Γ. Κουμουτσάκος: Έμπρακτη αλληλεγγύη για δίκαιο καταμερισμό προσφύγων και μεταναστών

Γ. Κουμουτσάκος: Έμπρακτη αλληλεγγύη για δίκαιο καταμερισμό προσφύγων και μεταναστών

Στην ανάγκη να υπάρξει δίκαιος καταμερισμός σε χώρες της Ε.Ε. ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος στο ραδιόφωνο του BBC  και την εκπομπή «The World Tonight».

«Χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, στη βάση του δίκαιου καταμερισμού, προκειμένου να μπορέσουν να αποσυμφορηθούν τα νησιά και οι πρόσφυγες και μετανάστες να ζουν σε καλύτερες συνθήκες» σχολίασε. «Βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση, επειδή τα κέντρα είναι υπερπλήρη. Και αυτό είναι ένα γεγονός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εδώ και μήνες τονίζουμε στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να υπάρχει δίκαιος καταμερισμός του βάρους».

Ειδική αναφορά έκανε και για την κατάσταση, που διαμορφώνεται λόγω κορονοϊού. «Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διπλή πρόκληση αυτή τη στιγμή: υπερπλήρεις εγκαταστάσεις υποδοχής και κέντρα και – ταυτόχρονα- η πρόκληση της πανδημίας» υποστήριξε, επισημαίνοντας πως η χώρα «έχει επιδείξει σημαντική επιτυχία στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της πανδημίας».

Σημείωσε πως «το σύστημά μας και η πολιτική μας και το γεγονός ότι πήραμε επειγόντως αυστηρά μέτρα φέρνει αποτελέσματα. Η διαχείριση και αντιμετώπιση μίας πρωτοφανούς για τα παγκόσμια δεδομένα πανδημίας, αποδεικνύει ότι θα αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο -όσο το δυνατόν περισσότερο- οποιαδήποτε πιθανή δύσκολη κατάσταση στις δομές φιλοξενίας, κάτι που είναι, φυσικά, μια εντελώς διαφορετική πρόκληση».

 «Το σύστημά μας και η πολιτική μας και το γεγονός ότι πήραμε επειγόντως αυστηρά μέτρα φέρνει αποτελέσματα. Η διαχείριση και αντιμετώπιση μίας πρωτοφανούς για τα παγκόσμια δεδομένα πανδημίας, αποδεικνύει ότι θα αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο -όσο το δυνατόν περισσότερο- οποιαδήποτε πιθανή δύσκολη κατάσταση στις δομές φιλοξενίας, κάτι που είναι, φυσικά, μια εντελώς διαφορετική πρόκληση».

Στην παρούσα φάση, όπως είπε, «χρειαζόμαστε ειδικά διαμορφωμένα κοντέϊνερ, ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε έγκαιρα όσους πρόσφυγες και μετανάστες κρίνεται αναγκαίο. Η νέα πρόκληση απαιτεί χώρους καραντίνας και απομόνωσης, η δημιουργία των οποίων ήταν αδύνατο να έχει προβλεφθεί πριν από την έξαρση της πανδημίας. Επιπλέον, πρέπει να μας παρασχεθούν απαραίτητα υλικά, όπως απολυμαντικά και ιατρικός εξοπλισμός».