένου τις κατηγορίες περί «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» μέσω των μεταχρονολογημένων επιταγών. Αρνήθηκε να απαντήσει κατά πόσο ο κ. Κιτσάκος παραμένει ακόμη κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης αν η κυβέρνηση γνώριζε το 2015, όταν τον διόριζε, πως είχε νωρίτερα θητεύσει σε ηγετικές θέσεις του ομίλου Λαυρεντιάδη, δηλαδή του νούμερο 1 οφειλέτη της ΔΕΠΑ.